Bake brød: Test av brødblandinger

- Her fikk vi en overraskelse

Vi har testet 14 brødblandinger.

GROVBRØD: Klikk Helse, ShapeUp og Bedre Helse har testet brødblanding for grovbrød du kan bake selv.
GROVBRØD: Klikk Helse, ShapeUp og Bedre Helse har testet brødblanding for grovbrød du kan bake selv. Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto
Sist oppdatert

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Slik tester vi brødblanding

I testen har vi gitt flest poeng til brødmiksene med mest protein, mest kostfiber og høyest grovhetsprosent, og også flest poeng for færrest karbohydrater, færrest sukkerarter og minst mettet fett, alt beregnet per 100 gram ferdig brød bakt etter grunnoppskrift på pakken.

Produktene er kjøpt i dagligvarebutikker.

Vi presiserer at dette er en ernæringstest. For å finne ut hvordan brødet smaker er det bare å finne fram bakebollen!

img Del på Facebook



Alle produktene vi testet inneholder 1 kg brødblanding, gir to brød og er billigere enn to ferdigbrød.

Fordelen med en ferdig brødmiks er at du slipper å tenke på hvilken oppskrift du skal velge. Her er det gjort klart for deg, bare å tilsette vann og gjær, og olje hvis du går for en brødmiks fra Regal.

Det anbefales å bruke rapsolje, det er også det som er brukt i miksene fra Møllerens.

Testresultater

De 14 brødene i testen scorer ganske jevnt, men det er tre brød som skiller seg ut, alle fra Regal:

Fullkornsbrød med solsikke- og linfrø: Dette er brødmiksen med mest fullkorn.

4-kornbrød: Desidert minst karbohydrater.

Grove rundstykker: Her fikk vi en overraskelse.

Mindre salt

Velger du å bake brødet selv, får du i deg mindre salt enn om du kjøper ferdig.

Kjøpebrødene kan inneholde opptil dobbelt så mye salt som egenbakte brød fra en brødmiks. Salt ble ikke valgt som et kriterie for poeng i denne testen fordi alle, unntatt en, inneholdt 0,3 gram natrium per 100 gram ferdig bakst (cirka 3 brødskiver). I den ene brødmiksen med betydelig mindre salt var natriumklorid erstattet med kaliumklorid.

Mye natrium øker blodtrykket, mens kalium har motsatt effekt. Saltmengde står enten oppgitt som natrium eller salt. Står det 0,3 gram natrium tilsvarer det 0,75 gram salt.

Siden brødvarer er en stor del av kostholdet for mange, kan vi tenke at alle monner drar, også det å velge brødvarer med mindre salt.

Grovt nok?

For å få et sunnere brød bør det inneholde mest mulig fullkorn og hele korn. Det gir mer kostfiber og næringsstoffer enn fint, siktet mel. Kostfiber bedrer tarmfunksjonen, senker blodsukkerstigningen etter måltidet og gir mer metthet. Spesielt i havre finnes det et løselig fiber som heter betaglukan. Dette kan fordøyes av de gunstige tarmbakteriene og styrke immunsystemet vårt, og regnes i tillegg som gunstig for blodomløp og hjerte.

For å kalles grovt må andelen fullkorn og hele korn være på 50-75%. De ekstra grove er 75-100%, mens halvgrovt tilsvarer 25-50% fullkorn og hele korn.

Brødskalaen som er trykt på nesten alle brødposer, er en til god hjelp, men se også etter grovhetsprosenten.

Ofte ligger den like i overkant av det som er minstekravet. For eksempel er en grovhetsandel på 51% akkurat nok til å kalles grovt.

Sunnere brød

Velger vi sammalt mel og hele korn når vi baker, får vi mer jern og B-vitaminer enn ved mye hvitt, siktet mel.

Så kan du selvfølgelig supplere med ekstra godsaker som linfrø, solsikkekjerner, fiber eller urter. Da kan du gjøre brødet sunnere, mer mettende og kanskje mer smakfullt?

Solsikkekjerner og linfrø gir mer fett, men av det sunne, umettede fettet.

Les også:

Trodde du alle grove knekkebrød var like sunne?

Bare én leverpostei får terningkast 6

Disse rundstykkene er sunnest

img Del på Facebook



Denne saken ble første gang publisert 28/05 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også