Lavkarbo - bivirkninger

Sånn reagerer kroppen på lavkarbo

Her er de typiske bivirkningene.

KROPPEN REAGERER: Det er naturlig at kroppen reagerer når du bytter fra en kostholdsfilosofi til en annen.
KROPPEN REAGERER: Det er naturlig at kroppen reagerer når du bytter fra en kostholdsfilosofi til en annen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

- De første dagene etter at man legger om til lavkarbokosthold, er det vanlig å få hodepine og føle seg slapp. De som trener mye vil som oftest også oppleve at de ikke presterer like godt som ellers, sier Kjetil Retterstøl.

Han er professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Retterstøl forteller at man også vil kunne merke at melkesyren kommer snikende etter så små anstrengelser som en tur opp trappen.

- Generelt vil tynne mennesker merke disse symptomene best, mens de som er overvektige vil kunne takle overgangen til nytt kosthold bedre, sier han.

Ny energikilde

Det er egentlig ikke rart at reaksjonene oppstår.

For kroppen innebærer kostholdsomlegging fra "høykarbo" til lavkarbo store omveltninger.

Fra å være vant til å ha glukose som hovedkilde til energi, skal den nå omstilles til å forbrenne fettet du inntar i stedet for karbohydratene.

- Til å begynne med vil kroppen jobbe på spreng for å omdanne proteinene i kroppen til glukose. Dette vil føre til et visst proteintap den første tiden, men når kroppen har vendt seg til å forbrenne fettet, vil man ikke lenger miste muskelmasse, sier Retterstøl.

Drikk mye vann

Han legger til at det også er naturlig å få litt acetonlukt av ånden når man kommer inn i den ketogene fasen.

Plages du med dette, kan det hjelpe å drikke godt med vann. Drikk bare ikke for mye vann. Vann er helseskadelig i for store mengder, fastlår helsemyndighetene.

Sukkerfri tyggegummi eller pastiller uten sukker kan eller hjelpe hvis du vil ta hensyn til omgivelsene dine.

- Det tar normalt en til to uker før kroppen omstiller seg, men full tilpasning til lavkarbo kan ta opptil seks uker, sier Dr. Fedon Lindberg.

Kan få hjertebank av vektnedgang

- Noen kan oppleve å bli dårlige de første dagene når de går over til lavkarbo. Særlig gjelder det de som er veldig overvektige og velger ekstrem lavkarbo, sier Lindberg.

- I tillegg til hodepine, kan man bli svimmel, uvel eller få hjertebank når man går raskt ned i vekt, men dette gjelder uavhengig av kostholdet. Svært mange miljøgifter samler seg i kroppsfett, og når man går ned i vekt, skilles disse giftstoffene ut i blodbanen og kan føre til mange plager, sier han.

Spis kål og løk

Får man mange slike bivirkninger, er dette et signal om at kroppen er svært belastet med miljøgifter.

- Da bør man undersøkes med blod- eller urinprøver. Videre er det viktig å sørge for at kroppens avgiftningssystem styrkes, og dette bør aller helst skje før man begynner å slanke seg, sier Lindberg.

Det viktigste er da å sørge for nok protein, og da særlig myseprotein fra matvarer som kesam, cottage cheese og skyr samt grønnsaker fra løk- og kålfamilien.

Mat som inneholder rikelig med proteiner bygger opp kroppen din.

- Grønn te og eventuelt tilskudd av chlorella kan også hjelpe, sier han.

Det er meget vanskelig å få i seg for mye protein via kosten. Proteinrike matvarer har nemlig også svært høy metthetseffekt. Bruker du derimot rent proteinpulver som tilskudd eller shake er det faktisk mulig å få i seg for mye av denne viktige byggesteinen.

Kroppen lagrer ikke aminosyrer fra protein til senere bruk, så alt overflødig protein vil enten bli langsomt omdannet til blodsukker eller lagret som fett. For mye protein kan også belaste nyrene.

Abstinenssymptomer

Også lege Erik Hexeberg ved Dr. Hexebergs kinikk bekrefter at man kan oppleve abstinenssymptomer som hodepine, svimmelhet, tretthet og utmattelse hvis man går direkte over fra høykarbokosthold til lavkarbokosthold.

Vanlige bivirkninger

Dette er vanlige bivirkninger den første tiden etter at man legger om til ekstrem lavkarbo. Alle bivirkningene er forbigående, og ved gradvis nedtrapping kan de fleste unngå hodepine, svimmelhet og tretthet.

  • Hodepine
  • Svimmelhet
  • Tretthet
  • Dårlig ånde
  • Forstoppelse på grunn av endret fiberinnhold og at tarmen ikke er tilpasset endringene
  • Menstruasjonsforstyrrelser
  • Utmattelse
  • Dårligere yteevne på trening

- For å unngå dette, anbefaler vi i prinsippet et par ukers nedtrapping av karbohydratinntaket. Grunnen til det er at kroppen ikke er tilvendt til å nyttegjøre seg fett som brennstoff, og den vil altså bruke noen uker på å tilpasse seg et kosthold med vesentlig mer fett, sier han.

Spiser du mye søtt, kan det skje biokjemiske reaksjoner i hjernen din som gjør deg avhengig.

Hexeberg forteller at det også er vanlig å tape mer salt, og at det derfor kan være behov for tilskudd av salter etter kostholdsomleggingen.

Mens etter overgangsalder

Andre bivirkninger er mer spesielle.

Som kvinne kan man for eksempel få menstruasjonen tilbake etter at den har vært fraværende, og dette kan faktisk også skje selv etter det man trodde var overgangsalderen.

- Det er velkjent at det er en sammenheng mellom overvekt og polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Kvinnene kan da ha uregelmessig eller fraværende menstruasjon og gjerne økt mannlig hårvekst, og PCOS er også forbundet med ufrivillig barnløshet, sier Hexeberg.

Kostholdet påvirker hormonene

Han forteller at mange kvinner har et høyt nivå av fritt testosteron i blodet når de har høyt insulinnivå.

- Og dette høye insulinnivået påvirker menstruasjon og hårvekst. Når en har et kosthold med lite karbohydrater, blir imidlertid insulinnivået redusert og etter hvert justeres også nivået av fritt testosteron ned, sier han.

På denne måten påvirker altså kostholdet hormonene våre, og ofte er endringene til det bedre.

Et lavkarbokosthold kan nemlig for mange med menstruasjonsforstyrrelser gi en normalisering av syklusen også, og for andre vil syklusen uansett stabilisere seg igjen etter hvert som kroppen vender seg til de nye matvanene dine.

Medisinsk behandling med ketose

Kroppen er heldigvis svært tilpasningsdyktig, og det å leve ketogent er ikke på noen måte i strid med naturen.

- Den finnes flere eksempler på samfunn som har levd på lite karbohydrater. Inuittene på Grønland hadde for eksempel ikke mye grønt i kosten sin tradisjonelt sett, så det er mulig å leve ketogent store deler av livet, sier Retterstøl.

Det finnes også personer som man på grunn av medisinske tilstander lar gå i ketose med overlegg for å bedre sykdommen.

- Et eksempel er barn med epilepsi, som i noen tilfeller settes på en fettrik og karbohydratfattig diett over tid. Gjerne i årevis, sier han.

Positive effekter av lavkarbokosthold

1. Mindre sultfølelse

2. Mindre søtsug

3. Mer stabilt blodsukker

4. Mindre hissighet for dem som får kort lunte ved lavt blodsukker

5. Mindre hodepine for dem som får hodepine ved svingende blodsukker

6. Normalisering av avføring for mange som har vært plaget med løs avføring og luftplager

7. Vektreduksjon hvis du er overvektig

8. Normalisering av menstruasjonssyklus

KIlde: Dr. Erik Hexeberg

Noen forbrenner ikke fett

De fleste bivirkninger er altså forbigående og uskyldige, men det er likevel viktig å ta signalene kroppen gir på alvor.

For noen mennesker er et slikt kosthold rett og slett farlig.

- Det finnes sjeldne, arvelige defekter som kan blomstre når man ikke lenger har glukose tilgjengelig. Noen mennesker har defekter i fettsyreomsetningen, noe som fører til at de ikke kan forbrenne fett skikkelig. De kan da ha vært friske helt til de møter på en situasjon der de faster eller ikke har karbohydrater tilgjengelig, sier han.

Noen vil kanskje merke dette når de som barn spiser lite i sykdomsperioder, og for andre kan det bli kritisk når de kommer i militæret og skal gjennom helvetesuken.

Alltid i samråd med lege

For svært overvektige personer, som har prøvd andre slankemetoder uten resultater, kan ekstrem lavkarbo forsøkes.

Men det bør ifølge Retterstøl alltid skje i samråd med en lege.

- Før kostholdet legges om, må man ta blodprøver, og etter en stund med ny diett må det tas nye tester. Det kan nemlig hende at for eksempel kolesterolet skyter i været av den nye kostholdet. Og føler man seg slapp over tid på lavkarbo, ser jeg virkelig ingen grunn til å pine seg gjennom det, sier han.

Diabetikere bør være forsiktige

Når det gjelder normalvektige personer, er han mer bastant.

Har du en sunn og normal vekt, vil Retterstøl aldri anbefale ekstrem lavkarbo.

- Også diabetikere bør være ekstra forsiktige med et slikt kosthold. Særlig gjelder dette personer som bruker medisiner som senker blodsukkeret,sier Retterstøl.

Man får nemlig lavere blodsukker av lavkarbo , og når medisinene så senker nivået ytterligere kan det bli kritisk.

Da kan man for eksempel oppleve å miste bevisstheten når man er ute og kjører bil.

- Jeg vil også advare mot effekten lavkarbo kan ha på folkehelsen på lengre sikt. Mer smør, fløte, fett kjøtt og fete sauser fører kostholdet tilbake mot det vi hadde på 1970-tallet. Det var en tid da kolesterolnivået i befolkningen var omkring 1mmol/L høyere enn i dag, og forekomsten av hjerte-karsykdommer var mye høyere enn den er nå, avslutter han.

Les også:

12 slankespørsmål du ikke tør å stille

Slik påvirker søtstoffene blodsukkeret

Slik blir du kvitt sjokoladesuget

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også