Helgekosen fører til vektøkning

Du kan legge på deg opptil fire kilo på grunn av overspising i helgene, viser ny forskning.

Foto: FOTO: iStockphoto
Sist oppdatert
Overspising i helgen kan sabotere dine forsøk på å gå ned i vekt.

Mens mandag er dagen for dårlig samvittighet, fiskeboller i hvit saus og trening, unner de fleste seg litt ekstra god mat i helgene.

Før var det lørdagen som var selveste kosedagen, men nå skeier mange i dag ut både fredag, lørdag og søndag - det finnes knapt grenser for hva man tillater seg å spise og drikke med den unnskyldningen at man spiser sunt og trener ellers i ukedagene.

Nå viser det seg at helgekosen ikke er så uskyldig som man kanskje først skulle tro.

Faktisk kan helgeutskeielsene føre til at man legger på seg nesten fire kilo i løpet av et år, og sabotere dine forsøk på å gå ned i vekt, ifølge amerikansk forskning.

- Mange arbeider ekstra hardt i uken for å kunne kose seg litt ekstra i helgen, og så går det litt over styr, sier lege Susan Racette, som ledet studien ved Washington University School of Medicine, til Reuters.

Lørdagen verst

Tidligere studier har bekreftet det mange av oss har skjønt for lenge siden, nemlig at høytidsdager kan føre til vektøkning. Men studien som nå er utført ved Washington University, og som nå er publisert i nettutgaven til tidsskriftet Obesity, skal være den første som viser at vi spiser flere kalorier i løpet av de aller fleste helger i løpet av et år.

Alle som deltok i forskningsprosjektet, spiste mer fra fredag til mandag enn de gjorde i løpet av uken.

PÅ STEDET HVIL? Overspising i helgen kan sabotere dine forsøk på å gå ned i vekt.
PÅ STEDET HVIL? Overspising i helgen kan sabotere dine forsøk på å gå ned i vekt. Foto: FOTO: Scanpix

Lørdagen viste seg å være den verste dagen for overspising.

I studien deltok 48 voksne mennesker, som alle hadde en BMI (body mass index) innefor normalvektig eller overvektig, men ingen skal ha vært svært overvektige.

Deltakerne ble plassert i en av tre grupper. Den første gruppen beholdt sin gamle livsstil og opprettholdt vanlig aktivitetsnivå, gruppe to reduserte kaloriinntaket med tjue prosent og den tredje gruppen økte sitt daglige aktivitetsnivå med tjue prosent.

I ett helt år ble det holdt daglig oppdatering av deltakernes matinntak, aktivitetsnivå og vekt, ifølge lege og studiens forskningsleder Susan Racette.

- Hovedfunnet vårt var at de som fulgte sitt eget løp, stadig la på seg vekt i løpet av helgene.

Noe av den vekten ville forsvinne igjen i løpet av den påfølgende uken, men slett ikke alt, noe som førte til vektøkning over tid, sier hun til tidsskriftet.

Junkfood og alkohol er synderne

- Om man ikke følger form for kostholdsplan, kan det føre til at man legger på seg nesten fire kilo i løpet av året om man gjentar mønsteret med overspising hver helg, sier Racette.

Ofte spiser man junkfood og lettvint mat i helgene. Unge folk drikker også mer, noe som påvirker vekten.

Ofte spiser man junkfood og lettvint mat i helgene. Unge folk drikker også mer, noe som påvirker vekten.

Deltakerne i den gruppen som skulle redusere kaloriinntaket, gikk ned i vekt i løpet av uken, men vekttapet stanset opp i helgene på grunn av at de spiste mer. Gruppen som skulle øke aktivitetsnivået gikk ned i vekt i løpet av uken, men la på seg i helgene fordi de ikke klarte å brenne nok kalorier for å gjøre opp for den ekstra maten de spiste.

Planlegg helgen

Dette mønsteret vil over tid forsinke vekttapet for mennesker som følger en spesiell slankekur eller treningsplan, ifølge Susan Racette - noe som kan føre til frustrasjoner når kiloene ikke slipper taket like fort som forventet.

Legen anbefaler at man planlegger måltidet i forkant av helgen, sånn at man finner fram sunne alternativer. Det kan også være lurt å notere ned i en dagbok hva du spiser hver dag, for slik å kunne oppdage usunne mønster i kostholdet.

Forsøk også å fokusere mindre på maten, og mer på det sosiale ved høytider og andre festlige anledninger, råder legen.

Kilde: Reuters

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også