Overvekt

Lubne lever lengst

Stor studie viser at lett overvektige lever lenger enn folk med normal vekt.

Prom Du Vieux - Port, MontrE`al, QuE`bec, Canada

Prom Du Vieux - Port, MontrE`al, QuE`bec, Canada

Publisert Oppdatert

Stikk i strid med alle tidligere forskningsresultater, viser en ny, omfattende undersøkelse fra Canada at overvektige mennesker lever lenger enn folk med normal vekt, skriver Forskning.no.

Gjelder ikke ved fedme

Om du er overvektig, har du 17 prosent sjanse for å leve lenger enn folk med normalvekt, viser studien, som er et samarbeidsprosjekt mellom flere kanadiske institutter.

Dette gjelder ikke ved ekstrem overvekt, understreker forskerne bak studien.

- Overraskende

- Det er ikke noe nytt at ekstrem undervekt og ekstrem overvekt øker risikoen for å dø tidligere enn normalt. Det som er overraskende, er at det å ha litt ekstra på kroppen kan være en fordel for livslengden, sier David Feeny, en av forfatterne av studien, i en pressemelding.

Les også: Tjukk av tjukke venner

Verst for undervektige

Verst er utsiktene for de ekstremt undervektige. De har, ifølge undersøkelsen, 70 prosent større fare for å dø tidligere enn gjennomsnittspersonen.

Nest verst er det for ekstremt overvektige, som løper 36 prosent større risiko for å dø tidligere enn normalen.

12-årsperiode

Studien, som ble publisert i tidsskriftet Obesity, har sett på forholdet mellom vekt, målt med BMI/KMI (kroppsmasseindeks) og død blant 11.326 voksne kanadiere over en 12-årsperiode.

Den er basert på tall fra den nasjonale helseundersøkelsen, som utføres hvert andre år i Canada.

Kiloene beskytter eldre

Forskerne har ikke sett på årsakene til det oppsiktsvekkende resultatet, men de har sine teorier om hva grunnen kan være.

- Det er mulig at noen kilo ekstra faktisk beskytter gamle mennesker etter som helsen forverres, sier Mark Kaplan, en av de andre forskerne som deltok.

Mange undervektige i Norge

Undervekt og underernæring henger ofte sammen, og kan i tillegg føre til svekket immunforsvar, dårligere fysikk og dårligere mental kapasitet.

Mellom 20 og 50 prosent av eldre pasienter ved helseinstitusjoner i Norge lider, ifølge Forskning.no, av underernæring.

- Hold deg til normalvekten

Resultatene innebærer neppe at du som er normalvektig bør begynne å legge på deg for å få et langt og godt liv.

- Studien vår så kun på dødelighet, ikke på livskvalitet, poengterer Mark Kaplan.

- Dessuten er det mange negative konsekvenser forbundet med overvekt, for eksempel høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes, sier han.

Lett å feiltolke

- Når man undersøker hele befolkningen under ett, vil også eldre og terminalt syke telle med. Blant disse er det mange undervektige, noe som vil slå svært negativt ut for denne gruppen.

- Da kan det fort virke som om det lønner seg å ha noen ekstra kilo isteden, sier cand. scient. ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til klikk.no.

Myndighetene frykter at livslengden til danskene vil reduseres på grunn av overvektsrelaterte sykdommer

Tjukke barn

Hun fremhever at de fleste forskningsresulater i Vesten konkluderer med det motsatte - at barn i Vesten i dag til og med vil leve kortere enn foreldrene på grunn av overvekt.

- I Danmark regner man i dag ett av fem barn som fete. Antallet syke barn er også stigende, og myndighetene frykter at livslengden til danskene faktisk vil reduseres på grunn av overvektsrelaterte sykdommer blant dagens barn og unge.

- Hva med norske barn?

Ingen unnskyldning

- Prognosene er ikke like dystre i Norge, men for de fleste nordmenn er det liten grunn til å benytte den kanadiske undersøkelsen som påskudd for å gå opp i vekt, sier Arsky.

Hun mener feil personer kan komme til å trykke undersøkelsen til sitt hjerte.

- Jeg vil anta at det er de som er på vei til å bli svært overvektige, som er mest troende til å tolke denne undersøkelsen som påskudd til å spise mer.

Samarbeidsprosjekt

Den kanadiske studien ble gjennomført som et samarbeid mellom Statistics Canada, Kaiser Permanente Center for Health Research, Portland State University, Oregon Health & Science University og McGill University.

Den skal være kontrollert for faktorer som alder, kjønn, fysisk aktivitet og røyking.

Referanse:

Orpana, Heather M. et al. (2009) BMI and Mortality: Results From a National Longitudinal Study of Canadian Adults Obesity, 18. juni 2009

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning