Minus 40 kilo med vanlig kost

– Det er herlig å kunne kle seg i skjørt og kjole og føle seg skikkelig feminin. Før spiste jeg for å spise. Nå koser jeg meg med maten, sier Vibeke Hausberg (27).

GLAD: Vibeke Hausberg har ikke lenger problemer med å finne smarte klær som passer. Hun kvittet seg med 40 kilo på ett år. (Alle foto: Bjørn Lunde)

GLAD: Vibeke Hausberg har ikke lenger problemer med å finne smarte klær som passer. Hun kvittet seg med 40 kilo på ett år. (Alle foto: Bjørn Lunde)

Publisert Oppdatert
FØR (Foto: Privat)

FØR (Foto: Privat)

ETTER

ETTER

Vibekes slanketips

- Det er viktig å sette seg små delmål og belønne seg selv når disse er oppnådd; med SPA-behandling, et nytt klesplagg eller frisørtime.

- Ikke se altfor langt frem i tid. Sprekker du litt, ikke la det ødelegge for resten av opplegget. Bare fortsett å ta en dag om gangen. Jeg hadde selv mine nedturer.

- Planlegg måltidene. Når jeg vet at jeg skal være ute en del timer, tar jeg heller med meg en skive eller et eple, fremfor å handle kaloririk ferdigmat. Når jeg besøker andre, planlegger jeg på forhånd hva jeg skal spise av det som blir servert. Jeg kan bestemme meg for et bløtkakestykke og en muffins. Så spiser jeg kun det og er fornøyd, samtidig som jeg virkelig nyter maten.

- Det er lurt å sjekke kaloriinnholdet i matvarene du kjøper.

- Vær ærlig overfor deg selv når du fører dagbok - ikke forsøk å pynte på resultatet.

Nesten to år etter at hun bestemte seg for å ta farvel med en overvektig kropp og klær i XXL-størrelse, balanserer vektnålen fortsatt rundt idealvekten på 67 kilo. Dette har ført til gratulasjoner både på Facebook og i vennekretsen.

- Før var du stor mamma, men nå er du fin, skryter sønnen Marius etter å ha studert førbildet av mamma.

Spiste hele tiden

- Før veide jeg 107 kilo, men var faktisk oppe i 122 kilo da jeg gikk høygravid med Marius. Beslutningen om å gjøre et skikkelig slankeforsøk var tatt før svangerskapet, men jeg valgte å vente til etter fødselen.

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle klare å gå ned hele 40 kilo på ett år! Det ga meg veldig god selvfølelse, selv om det tok en stund før jeg klarte å venne meg til mitt nye utseende. Det stemte jo ikke med bildet jeg hadde i hodet. I begynnelsen tenkte jeg "Oj, hvem er det der?". Men nå stortrives jeg med mitt nye jeg, smiler Vibeke, som en stund også fortsatte å handle klær i stor størrelse - av gammel vane.

- Nå har jeg skiftet ut garderoben et par ganger og har kastet de gamle klærne. Drømmen min har alltid vært å ha en normal kropp. Derfor misunte jeg venninnene mine som så godt ut og hadde kjærester. Siden jeg alltid har vært stor, likte jeg ikke å se meg selv i speilet. Ofte lå jeg i sengen om morgenen og strakte hals for å få den lengre. For å skjule dobbelthakene gikk jeg gjerne med høyhalset genser.

Første gang Vibeke tenkte på slanking, var i 13-14-årsalderen da hun skulle låne klær av venninner og de ikke passet. Siden har hun prøvd alt fra mirakelkurer til forsøk på å sulte seg. Men kiloene hun tok av, kom raskt tilbake.

- Frustrert og lei meg over at ikke noe nyttet begynte jeg å spise for å trøste meg og når jeg kjedet meg. Mat var alltid lett tilgjengelig da jeg begynte å jobbe på en bensinstasjon og siden ble drosjesjåfør. Jeg spiste omtrent hele tiden.

I dag blir jeg kvalm når jeg tenker på alt jeg dyttet i meg av hamburgere med pommes frites, kaker, sjokoladepudding, bolleposer og fårepølse og majones. Mens andre unge kan grue seg til å gå i familieselskaper, gikk jeg gjerne på grunn av all den gode maten. Når jeg iblant fikk dårlig samvittighet, spiste jeg bare enda mer...

Fornøyd!

Det var moren som tipset Vibeke om å melde seg inn i Vektklubb.no. Det å føre dagbok over alt hun spiste, og få en oversikt over kaloriinnholdet, ga Vibeke mange aha-opplevelser.

- Jeg hadde alltid hørt at man måtte spise lite for å ta av. Derfor ble jeg helt forskrekket da jeg ut fra min høyde, 172 cm, og vekt, ble anbefalt å starte med et daglig inntak på over 2100 kalorier for å opprettholde forbrenningen! Siden ble dette redusert etter hvert.

Men det virket, og kiloene forsvant forbausende fort bare ved å spise helt vanlig, sunn kost. Jeg kuttet bare ut småspisingen, valgte magert og spiste mindre porsjoner. Samtidig begynte jeg å gå lange turer og anskaffet meg et apparat som trener både kondisjon og styrke.

Vibeke har alltid drevet med sport og vært et konkurransemenneske. Kappestriden med en annen dame av samme størrelse om å gå ned i vekt, var derfor midt i blinken. Resultatet ble at hun ble kåret til årets vektklubbmedlem. Samboeren er også glad for de gode resultatene, men Vibeke understreker at hun først og fremst har slanket seg for sin egen del.

- Nå har jeg klart å holde meg stabil rundt trivselsvekten på 67 kilo i snart to år. Jeg skal aldri tilbake dit jeg var! Faktisk har jeg glemt at jeg var så stor. Derfor blir jeg fylt med skrekk og gru når jeg ser på bildet av meg fra den gang. Men jeg ble mektig stolt da en slankedame fortalte at hun hadde dette på kjøleskapet - og brukte det som inspirasjon når det buttet litt imot.

Væpnet med pulsklokke og kaloriteller vet hun at slankekampen ikke er vunnet uten fortsatt innsats.

- Jeg har lett for å legge på meg; derfor kreves det selvdisiplin og struktur å forbli slank. Men noe offer er det ikke. I stedet for kjøttdeig spiser jeg karbonadedeig. Enkelte ting holder jeg meg helt unna. Samtidig er det viktig å kunne unne seg noe godt av og til - litt is til dessert, en sjokoladebit eller et kakestykke. Jeg spiser fire måltider om dagen og har ingen problemer med å ha fristelser i skapet.

I april neste år skal Vibeke gjennomgå en mageplastikkoperasjon for å fjerne overflødig hud og fettvev i mageregionen.

- Allerede nå har jeg begynt å glede meg til å kunne gå i bikini til sommeren - for første gang i mitt liv, stråler hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning