Ekstra kalorier i julen

Ja, du kan spise det du vil i julen

Noen dager med stort matinntak vil ikke påvirke vekt og helse.

JULEGODTERI: Dropp den dårlige samvittigheten dersom du først skal spise mye søtsaker i julen, mener ekspertene. Det går nemlig helt fint. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
JULEGODTERI: Dropp den dårlige samvittigheten dersom du først skal spise mye søtsaker i julen, mener ekspertene. Det går nemlig helt fint. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Det er en kjent sak at julen ofte flyter over av kaker, god mat og søtsaker.

For mange er det vanskelig å spise mer uten at den dårlige samvittigheten kommer sigende etterpå, men den kan du like gjerne droppe først som sist. 

- Det er bare jul en gang i året, og det er ingen som har hatt vondt av å slappe litt av og nyte gode måltider i julen, mener personlig trener hos Oslo Performance center, Camilla Lorentzen. Hun driver også bloggen fitnok.no, der hun heier på en sunn, normal og balansert livsstil.

Søtsaker har et dårlig rykte

Lorentzen mener at søtsaker har fått et ufortjent dårlig rykte. Hun anbefaler ikke at det daglige kostholdet skal bestå av en plate sjokolade, men å forsyne seg med et kakestykke i ny og ne har heller aldri skadet noen.

- Klarer du å finne denne tilnærmingen, tror jeg de søte matvarene klarer å finne tilbake til sin plass i kostholdet, i begrensede mengder når det måtte passe seg, sier hun.

Helene Tønset er utdannet innen ernæringsfysiologi, og jobber som kostholdsveileder. Hun tror at dersom du alltid skal gå rundt og få dårlig samvittighet fordi du spiser søtsaker, vil du etterhvert stå i fare for å utvikle et usunt og anstrengt forhold til mat.

- Det finnes svært få matvarer som kan kategoriseres som usunne. Et stort inntak av sunn mat hver dag kan være mer usunt enn et lite inntak av sjokolade, sier hun.

Lorentzen legger til at godteri og kaker har havnet på den såkalte nei-listen over mat du ikke bør spise. Det fører ofte til at du tror du har ødelagt alt når du først spiser det, og like gjerne ender opp med å tømme hele skapet for godteri når du først er i gang.

- Dette fører igjen til at du går på en skikkelig ”smell”, og da er det ikke rart at den dårlige samvittigheten kommer og prikker deg på skulderen, mener hun.

Du legger ikke på deg

Verken kroppen eller vekten din vil påvirkes av hva du spiser, men av hvor mye, sett bort fra de mekanismene som settes i gang i kroppen etter inntak av de ulike næringsstoffene.

Lorentzen forklarer at dersom du spiser ett kakestykke om dagen over lengre tid uten å ligge i kalorioverskudd, vil du ikke legge på deg. Resultatet blir annerledes dersom du inntar flere kalorier enn du forbruker over tid, uavhengig om det kommer fra kake eller kyllingfilet.

- Det er ingen matvarer som automatisk gjør at du legger på deg dersom du spiser dem, det må et kalorioverskudd til, understreker den personlige treneren.

Tønset sier at man må se på kaloriregnskapet til en person for å kunne beregne hvor mye mat du forbrenner. Dersom du er i energibalanse vil du holde deg på samme vekt, det vil si at du ikke spiser mer enn den energien du bruker hver dag.

- Kaloriinntaket til en person varierer ofte fra dag til dag. Dersom du spiser mye en dag, spiser du gjerne mindre en annen dag, og trener mer en tredje dag. Da ender du opp med å gå i null dersom du holder deg på samme vekt, understreker hun.

Du bør derimot ikke spise deg så mett på søtsaker at du utelukker nødvendig, næringsrik mat som kroppen har behov for, uansett årstid.   

Andre rutiner

Og i julen går vi ofte ut av våre vanlige rutiner, også hva gjelder hvor mange, og når, vi spiser måltidene våre.

- Mange spiser ikke så regelmessig, og vi dropper noen av de vanlige måltidene. Derfor vil ikke et stort middagsmåltid eller litt mer søtsaker utgjøre det store på vekta, forklarer Tønset.

Hun understreker imidlertid at du kan oppleve å bli mer slapp, og samtidig miste energi og humør. Det er fordi søtsaker ofte inneholder tomme kalorier som gir energi der og da, og kun fører til en rask blodsukkerstigning med et dalende nivå som gjør at du mister energi, humør og blir fort sulten igjen.

Finn en balanse

Men selv om det bare er jul en gang i året, betyr ikke dette at du skal sitte på rumpa og spise godterier i hele desember.

- Bruk kroppen din, gå deg en tur, ta med barna i akebakken eller bygg en snøhule, råder Lorentzen.

Tønset er enig i dette, og anbefaler å finne en god balanse mellom kosthold, aktivitetsnivå og hvile.

- Det som er bra med julematen er at de fleste synes den er tung, og vil derfor etter noen dager ønske å komme tilbake til normalt kosthold.

Hold det til julen

Har du et veldig stort inntak av søtsaker og god mat hver dag fra 22. desember og frem til januar, vil du nok merke at buksene kan sitte litt strammere rundt midjen. Men store helsekonsekvenser vil det likevel ikke ha.

- Dersom du returnerer tilbake til dine gode og gamle vaner etter høytiden, forsvinner de ekstra kiloene ganske raskt. Bare kanskje ikke like raskt som de kom på, understreker Lorentzen.

Men hun mener likevel at ingen tar skade av å spise litt ekstra sjokolade ved juletider, og at du ødelegger ingenting ved å unne deg det.

- Dersom ikke tilgangen på den gode maten i høytiden fortsetter ut på nyåret vil ikke en uke her og der med litt mer kos og mindre trening utgjøre stor forskjell på energiinntaket og vekten, sier Tønset.

Lorentzen sier at du kan spise deg passe mett uten å overdrive alt for mye til de ulike måltidene.

- Da kommer du til å gå januar i møte med en kropp som helt fint tar deg frem til neste jul, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 24/12 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også