5:2 dietten

Slik gikk det da de prøvde 5:2-dietten

Gode resultater etter tre uker på 5:2 dietten.

5:2-DIETTEN: For Mariann Tollefsen Thune (t.v.) og Christine Børtveit har erfaringene så langt vært positive med 5:2-dietten.
5:2-DIETTEN: For Mariann Tollefsen Thune (t.v.) og Christine Børtveit har erfaringene så langt vært positive med 5:2-dietten. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Dette er 5:2 dietten

  • Dietten kalles på engelsk «The fast diet».
  • Du spiser som normalt fem dager i uken. Det innebærer omtrent 2000 kalorier for kvinner og 2200 kalorier for menn.
  • Du faster to dager i uken, og da er det kun lov å innta maksimalt 500 kalorier for kvinner og 600 kalorier for menn.
  • Fastedagene skal ikke komme etter hverandre.
  • Hver fastedag varer i 24 timer.
  • Lavere ukentlig kaloriinntak skal føre til vekttap og lavere fettmasse. Holder du deg til opplegget, skal du kunne gå ned omtrent en halv kilo per uke.
  • Fasten skal ikke bare kunne bidra til lavere vekt, men også lavere blodtrykk og lavere kolesterol.

Kilde: www.thefastdiet.co.uk

Mange er nå i gang med vinterens store trenddiett 5:2 dietten, og for Mariann Tollefsen Thune (48) og Christine Børtveit (33) har erfaringene så langt vært positive.

Thune synes både hud og kropp føles bedre etter at hun begynte på 5:2 dietten. Hun forteller at hun allerede de første tre ukene med dietten tok av tre kilo.

- Jeg føler meg også mer opplagt, huden kjennes glattere og jeg kjenner tydelig at det skjer noe i kroppen, sier hun.

Inspirasjon til å starte kom da hun så et program om dietten på TV.

- Forventningene mine til dietten er at jeg får bedre helse, blir i bedre form og går ned i vekt, sier hun.

Trener jevnlig

- Jeg er ikke veldig overvektig, men sliter hele tiden med de kiloene som sniker seg på. Jeg kan være stabil lenge, men plutselig har det kommet på rundt fem kilo som er fryktelig vanskelige å få av igjen, sier hun.

Thune forteller at hun stort sett trener jevnlig to til fire ganger i uken, og hun varierer gjerne mellom aerobic, spinning, ski og styrke.

- Men på grunn av stress og mye å gjøre på jobben, kan det gå perioder på tre-fire uker uten trening, legger hun til.

Enkelt kosthold

Hun forteller at de første ukene med 5:2 dietten har gått bra.

Mandag og torsdag er fastedager, men likevel klarer hun å gjennomføre en hard økt med aerobic med styrke på mandager.

- Første uke var det tungt, men nå går det bra og jeg føler meg energisk, sier hun.

Kostholdet har så langt vært enkelt.

På fastedagene starter hun dagen med et halvt knekkebrød sammen med vitamintilskudd. Hun drikker også masse vann og kaffe.

- Til lunsj blir det to knekkebrød med kokt skinke og masse salat uten dressing, og middagen består av rundt 100 gram kylling og 150 gram blandet salat, sier hun.

Da har hun fortsatt nok kalorier igjen til å spise et knekkebrød eller en 0% yoghurt til kveldsmat.

Kan ikke skeie ut i helgen

En vanlig fastedag for Mariann Tollefsen Thune

Frokost: Et halvt knekkebrød

Lunsj: To knekkebrød med kokt skinke og salat

Middag: 100 gram kylling og blandet salat

Kvelds: 0% yoghurt

- Blir det sug i magen på kvelden, kan jeg ta en halv gulrot eller en klementin, men jeg kjenner sjelden sult. Jeg syns de er enkelt å forholde seg til de to dagene med lite mat, og syns egentlig jeg blir god og mett selv om det varer kortere, sier hun.

Hun er også bevisst at hun ikke kompenserer for det lave kaloriinntaket mandag og torsdag de fem andre dagene i uke.

- Vin og snop i hele helgen blir fort synlig på vekten, så fokuset er å forsøke å holde styr på inntaket alle dager, sier hun.

Ville prøve noe nytt

Tidligere har Thune fulgt Grete Roedes anbefalninger. Hun forteller at dette ga gode resultater, men at hun det siste halvåret har hatt lite effekt til tross for fokus på mat og trening.

Dette ga henne lysten til å prøve noe nytt.

- Med Grete Roede teller man kalorier hele tiden, men med 5:2 teller man ikke lenger. Da vet man hva man kan spise fastedagene, og sunn fornuft får deg fint gjennom de andre dagene. Etter hvert kan jeg sikkert også variere hvilke dager jeg skal faste, men aller først vil jeg gjerne komme inn i rytmen, sier hun.

Det kan være tøft å starte en ny diett. En bruker av forumet på Doktor Online forteller at hun ble uvel og svimmel på sin første fastedag med 5:2-dietten.

Vanskelig spisemønster

I likhet med Thune begynte også Christine Børtveit (33) på dietten etter nyttår.

En vanlig fastedag for Christine Børstveit

Middag: Kjøtt eller fisk med grønnsaker og litt fett

Til vanlig spiser hun lavkarbo, men etter en høykarbojul ønsket hun å få fokus over på riktig kosthold igjen.

- Jeg jobber nattevakter og syns det kan være vanskelig å finne et greit spisemønster. Gjennom 5:2-dietten håper jeg på å bli mer bevisst næringsinnholdet i maten jeg spiser og oppnå helsefordeler som bedre forbrenning, sier hun.

I bloggen sin Synsegulla på Wordpress.com deler hun fortløpende sine erfaringer med det nye kostholdet.

Mettest med lavkarbo

Børtveit hadde hørt om dietten lenge, men inspirasjonen til å prøve selv fikk hun etter å ha sett programmet Schrødingers katt på NRK.

- Jeg har prøvd flere måter å faste på disse ukene, og har gått på noen smeller, men jeg har også oppnådd positive effekter. Jeg har funnet ut at når jeg spiser høykarbo og faster, blir jeg sulten, men når jeg spiser lavkarbo og faster, blir jeg ikke det, sier hun.

Hun velger som oftest å faste mellom to nattevakter. Da sover hun om dagen, spiser en god og sunn middag og faster på nattevakt frem til neste middag.

- Da får jeg ett måltid i løpet av omtrent 30 timer, sier hun.

Fem kilo på tre uker

Middagen til Børtveit består som regel av kjøtt eller fisk med grønnsaker og litt fett til.

- Når jeg spiser dette, opplever jeg ikke sult i det hele tatt. Resten av døgnet drikker jeg litt kaffe og en del vann. Jeg har for øvrig erfart at jeg ikke klarer to fastedager etter hverandre. Da blir jeg altfor sulten og slapp, sier hun.

Andre ulemper med fastingen ser hun ikke.

Vekten viste minus fem kilo de første tre ukene, noe hun er svært fornøyd med.

- Jeg syns dette er en god måte å bli bevisst det jeg spiser og når jeg spiser, og jeg opplever også å bli bedre kjent med egen kropp. Jeg har dessuten sett at det er lett å spise etter klokka i stedet for når jeg faktisk er sulten, sier hun.

Skeptisk til fasting

Er fastedagene ved 5:2 dietten bra for deg? Får du muskeltap og dårligere forbrenning - eller bedre immunforsvar og slankere midje?

Til tross for Børtveit og Thunes positive erfaringer, er ernæringsfysiolog Therese Mathisen skeptisk til 5:2 dietten.

- Faste innebærer at man ikke spiser mat, slik at hormonene setter i gang stor fettmobilisering. Dessverre forbrenner kroppen da også muskler, hvilket betyr at du taper muskelmasse, sier hun.

Uten energiinntak, saltinntak og karbohydratinntak, kvitter kroppen seg dessuten med mye vann.

- Og dette synes på vekta uten at du nødvendigvis blir så mye slankere med en gang, sier hun.

- Ingen dietter er unike

Mathisen forteller at hun stusser over at folk hopper på den ene motedietten etter den andre, og hun er overrasket over at 5:2 dietten får så stor medieoppmerksomhet så kort tid etter lavkarbobølgen.

- Ser ikke folk mønsteret? Det evige diettjaget etter dietten som virker best. Ingen dietter er unike. Alle handler om et kaloriregnskap, selv om noen skjuler dette bak et budskap om to dagers faste eller å kutte ned på et av de tre energigivende næringsstoffene, som karbohydrater, sier hun.

Må passe på hele uken

For så lenge du følger dietten du har valgt, vil alle dietter ifølge Mathisen fungere på vekten.

- Det er der utfordringen starter. De fleste lager seg etter hvert unntaksregler, de glemmer konseptet litt og sklir gradvis tilbake til gamle vaner. Ekstreme endringer er vanskelig å mestre i lengden, og lange perioder uten matinntak vil øke sjansen for overspising eller inntak av er uheldig type mat, sier hun.

MAGEMÅL: Man blir ikke nødvendigvis raskere sulten av å ha stor magesekk, men har man et stort magevolum evner man å spise mer og får i seg mer energi.
MAGEMÅL: Man blir ikke nødvendigvis raskere sulten av å ha stor magesekk, men har man et stort magevolum evner man å spise mer og får i seg mer energi. Foto: Illustrasjonsfoto: Colorbox.com

Når det gjelder 5:2 dietten, tror hun det for en del kan være lett å glemme at et bevisst matinntak de fem dagene da man kan spise også er viktige for at man skal se en vektreduksjon.

Ikke alle eksperter er like skeptiske som Mathisen.

Overlege og professor ved Oslo universitetssykehus Serena Tonstad, mener det kan være lettere å forholde seg til en streng liste to dager i uken istedenfor å måtte gå rundt og lure på hvor mye man kan spise uten å gå opp i vekt.

Greit å spise etter klokka

Ernæringsfysiologen stiller seg også tvilende til at 5:2 dietten bedrer forbrenningen.

- Dette er overhodet ikke dokumentert. Jeg kan heller ikke se noen helsefordeler ved en kostholdspraksis som innebærer faste noen dager i uken utover at et hvert vekttap, uansett diett, har en gunstig effekt på blodtrykk og kolesterol, sier hun.

Mathisen legger til at hun generelt mener vi bør spise hver tredje til fjerde time gjennom det våkne, aktive døgnet - uavhengig av om vi er spesielt sultne.

Stress kan for eksempel stjele sultfølelse, men det å hoppe over måltider straffer seg gjerne senere på dagen.

- Jeg må ærlig talt si at jeg har vanskelig å forsvare denne dietten. Jeg kan ikke se at den passer spesielt for noen, og ser heller ingen helsefordeler, treningsfordeler eller vektfordeler ved den, sier hun.

Les også:

Her er faste-legens beste tips

Slik holder du sulten i sjakk

Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Gikk ned 25 kilo og ble der

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også