Maten påvirker psyken

Karbohydrater gjør deg glad

Karbohydrater er avgjørende for å holde humøret oppe og hjernen konsentrert.

SPIS KARBOHYDRATER: Karbohydrater påvirker humøret ditt, spiser du for lite kan du bli i dårlig humør.
SPIS KARBOHYDRATER: Karbohydrater påvirker humøret ditt, spiser du for lite kan du bli i dårlig humør. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Det har blitt skrevet mye om karbohydrater de siste årene.

Mye av det har vært vinklet på at karbohydrater ikke er bra, og at man bør unngå å spise for mye av det.

Ny forskning viser at karbohydrater påvirker humøret ditt i positiv forstand.

- Hindrer depresjon

Karbohydrater er bra for kroppen, ifølge de nye studiene.

Ifølge Harvard Health Letter, har forskning nemlig vist at dietter som inneholder lite karbohydrater og mye fett og proteiner kan føre til at man får dårligere humør.

Grunnen til dette er at karbohydrater fremmer serotonin-syntesen. Serotonin er et signalstoff i hjernen som påvirker humøret vårt.

Spiser du for lite karbohydrater, synker produksjonen av serotonin, og du kan ende opp med å få en lavkarbo-depresjon.

Trigger humørstoffet

For å produsere serotonin, bruker hjernen et stoff kalt tryptofan - dett er en aminosyre som kroppen ikke klarer å produsere selv, skriver Wikipedia.

Vi er derfor avhengig av å få tryptofan gjennom kosten vår.

Ifølge WebMD er vi avhengig av å spise karbohydrater for at tryptofan får et optimalt opptak i hjernen.

Så du kan faktisk øke tryptofan-nivået i hjernen, og dermed også serotoninproduksjonen, ved å spise karbohydrater.

Insulinet påvirker konsentrasjonen av tryptofan

Mette Hellvik-Morken jobber som klinisk ernæringsfysiolog ved Helse Bergen.

I en artikkel på Helsen Bergen sine hjemmesider skriver hun følgende:

«Mange dyreforsøk har vist at kosten påvirker hjernens innhold av aktivt serotonin, og det finnes gode biologiske forklaringer på dette fenomenet. Når rotter spiser måltider som er rike på karbohydrater, stiger innholdet av aktivt serotonin i hjernene deres.»

Videre skriver hun at den biologiske forklaringen er at karbohydrater får insulinnivået til å stige, noe som igjen påvirker konsentrasjonen av tryptofan i blodomløpet.

«Dermed siver mer tryptofan inn i hjernen, og siden tryptofan er forstadiet til serotonin, blir det altså dannet mer aktivt serotonin i hjernen.»

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GRØNNSAKER: Spis masse fargerike grønnsaker som inneholder mye av de sunne karbohydratene.
GRØNNSAKER: Spis masse fargerike grønnsaker som inneholder mye av de sunne karbohydratene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ikke sukker

Spis frokost!

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas understreker viktigheten av å spise frokost.

- Det er spesielt viktig å spise om morgenen siden kroppen har gått igjennom en lang faste i løpet av natten. Da har leveren en lavt innhold av glykogen som skal opprettholde et jevnt blodsukkernivå, sier hun til Klikk.no

- Enkelte mangler på vitaminer og mineraler kan gå ut over humøret og kan gi depresjon, for eksempel mangel på vitamin C. Derfor er det viktig å spise både sunt og variert, forteller hun videre.

Landaas understreker også at man bør få i seg en daglig dose Omega 3 fordi dette er av betydning for den mentale helsen vår.

I artikkelen på WebMD, som er skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Elaine Magee, understrekes det at man burde velge de sunne karbohydrater i stedet for de usunne - det vil si sukker.

Unngå sukkerrike matvarer og gå heller for helkorn, frukt, grønnsaker og belgfrukter, som også inneholder viktige næringsstoffer og fiber.

Disse karbohydratene absorberes langsommere i kroppen, noe som gjør at både blodsukkeret og energinivået vårt holder seg stabilt.

Spis regelmessig

- Det viktigste for å holde humøret stabilt er å passe på at blodsukkeret holder seg stabilt. Blodsukkeret vårt blir påvirket av hva vi spiser, sier klinisk ernæringsfysiologi Therese Mathisen til Klikk.no.

For å holde det stabilt må man spise regelmessig og ikke la det gå lenger enn 3-4 timer mellom hvert måltid - ikke mer.

Her er det nok mange som slurver. Veldig mange går altfor lenge mellom hvert måltid, noe som fører til at man ofte blir sugen på noe. Da tyr man ofte til sukker- eller fettrike produkter.

- Spiser man sukkerrike produkter, reagerer blodsukkeret med å ha store svingninger, noe som igjen gjør at man får humørsvingninger, forteller Mathisen.

Karbohydrater signaliserer velbehag

Men som hun understreker, når man kombinerer karbohydrater med fett og proteiner, som man normalt gjør i et måltid, vil disse bidra til å regulere blodsukkeret enda bedre enn hva sammensatte karbohydrater gjør alene.

- Jeg er kritisk til å kutte ut karbohydrater fra kosten fullstendig. Karbohydrater har en sentral rolle i å gi metthetsfølelse fordi de påvirker produksjonen av insulin i kroppen. Insulinet signaliserer til hjernen at kroppen får i seg mat, som igjen sender signaler til kroppen at man føler seg mett, sier ernæringsfysiologen.

Mathisen forteller at karbohydrater også er viktig fordi de er med på å signalisere velbehag og tilfredshet i hjernen.

Lite karbohydrater gir humørsvingninger

- Dietter som inneholder lite karbohydrater kan gi en sterke humørsvingninger, spesielt i begynnelsen av dietten, fordi kroppen må venne seg til et lavt inntak av karbohydrater.

- Hvis man trener mye, er det spesielt viktig å få i seg nok karbohydrater, fordi kroppen skal kunne holde et høyt intensitetsnivå, sier Mathisen.

Karbohydratrike matvarer har dessuten naturlig også en rekke vitaminer, mineraler og kostfiber, som er viktig å få i seg for å dekke kroppens fullstendige behov for næringsstoffer.

LES OGSÅ:

SPIS MER BØNNER: Linser og bønner inneholder masse sunne karbohydrater.
SPIS MER BØNNER: Linser og bønner inneholder masse sunne karbohydrater. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Alt om lavkarbo

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også