Slanking - diett

Ubrukelige dietter

Ny studie viser at kurs og oppfølging er eneste vei til varig vekttap.

BORTKASTET SLANKEKUR: Dietter for å bli slank har ikke noe for seg, viser ny forskning.
BORTKASTET SLANKEKUR: Dietter for å bli slank har ikke noe for seg, viser ny forskning. Foto: Foto: Roald, Berit
Sist oppdatert

Mange populære dietter forteller deg at skal du gå ned i vekt, må du øke fettinntaket, spise mer protein eller endre karbohydratinntaket ditt.

Ingen effekt

Dette er det overhodet ikke hold for, ifølge en ny toårsstudie.

Det finnes knapt studier med varighet over ett år som kan si noe om sammensetningen av de energigivende næringsstoffene har betydning for et varig vekttap.

Ett fett!

I studien fra Harvard School of Public Health ble fire ulike dietter studert.

Da forskerne sammenlignet resultatene etter to år, viste det seg at kalorireduksjon ga vekttap uavhengig sammensetningen av fett, protein og karbohydrater. Deltagerne (15 prosent) som gikk aller best ned i vekt hadde deltatt på flest kursmøter. Disse hadde gått ned ti prosent av kroppsvekten (9 kg i gjennomsnitt).

Dette er viktig informasjon for leger, ernæringsfysiologer og overvektige, som bør fokusere mer på hvordan man skal redusere kaloriinntaket, sier leder av studien professor Frank Sacks.

Diettene

I studien, som er publisert i New England Journal of Medicine, deltok 811 voksne menn og kvinner, tilfeldig fordelt på fire dietter med ulik energisammensetning, men likt energinivå (ca. 1600 kcal/dag):

  • Fettfattig, gjennomsnittlig protein: 20 % av energien fra fett, 15 % fra protein og 65 % fra karbohydrater
  • Fettfattig, proteinrik: 20 % av energien fra fett, 25 % fra protein og 55 % fra karbohydrater
  • Fettrik, gjennomsnittlig protein: 40 % av energien fra fett, 15 % fra protein g 45 % fra karbohydrater
  • Fettrik, proteinrik: 40 % av energien fra fett, 25 % fra protein 35 % fra karbohydrater

Kuttet 750 kalorier i uka

Felles for diettene var at de var hjertevennlige med fokus på umettet fett, helkorn, frukt og grønnsaker. Hver deltager fikk en diettbeskrivelse som oppfordret dem til å kutte energiinntaket med 750 kcal, men ikke spise mindre enn 1200 kcal om dagen. Dessuten ble de oppfordret til å trene 90 minutter i uken.

Har du klart å holde vekta etter en diett eller kur? Fortell oss hvordan du klarte det i kommentarfeltet nedenfor!

Underveis registrerte deltagerne hva de spiste og drakk og noterte progresjonen i et webbasert program. Individuell rådgiving ble gitt hver 8. uke over to år og kursmøter ble holdt tre av fire uker gjennom det første halvåret og redusert til hver annen uke ut resten av forsøket.

Like vekttap

Resultatene viste like vekttap og reduksjon midjeomkrets etter to år uavhengig kostsammensetning.

Gjennomsnittlig vekttap etter et halvt år var 6 kg og etter to år var det totale vekttapet 4 kg for deltagerne (80 %) som hadde fullført. Resultatene viste at det største vekttapet skjedde de seks første månedene. Der etter gikk vekten sakte oppover igjen. Det var heller ingen forskjell i sult og metthet mellom de fire gruppene.

Bedre helse

I løpet av de to årene forbedret helsen seg for deltagerne til tross for at vekten ikke gikk ned mer enn 4 kg. Det ble registrert en bedring i det gode HDL-kolesterolet, mens nivået av det onde LDL-kolesterolet, triglyserider, blodtrykk og insulinresistens sank.

Kommentar

I denne studien ble ikke ekstreme dietter inkludert, f.eks. Atkins-dietten. Andre studier viser dessuten etter seks måneder endres kostholdet til deltagerne (inkl. dem som går på Atkins) og blir mer og mer lik deres opprinnelige kosthold og vekten begynner å gå oppover igjen. Det er rett og slett for vanskelig å holde seg til en ekstrem diett.

Det var gode forutsetninger for at deltagerne skulle gå ned i vekt i denne studien. De var høyt utdannede, motiverte, entusiastiske og grundig utvalgt samt at de fikk meget god oppfølging. Likevel klarte de fleste ikke opprettholde vekttapet de hadde oppnådd etter 6 måneders diett. Ifølge dr. Martijn B. Katans lederartikler i NEJM ville resultatene blitt ende dårligere dersom deltagerne var fattige med lavere utdannelse. Dette viser bare hvor vanskelig det er å gå ned i vekt.

Igjen må man bare understreke verdien av en sunn livsstil fremfor en slank kropp. Spiser du variert, grove kornvarer, frukt og grønnsaker, reduserer inntaket av sukker og mettet fett, spiser mindre kjøtt og mer fisk og er regelmessig fysisk aktiv reduserer du også risikoen for sykdom til tross for at du har noen kilo for mye.

Kilde: Sacks FM, Bray GA, Carey VJ, Smith SR, Ryan DH, Anton SD, McManus K, Champagne CM, Bishop LM, Laranjo N, Leboff MS, Rood JC, de Jonge L, Greenway FL, Loria CM, Obarzanek E, Williamson DA. Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates. N Engl J Med. 2009 Feb 26;360(9):859-73.

Les mer:

Alt om lavkarbo

Klikk Helse/kosthold

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også