Oslo 20080206 Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky fra Dinkost. Sak om mat som energi.=

SUNN MAT: Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Arsky har utgitt flere bøker om helse og ernæring. © FOTO: Svein Brimi

Eksperten: Gunn Helene Arsky

  • Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
  • Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
  • Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

Av og til er det godt med en avveksling fra brødskiven eller knekkebrødet. Det finnes masse ulike kjeks som passer med pålegg som ost, skinke, tapenade eller annet snadder. Vi har sett på de ulike som finnes. For det er stor variasjon i kjekshyllen!

Testvinneren

Den som kommer best ut i denne testen, er Sætres Beste Fine Rugkjeks. Den er best på kalorier, fett og fiber, og får dermed toppkarakteren 6.

Fem andre kjeks får nest beste karakter. Disse er:

Kavli Fullkorn Speltkjeks

Sætre Kaptein

Waterthins Crackers Classic

Waterthins Crackers Sesame

Sætre Frokost Crackers

Kostrådene

I de nye kostrådene anbefales vi at minst halvparten av kornvarene vi spiser hver dag, bør være fullkorn. Samtidig er rådet å velge vekk de feteste, salteste og søteste sortene.

Når det gjelder kjeks, er ofte dette en vrien nøtt for oss forbrukere. Kjeksene kan godt være salte, men likevel tilsatt en god del sukker. Eller de kan se tynne og lette ut, samtidig som de er fulle av fett.

Dersom du liker å veksle ut brødet med kjeks rimelig ofte, er det derfor smart å sjekke hva de ulike sortene inneholder. Det er ikke fullkorn, alt som ser grovt ut!

Sjekk ingrediensene

Kjeks er jo laget av mel, og mel er rikt på stivelse. Fibermengden varierer med hvor grovt melet er. Ut fra oversikten kan du finne ut hvilken kjeks som inneholder minst og mest karbohydrat, fett og protein.

Nesten alle er tilsatt tilsetningsstoffer (det er jo ikke så rart, de fleste inneholder bakepulver som jo er et tilsetningsstoff), men noen inneholder flere enn andre.

Velg produkter med få slike stoffer dersom du ønsker en renere kjeks.

Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i kjeksen. Dette er de ingrediensene det er mest av.

Hva betyr terningkastene?

Kjeksene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen kjeks mens 1 er et svært dårlig valg innen kjeks.

Kjeksen som har fått høyest score, er faktisk et svært godt alternativ til brød og knekkebrød.

Hvert av de 22 produktene er gitt poeng mellom 1 og 22 for innhold av kalorier (1 for mest, 22 for minst), protein (1 for minst, 22 for mest), sukker (1 for mest, 22 for minst), kostfiber (22 for mest, 1 for minst) og fett (1 for mest, 22 for minst) per 100 g. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 110 poeng. Produktene i testen varierte mellom 21 og 100, og dette er gjort om til «terningkastskalaen» 1 - 6.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren næringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Produktene er kjøpt inn onsdag 20.4.2011 ved besøk på ICA Nær Røa, Coop Mega, Rema 1000 og Meny på Bekkestua. Alle kjeks vi så, ble kjøpt inn.

Favoritt uten næringsinnhold

En skikkelig klassiker blant kjeks - Sibas Havrekjeks - ble kjøpt inn, men viste seg ikke å ha næringsdeklarasjon på seg. Dermed er den ikke med i scoringen, men du finner den i testen likevel.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Test av 50 typer søt kjeks

Sjekk hvilke snacks som er sunnest

Vi har testet 45 safttyper

Noen av disse nudlene er faktisk sunne

Les hele saken

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!