Bedre Helses ernæringsfysiolog og smakspanel har vurdert smak og næringsinnhold i 36 typer godteri du får kjøpt i helsekost og på apotek.

Et smakspanel på fire personer har sammenlignet helsegodteriet med vanlig godteri du får kjøpt i dagligvarehandel og kiosker.

Slik gjorde ernæringsfysiologen testen

Originalen: For å gi deg et sammenlikningsgrunnlag med vanlig godteri, får du næringsinnholdet pr. 100 gram blandet smågodt uten sjokolade fra Matvaretabellen: energi: 369 kcal, protein: 3,8 g, karbohydrater: 88,5 g (herav 61,8 g sukkerarter) og fett: 0 g. Disse tallene bør helsekostgodteriet slå for å være sunnere! Alle produktene fra Fribol kom ut med toppkarakter på 6.

Etter å ha testet, ser vi følgende: To produkter har flere kalorier enn vanlig smågodt, 10 inneholder mer protein, syv inneholder mer karbohydrater, fire inneholder mer sukker, fire oppgir ikke sukkerinnholdet og mer enn halvparten inneholder mer fett enn vanlig smågodt - noen opp i 20 prosent!

Mengden kalorier, proteiner, karbohydrater, sukkerarter og fett er angitt pr. 100 g av det aktuelle godteriet.

Karakterer: Godteriene har fått karakterer mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen helsekostgodteri mens 1 er et svært dårlig valg innen slikt godteri En høy score betyr likevel ikke at godteriet er sunt og at du bør spise mer av det! Vi rangerer helsekostgodteriene i forhold til hverandre ut fra det rent ernæringsmessige: Mye kalorier, fett, karbohydrater og sukker trekker ned, mens mye protein trekker opp. Med unntak av et produkt fra apoteket, er produktene kjøpt inn hos helsekostbutikker.

De sju produktene som kommer best ut ernæringsmessig kan du lese mer om ved å klikke på sakene lenger ned på siden:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!