Søtsug og sjokoladeavhengighet

Slik blir du kvitt sjokoladesuget

Er sjokoladesuget grunnen til at du ikke greier å gå ned i vekt? Det er lettere å bli kvitt enn du tror.

SJOKOLADESUG: Ofte er det blodsukkerfall som gir sjokoladesuget.
SJOKOLADESUG: Ofte er det blodsukkerfall som gir sjokoladesuget. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Slik kutter du sukkeret

Kast alt: Fjern alle søtsakene. Tøm skuffer, skap og frys for godsaker.

Gå nye veier: Unngå kiosker, godteriehyller og sjokoladeautomater.

Endre spisevaner: Sett sammen måltider av proteiner, fett og langsomme karbohydrater. Da får du skikk på blodsukkeret ditt og sulten etter sukker vil bli mye mindre. Det blir lettere å styre unna all den raske karbomaten.

Knask nøtter: Spis gjerne en håndfull nøtter eller mandler i løpet av ettermiddagen. Nøtter inneholder gunstige fettsyrer som forbedrer kroppens insulinfølsomhet og bidrar til å dempe sukkersuget.

Finn søte erstatninger: Sukkerfritt snop kan hjelpe når det vireklig kniper. Det gir samme smak, men sukkerkicket uteblir.

Tenk fordeler: Med mindre sukker, vil vekten gå ned, du minsker risikoen for diabetes, immunforsvaret blir sterkere, formen og ikke minst utseendet blir bedre.

Fyll hull: Finn andre (og sunne) ting som gir lykkefølelse, glede og velvære. Det kan være alt fra trim, meditasjon og sex - til et kjæledyr. Hva det er, må du selv finne ut.

Kilde: Stopp søtsuget. Slakt din indre godtegris (Cappelen/Damm)

Roper sjokoladen på deg fra butikkhyllene? Frykt ikke! Med relativt enkle grep kan du bli døvhørt for de søte fristelsene. Da blir det også lettere å gå ned i vekt.

- Er du en vanlig søtmons som bare har sukker som dårlig vane er det ikke mye som skal til for å bli sukkerfri, sier danske Charlotte Hartvig.

Del

"Metadongodteri"

Hartvig er ernæringsfysiolog med egen kostholdsklinikk i København der hun hjelper folk til et sukkerfritt liv. Nå er hun norgesaktuell med boken Stopp Søtsuget - slakt din indre godtegris.

- Det eneste vanlige søtmonser trenger gjøre, er å ta avstand fra søtsaker, spise riktig sammensatte hovedmåltider, og ha passende erstatninger for hånden når man blir fysen på noe, sier hun.

Bestem deg for å kutte ut søtsakene, eller reduser det til noe du bare spiser på lørdager, er det enkle rådet til Hartvig.

Må vi absolutt kjenne smaken av søtt i munnen ellers i uka, kan vi spise såkalt "metadongodteri"- sukkerfrie søtsaker.

- Disse smaker som søtsaker uten å ha søtsakenes bivirkninger, sier hun.

Raske karbohydrater øker blodsukkeret

Dessuten må du sørge for å få i deg mat som holder blodsukkeret ditt stabilt.

- Kutter du ut sukker, men fortsetter med raske karbohydrater, som bakevarer, pizza, pasta og poteter, vil blodsukkeret ditt svinge - og vips så vil søtsuget overmanne deg igjen, sier Hartvig.

Spiser vi derimot proteiner, sunt fett og langsomme karbohydrater i form av grønnsaker, bær, grovt korn og litt frukt, vil du holde blodsukkeret stabilt og slippe suget etter noe søtt. Har ikke sukkeret vært annet enn en dårlig vane i livet ditt, mener Hartvig at du også kan unne deg en sjokoladebit og kake i ny og ne.

Velg "lange" karbohydrater

Ernæringsfysiolog Janne Langehaug Antonsen ved Volvat er enig i at langsomme karbohydrater stabiliserer blodsukkeret og minsker søtsuget.

- Karbohydratene finnes i forskjellige lengder; enkle/korte og komplekse/lange. De lange karbohydratene oppholder seg lenger i blodet, da det tar lengre tid å ta dem opp i blodet og bryte dem ned. Dermed blir også blodsukkeret mer jevnt enn ved inntak av korte karbohydrater, sier hun.

Antonsen råder oss til å velge grove kornprodukter, bær, frukt og grønnsaker med høyt fiberinnhold.

- Fiber har en blodsukkerstabiliserende effekt og gir god metthetsfølelse. Bruk gjerne mer bønner, linser og erter i hverdagskosten, og la det erstatte noen av de lettere karbohydratene som vi finner i ris, pasta og potet.

Viktig med regelmessige måltider

Det er ikke bare hva man spiser som er avgjørende, men også hvordan man spiser. Regelmessig måltidsrytme og god planlegging er gode verktøy for jevnere blodsukker.

Skjulte sukkerfeller

Sukker skjuler seg i så mangt.

Vær oppmerksom på at fettreduserte matvarer, såkalt lightprodukter, ofte inneholde rmye sukker.

Ellers finnes sukker skjult i en rekke matvarer, som frokostblandinger, ketchup, dressing, tørket frukt, kaker, fettfattig is, brus, juice, syltet frukt, brød, fruktyoghurt, drikkeyoghurt og kjeks.

Slutter et ord på "-ose", som glukose, fruktose eller maltose, er det sukker.

Kilde: Charlotte Hartvig

Langehaug Antonsen råder oss derfor til å spise 3 - 4 hovedmåltider og to mellommåltider daglig.

- Og bruk mest mulig råvarer og minst mulig bearbeidet og raffinert mat. Bearbeiding av mat reduserer de nyttige fibrene og fører til høyere blodsukkerrespons, sier hun.

Kunstig søtt i moderate mengder

I likhet med Hartvig anbefaler hun kunstig søtningsstoff i stedet for sukker når det røyner på. Men i moderate mengder.

- Sukkerfri sjokolade og brus gir søtsmak - uten å heve blodsukkernivået. Den manglende innflytelsen på blodsukkeret gjør at kroppen ikke reagerer så heftig på inntaket av disse som ved inntak av sukker. De er dermed også lettere å venne seg av med, sier indremedisiner ved Volvat medisinske senter Tom Fjornes, som understreker at sukker også er skadelig fordi det øker produksjonen av insulin - og insulin fører igjen til økt fettproduksjon.

Noe som dessuten kan ha en enda styggere "bivirkning".

- Må bukspyttkjertelen produsere for mye insulin for å holde tritt med inntaket av sukker, kan den bli så sliten at den ikke fungerer optimalt. For mye sukker kan igjen resultere i diabetes 2 eller "voksendiabetes" dersom man er disponert for det, sier Fjornes som også har spesialisert seg på diabetes.

Er du en sukkerslave?

Ifølge Charlotte Hartvig er dette tegn på at du er hekta på sukker:

- Du greier ikke stoppe spise søtt når du først har begynt. Har du noe søtt innen rekkevidde, gir du deg ikke før posen er tom.

Helsemyndighetenes anbefaling

Helsemyndighetene anbefaler et sukkerinntak som ikke overstiger 10 prosent av det samlede energiinntaket hver dag. Dette tilsvarer 55 gram sukker for kvinner som spiser rundt 2000 kalorier om dagen og 70 gram sukker for menn. Bare en halv liter brus gir alene 50 gram sukker.

- Du opplever abstinenser.

- Du øker mengden.

- Du forsøker egentlig å begrense inntaket, men opplever i stedet at du øker det.

- Du trøstespiser.

- Du kan ikke oppleve følelsen av å være lei deg uten at du straks får behov for å spise noe søtt.

- Du har et hemmelig lager av søtsaker.

- Du gjemmer sjokolade, drops og ligenden over alt.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Stor test av frokostblandinger

Slik lager du lavkarbo-vafler

Derfor går du ikke ned i vekt

Troika er den "sunneste" sjokoladen

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også