Kroppslige endringer

Hva skjer under faste?

I løpet av en fasteperiode skjer det en rekke fysiologiske og hormonelle endringer. Disse endringene er tilpasninger som settes i gang for å opprettholde kroppsfunksjonene på tross av lavt kalori- og næringsinntak.

FASTE kan kjennes på kroppen og bør stoppes dersom det blir ubehagelig.
FASTE kan kjennes på kroppen og bør stoppes dersom det blir ubehagelig. Foto: Foto: Janice Richard/iStockPhoto
Sist oppdatert

Redusert insulin og økt fettforbrenning

Ved lavt inntak av energi og lavt inntak av karbohydrater spesielt, reduseres mengden insulin i blodet og kroppen innstiller seg på såkalt glukosesparing.

Under faste økonomiserer kroppen med den opplagrede mengden glykogen som finnes i leveren, og de av cellene i kroppen som kan klare seg uten sukker må forbrenne fett.

Under faste skjer også en økt nedbrytning av proteiner fra kroppen. Dette skjer dels som en naturlig følge av omleggingen av forbrenningen i kroppen, dels som en følge at tilførselen av protein er minimal. Det anbefales å prøve å holde seg fysisk aktiv også under fasten for å motvirke nedbrytning av muskelproteiner.

Utånding av aceton

Mange som faster opplever å få dårlig ånde eller ånde som lukter av aceton (neglelakkfjerner). Aceton er et av de stoffene som hoper seg opp i kroppen når kroppen over en viss tid må bruke protein og fett som energikilder fremfor karbohydrater. Aceton er et såkalt ketonlegeme, og det som ikke skilles ut via lungene, huden og i urinen sirkulerer i blodet og gjør blodet surere enn normalt (acidose). Dette er noe av det samme som skjer når du går på lavkarbodietter.

Økt utskillelse av salter

Særlig i begynnelsen av en fastekur skjer en økt utskillelse av natrium gjennom nyrene. Ved faste som strekker seg over noe tid vil også økte mengder kalium og magnesium bli skilt ut. For å ikke forstyrre kroppens saltbalanse er det derfor viktig at fastekuren inneholder nok naturlige salter.

Ned i vekt

En naturlig følge av redusert matinntak er at man går ned i vekt. Faste brukes derfor av mange som en effektiv startkur i forbindelse med slanking og vektreduksjon. Dette kan være motiverende fordi man ser en fin vektnedgang i begynnelsen, men har liten betydning som vektreduksjonsmiddel dersom man ikke fortsetter med et sunt kosthold som er egnet til å bringe en videre ned i vekt eller holde vekten på ønsket nivå.

Ubehag

Ulike ubehagsreaksjoner er ikke uvanlig under en fastekur. Særlig for dem som ikke har fastet før og i begynnelsen av fastekuren er det vanlig å oppleve sult, kvalme, rastløshet, svimmelhet, hodepine, oppblåsthet og treg mage. For de fleste er dette forbigående og forsvinner i løpet av de første dagene.

Er plagene vedvarende bør fasten avbrytes og lege oppsøkes.

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2001, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også