Slanking

Jane gikk ned 85 kilo

Jeg har fått et nytt liv, stråler Jane Gaarder Ackles. Vekten økte med 100 kilo på ti år, og ingen slankekurer hjalp. Da fant hun fram til si egen diett – "knyttnevedietten".

MER SELVTILLIT: Jane Gaarder Ackles (34) halverte kroppsvekten sin på tre år. Hun la om kostholdet, begynte å gå turer og merket raskt forandring både fysisk og psykisk. (Alle foto: Christin Lund Storstein)

MER SELVTILLIT: Jane Gaarder Ackles (34) halverte kroppsvekten sin på tre år. Hun la om kostholdet, begynte å gå turer og merket raskt forandring både fysisk og psykisk. (Alle foto: Christin Lund Storstein)

Publisert Oppdatert

På det tyngste knekte jeg tre tær på hver fot da jeg løp i en bratt, snødekt oppoverbakke

Det tok ti år å legge på seg disse 100 kiloene, så jeg regnet med at det også ville ta tid å få dem av. Nå har jeg holdt på i tre år, og endelig føler jeg at jeg nærmer meg trivselsvekten min, sier Jane Gaarder Ackles fra Langesund.

- Jeg ønsker å gå ned ytterligere ti kilo, slik at jeg kan få operasjon for å fjerne løs hud på magen. Men med halve kroppen borte har jeg allerede fått et helt nytt liv, sier ekskona til artisten Stephen Ackles.

Fikk en tankevekker

Jane har vært stor i mange år og prøvd det meste av slankekurer. Men hun la alltid på seg igjen, og mer for hver gang. En tur på tivoli ble startskuddet for den snuoperasjonen hun nå har klart.

- Selv om jeg har vært veldig stor har jeg aldri latt det hindre meg i noe. Jeg har alltid stått slalåm med barna, Martine (14) og Allan (12), jeg har danset når jeg har vært ute og vært hjelpetrener på Allans fotballag.

Men på det tyngste knekte jeg faktisk tre tær på hver fot da jeg løp i en bratt snødekt oppoverbakke. Det var en tankevekker, forteller hun.

Snuoperasjon

FØR SNUOPERASJONEN: Jane Gaarder Ackles sammen med eksmannen Stephen Ackles.

FØR SNUOPERASJONEN: Jane Gaarder Ackles sammen med eksmannen Stephen Ackles. Foto: Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

Det var ydmykende å sette seg på en karusell sammen med barna og bli bedt om å gå av på grunn av kroppen min

Snuoperasjonen startet imidlertid etter et besøk i fornøyelsesparken Liseberg i Sverige.

- Det var utrolig ydmykende å sette seg på en karusell sammen med barna mine og bli bedt om å gå av på grunn av kroppen min. Karusellen var klar til å kjøre, full av folk - og alle så på meg og måtte vente til jeg hadde fjernet meg. Det var ikke bare vondt for meg, jeg tenkte at "dette skal ikke barna mine få oppleve flere ganger"!

Før datteren ble født, veide Jane 56 kilo.

- Jeg ga nok litt blaffen i hva jeg spiste på den tiden. Grensen ble skjøvet hele tiden. Først skulle jeg ikke veie mer enn 80. Så var det 90 - og så skulle jeg i alle fall ikke over 100! Men plutselig var jeg over 100, og det stoppet jo ikke der, sier Jane, som mener hun trøstespiste en del.

Energi av trening

- Jeg har forstått at det ikke finnes lettvinte løsninger som varer. Det er ingen vei utenom færre kalorier og mer trening. Derfor har jeg utviklet et opplegg som passer meg i hverdagen og ikke bare for en slankeperiode.

Jeg har lagt om kostholdet helt, men gjort det forsiktig med å bytte ut en og en matvare over lengre tid, så kroppen lettere skulle vende seg til det. Som sykepleierstudent på andre året og mamma har jeg en hektisk hverdag, men jeg får faktisk utrolig mye energi av trening.

Aktiv

Før satte jeg meg i sofaen foran tv-en når jeg var sliten - nå går jeg! Om jeg ikke sykler til skolen, går jeg en halv time hver morgen, gjerne sammen med Allan som synes det er fint å bli med på morgentur. Da snakker vi også så mye lettere om ting, så det har faktisk gitt oss et mer åpent forhold. Det gjør meg veldig glad!

XXL: - Dette var faktisk ikke den største størrelsen jeg brukte, forteller Jane. Hun og sønnen Allan viser frem en av hennes bukser fra tyngre tider.

XXL: - Dette var faktisk ikke den største størrelsen jeg brukte, forteller Jane. Hun og sønnen Allan viser frem en av hennes bukser fra tyngre tider.

Hver kveld går Jane i ca. 2,5 timer og prøver ellers å være så aktiv hun kan.

- Når jeg går, tenker jeg også mye bedre og får ut litt energi. Når jeg da kommer hjem, er jeg klar for både lekser, husarbeid og kos med ungene.

Knyttneve-dietten

- Jeg hadde ledd for tre år siden om noen hadde sagt at jeg skulle spise slik jeg gjør i dag! Det har vært - og er - mentalt viktig for meg å ikke ha noe tidspress, at jeg bare skal ned mot trivselsvekten. Og jeg slanker meg ikke - jeg går ned i vekt. Når jeg tenker slik, føles det lettere å gjennomføre dette, forteller Jane som aller først byttet ut to daglige liter med cola med vann.

Jane spiser seks måltider hver dag, og ingen måltider er større enn en knyttneve.

- På den måten rekker jeg aldri å bli sulten, og jeg holder forbrenningen oppe. Og har jeg lyst på min svakhet, ostepop, en dag, så får jeg lov til å spise det, men bare i en liten bolle på størrelse med en knyttneve. Da deler jeg ikke med noen altså, ler Jane.

Les også:

Nettmøte: - Dropp slankekuren

Ti slanketips som virker

CLA - den store slankebløffen

Mye grønnsaker

Hun har byttet ut hveteprodukter med spelt og rug og fullkornprodukter.

- Nå bruker jeg kun fullkornpasta og spiser lite brød, og da veldig grovt eller kun knekkebrød. Jeg har byttet ut poteter med brokkoli, og spiser mer fugl og fisk, som det er lettere å lage sunt tilbehør til. Jeg lager sauser av kesam og soya istedenfor av smør, melk og fløte. Mye urter og hvitløk gir god smak. Det er også kjempegodt til grønnsaker! Halve porsjonen kan da gjerne bestå av grønnsaker.

Lettere liv

- Vi spiser også mye naturris. Middager ovnsbaker jeg istedenfor å steke. Slik mat er også veldig lettvint å tilberede og å fryse ned og varme igjen. Så selv om det krever litt planlegging, går det veldig bra i en hektisk hverdag. Istedenfor å slenge sammen noe når jeg kommer sulten fra skolen, har jeg tilberedt mat kvelden før som står klar for ovnen, forteller Jane ivrig.

Sønnen Allan har også nytt godt av mammas nye kosthold. Han har gått ned åtte kilo og synes fortsatt mammas mat er like god!

- Livet er lettere å leve nå, bokstavelig talt. Jeg føler at jeg orker mye mer, selvfølelsen er bedre - ja, jeg er blitt mer meg selv...

Og endelig er det moro å prøve klær og shoppe litt igjen, smiler Jane stolt.

Les mer:

Klikk Helse

Klikk Helse/kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning