Slank for alltid

Rådene som holder deg slank

10 smarte råd for å unngå at kiloene sniker seg på.

HOLD VEKTEN: Dropp slankekuren og sats på en livsstilsomlegging som du kan leve med resten av livet.
HOLD VEKTEN: Dropp slankekuren og sats på en livsstilsomlegging som du kan leve med resten av livet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Den hardeste delen av en slankekur begynner når den er over. Her er tips som kan hjelpe deg til å beholde drømmevekten når du har klart å nå målet.

Etter en slankekur - eller for den saks skyld sykdom som har gjort at du har mistet vekt - vil kroppen din forsøke å få tilbake den vekten den hadde. Dette skyldes sannsynligvis en overlevelsesstrategi fra urtiden, da vi var avhengige av å ha noe å tære på i magre tider.

To av våre mest kjente kostholdseksperter er skjønt enige om en ting:

Dropp slankekuren og sats på en livsstilsomlegging som du kan leve med resten av livet.

Unaturlige mirakelkurer

- Hvis du legger om livsstilen, går passe fort ned i vekt og gjør endringer du kan leve med videre, så er ikke jobben så tøff, sier Jeanette Roede, sjef for Grete Roede AS.

Hun er ekspert på å motivere andre til å holde vekten nede.

- Et av de største problemene med raske løsninger og "mirakelkurer", er at de er unaturlige, ensidige og kjedelige. Dermed holder man ikke ut særlig lenge. Hadde det ikke vært slik, ville 95 % av dem som prøver å slanke seg, klart å beholde den nye vekten og ikke omvendt, sier indremedisiner og lavkarbo-ekspert, dr. Fedon Lindberg.

Her er gode råd til hvordan du skal unngå at kiloene sniker seg på igjen.

1. Spis sakte og snakk (uten mat i munnen)

Sørg for at du ikke er kjempesulten før du går i selskap. Du skal være såpass sulten at du kan kose deg med maten, men likevel såpass småmett at du ikke faller for fristelsen til å fråtse.

- Snakk mye og spis langsomt, så rekker metthetsfølelsen slå inn før du rekker å overspise, sier Jeanette Roede.

- Forsyn deg gjerne med alt, men la være å spise alle poteter eller all ris, evt. pasta - og dropp brødet. Da holder du blodsukkeret jevnt og unngår fettlagring som kommer av økt blodsukker og insulin, råder Fedon Lindberg.

2. Vi drikker oss fete.

Enten du er i selskap eller ei; husk at det er mange kalorier i godt drikke!

- Drikk vann som tørstedrikk og drikk minst ett glass vann for hvert glass vin. Du får da både spart litt på inntaket av alkohol og morgendagen blir så mye bedre, sier Roede.

- Alkohol bidrar med «tomme» kalorier (på lik linje med sukker, fint hvetemel og til dels mye poteter, ris og pasta). 1-2 glass vin (helst rødvin) for menn og 1 glass for kvinner (men ikke mer enn det) til et hyggelig og godt måltid kan være gunstig for hjertehelsen og ikke minst mentalhygienen, sier Lindberg.

3. Mange smuler små ...

Dropp å spise brødet som du ofte får servert på restaurant mens du venter på maten. Spesielt lyst brød inneholder såkalte raske karbohydrater, som enkelt fortalt blir til sukker i kroppen.

- Velg enten godt grovt brød, eller stå over brødet og spar appetitten til selve maten, råder Jeanette Roede.

- Spis aldri brød før måltider på restaurant. Det vil stimulere insulinproduksjonen kraftig og føre til at du spiser mer enn du hadde tenkt, sier Fedon Lindberg.

4. Ikke glem å være i fysisk aktivitet.

Lar du være å trene fordi det er for dyrt på treningssentrene - og du klarer ikke å mobilisere nok energi til å trene på egen hånd?

Da kan du ønske deg medlemskap i bursdags- eller julepresang. Kanskje som en spleisegave fra forskjellige familiemedlemmer? Det kan gi deg det lille ekstra dyttet du trenger for å komme i gang.

- Trening er en av de viktigste nøklene for å holde vekten. Tren både styrke og kondisjon, og ikke minst, sørg for å bevege deg hver eneste dag i minst 30 minutter, all hverdagsaktivitet hjelper, sier Roede.

- Moderat fysisk trening i hverdagen er helt avgjørende for å bevare helsen på lang sikt, og det gjelder ikke bare de som ønsker å komme i form. Mest effektivt er rask gange i mer enn 20-30 minutter daglig, helst tidlig på dagen eller like etter at du har stått opp. Det er meget viktig med styrketrening, 2-3 ganger per uke. Fokuser på de store musklene (lår, ben), for det er de som forbrenner mest energi, sier Lindberg.

5. Planlegg handlingen.

Skriv opp liste - og følg den slavisk! Handle gjerne inn for en uke av gangen. Hvis du ikke har noe å gjøre i butikken eller kiosken, minsker du risikoen for å bli fristet til å kjøpe "noe godt". En annen fordel er at du vil spare penger på det.

- Planlegging er alfa og omega for å lykkes! Pass også på å ikke gå sulten i butikken, da er det mye lettere å stå over noe å putte i munnen -fortsett å holde på god måltidsrytme og spis variert, sier Jeanette Roede.

- Planlegg i god tid, slik at du har det som trengs til balanserte måltider i huset. Du planlegger jo møter og livet for øvrig, så hvorfor ikke måltidene også? Du trenger mat flere ganger hver dag. Det er planlegging og system som avgjør om man lykkes eller mislykkes, råder Fedon Lindberg.

6. Sett deg et realistisk mål og tenk langsiktig.

- Prøv å etablere en livsstil du kan leve med og trives med resten av livet. Et lavglykemisk kosthold gir deg alt du trenger av næringsstoffer og en god metthetsfølelse. Du slipper også å telle kalorier. Du kan lage mye spennende mat og vil som regel ende opp med et sunnere og mer variert kosthold, men du må nok prioritere kosthold, mosjon og stressmestring for å få permanente resultater, sier Fedon Lindberg.

- Gjør endringer du trives med og som du vil leve med resten av livet. Bestem deg for en øvre vektgrense, og når du den, vet du at du må sette inn tiltak. Hit men ikke lenger, ellers blir jobben med å komme tilbake til trivselsvekt mye større. Det er lett å miste fokus når du ikke lenger har vektreduksjon å jobbe med, og da er det lett å skli tilbake til gamle vaner, sier Jeanette Roede.

7. Hvis du sprekker, ha en plan klar.

- Du må tenke godt gjennom hvorfor du sprekker, og hva som trigger det. Så må du prøve å mestre dette bedre. La være å utsette deg ofte for situasjoner som fører til at du sprekker. Opplever du dette som et stort problem bør du søke profesjonell hjelp hos psykolog eller adferdsterapeut, sier Fedon Lindberg.

Det er mange som får god hjelp av å delta på kurs i gruppe.

- Hvis du tråkker feil og sklir ut, snakk pent med deg selv og tilgi deg selv! Å tråkke feil iblant er det mest menneskelige som finnes, og ingen som har lykkes før deg har gjort det fordi de aldri tråkket feil. Se heller på det som en anledning til å lære mer om deg selv, slik at det ikke blir så lett å havne i samme fella en gang til. Da blir det også lettere å komme på rett kjøl igjen, råder Jeanette Roede.

8. Det er ikke flaut å be om hjelp.

Be om støtte fra familie og venner, så slipper du å føle at du blir motarbeidet.

- Det er ikke mange som vil si at de ikke vil støtte deg i det du har bestemt deg for. Opplys om at du har tenkt å holde vekten, og at du setter pris på støtte og en heiagjeng. Be dem respektere dine grenser og ikke prøve å friste deg, sier Roede.

9. Hold deg til spiserutinene.

Hold oversikt over hva du spiser, enten du vil kontrollere inntaket av kalorier eller karbohydrater. Når det sklir ut, kommer kiloene snikende.

- Hold deg til din faste måltidsrytme og til å spise variert. Sørg også for at det ikke blir for mange gode unnskyldninger og kosedager hver uke. Mange bekker små... det er de små umerkelige ekstra tingene som fort utgjør en stor forskjell: Litt ekstra her, litt mer der, en liten kakebit ekstra, litt tykkere brødskiver, litt mer smør, litt mer pålegg, litt større porsjoner, og vips har du økt inntaket ditt til mer enn det du forbruker, og vekten går opp igjen. Lag deg noen kontrollpunkter slik at du sjekker at du ikke uten å vite det stadig øker inntaket, sier Jeanette Roede.

- Hvis du spiser tre hovedmåltider og to mellommåltider daglig, holder du deg jevnt mett og blodsukkeret vil også holde seg stabilt. Et stabilt blodsukker bidrar til mindre fettlagring. Det er viktig at du holder deg unna sukker og matvarer med mye stivelse, som blir til sukker i kroppen (brød, poteter, ris og pasta), fordi disse matvarene både belaster ditt blodsukker og fører til svingende blodsukker og fare for overspising, sier Fedon Lindberg.

10. Det viktigste ligger mellom ørene.

- Et av de største problemene forbundet med slankekurer, er at de er unaturlige, ensidige og kjedelige. Dermed holder man ikke ut særlig lenge. Hadde det ikke vært slik, ville 95 % av dem som prøver å slanke seg, klart å beholde den nye vekten. Det motsatte er tilfellet! Det som trengs, er å finne ut hvordan du kan spise og leve slik at du både trives, har normal vekt og god helse hele tiden. Da kan du heller skeie ut iblant med god samvittighet, mener Fedon Lindberg.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

10 tips til et slankere og sunnere kosthold

Derfor går du ikke ned i vekt

Spis deg fri fra stressfettet

Rask og enkel lavkarbo-mat for hele uka

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også