Tesofensine

Slankepille gir stor vektreduksjon

Ny pille mot fedme gir oppsiktsvekkende resultater.

EFFEKTIV: Den nye pillen er dobbelt så effektiv som andre slankemedisiner på markedet.

EFFEKTIV: Den nye pillen er dobbelt så effektiv som andre slankemedisiner på markedet. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Anti-fedmemedisinen tesofensine viser seg å være svært effektiv. I dag presenteres en studie av legemiddelet i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

En pille daglig gir i gjennomsnitt en vektreduksjon på rundt ti kilo på seks måneder. Den er dermed dobbelt så effektiv som andre slankemedisiner på markedet.

Les også: - Er fete fordi de ikke nyter maten

Dansk studie

I studien, utført ved Københavns Universitet, inngikk 203 menn og kvinner med en BMI (Body Mass Index) på over 30, som vil si fedme. En gruppe fikk en dose tesofensine daglig, mens den andre gruppa fikk narremedisin.

Personene som fikk tesofensine, hadde en seks ganger større vektreduksjon enn dem som fikk narrepiller.

De som fikk høyest dose, gikk ned 12, 8 kilo i gjennomsnitt, mens de som fikk lavest dose, gikk ned 6, 7 kilo, skriver Dagbladet.

Tesofensine virker inn på den delen av hjernen som kontrollerer appetitten. Forsøkspersonene får raskere følelsen av å være mett, og spiser dermed mindre.

- Viktig medikament

Jøran Hjelmesæth i Norsk forening for fedmeforskning og leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, er imponert over behandlingseffekten. Det må imidlertid gjøres nye og større studier for å teste sikkerheten til medikamentet, påpeker han.

- Det er ikke tvil om at dette medikamentet synes å gi dobbelt så bra effekt som andre fedmemedisiner, så jeg håper at bivirkningene ikke tar knekken på det, sier Hjelmesæth til Dagbladet.

Også overlege ved Sykehuset Innlandet, Jan Aaseth, mener at dette er et viktig medikament dersom pillene lever opp til forventningene.

Bivirkninger

Piller mot overvekt er sjelden fri for bivirkninger, og tesofensine er intet unntak. Forsøkspersonene opplevde blant annet kvalme, forstoppelse, diaré, søvnproblemer og økt hjerterytme.

Medisinen må testes ytterlige i nye studier før den eventuelt kommer for salg. Trolig er den tidligst på markedet om to til tre år.

I dag finnes fedmepillene Acomplia, Xenical og Reducil på det norske markedet. Alle disse er reseptbelagt.

Les også: Hva slags slanker er du?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning