=

Eksperten

Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.

Forfatter av flere bøker om helse og ernæring. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber. Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund.

Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

Hva betyr terningkastene?

Dressingene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen dressing mens 1 er et svært dårlig valg innen dressing.

Vi har kåret en vinner i hver av to grupper - vanlige dressinger og lette dressinger.

Hver av de 30 dressingene er gitt poeng mellom 1 og 30 for innhold av kalorier (1 for mest, 30 for minst), proteiner 30 for mest, 1 for minst), karbohydrater (1 for mest, 30 for minst) og fett (1 for mest, 30 for minst) per 100 g. Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 120 poeng. Produktene i testen varierte mellom 21 og 87 poeng, og dette er gjort om til terningkast. En dressing hadde ikke oppgitt næringsinnhold og kunne ikke vurderes.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.

Produktene er kjøpt inn lørdag 9.3 3013 ved besøk på Ultra Sandvika. Vi kjøpte inn et stort utvalg dressinger fra tørrvareavdelingen, men ikke alle smaksvariantene i hver serie. Dressingpulver, porsjonsdressinger, butikklagde dressinger og kjølevarer er ikke med.

Dressinger er utmerket følge til salater, grønnsaker, på burgeren, til fiskekakene og som dipp. Men ikke tro at dressingen i seg selv er helt uskyldig, siden den får deg til å spise mer grønt, fisk og kjøtt.

Du får dressinger i alle katogerier - fra den feteste kaloribomben til den sunneste og letteste sak.

Best i test

Det var ingen dressinger som oppnådde full score eller karakter seks. Derimot var det flere overraskelser å finne.

Testens desiderte vinner er Idun Max 3 % Fett Selskap Dressing. Den er en lett-dressing, selv om dette ikke står på emballasjen.

Den beste av de ordinære dressingene ble Druvan Pesto Vinägrett, bare noen få poeng bak Iduns Selskap Dressing.

Beste Thousand Island

Er klassikeren Thousand Island din favoritt, bør du se på denne oversikten hvis sunnhet er viktigst:

Idun Max 3 % Fett Thousand Island Dressing: 4

Idun Thousand Island Dressing: 4

Svansø Organic Thousand Island Dressing: 3

Kraft Thousand Island: 3

Wishbone Thousand Island Dressing: 2

På salat

Dressing er et tilbehør, og dermed behøver det ikke bety voldsomt mye for toaliteten i kostholdet om du velger den ene eller den andre typen.

Bortsett fra at mange av dem er så gode at det er lett å ta litt ekstra. Og litt til... og før du vet ordet av det, har dressingen på salaten din overgått en hel osteburger i kalorimengde!

Og da er det ikke likegyldig hva du velger lenger.

Det er supert å ha litt dressing på salaten, på råkosten, over de kokte grønnsakene eller sammen med andre middagsingredienser.

Det gir fylde, ekstra smak og "smøring" nedover halsen. Av den grunn er mange barn veldig glade i dressing.

Blander du en dressing selv, kan du styre mengden og typen salt, olje, sukker og andre ingredienser, og lettvint er det også. Men ikke alle har tid eller ork til dette, så vær da ditt valg bevisst!

Sjekk ingrediensene

Det er over 12 ganger så mange kalorier i den mest kaloririke dressingen som den letteste.

Og selv en dressing merket med Light er mer kaloririke enn enkelte av de vanlige dressingene.

Da er det ikke lett å gjøre gode valg når du har det travelt foran dressinghyllen. Flere dressinger er merket med at de er laget med ekstra virgin olivenolje.

Mens de norske merkene oppgir mengden slik de skal, er det flere av de utenlandske dressingene som ikke er merket med prosentandel. Men når oljen oppgis etter saltmengden, skjønner vi at det er lite.

Veldig mange av dressingene er fryktelig søte, selv om du ikke tenker over at dette er en sukkerholdig vare. Sukker, sirup og andre sukkerkilder er bland hovedingrediensene i veldig mange dressinger.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Forum: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Stor test av pastamiddager

Vaniljeisen har færrest kalorier

Billig-kjøttdeig får terningkast seks

Forum: - Ønsker forslag til sunn og billig mat som også smaker godt.

Les hele saken

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!