Dårlige vaner

Sju tips som knuser dårlige vaner

Blir du bevisst uvanene dine, er du godt i gang.

NOE Å TENKE PÅ: Gjør vanene dine deg og omgivelsene dine godt, eller skader de deg på et eller annet vis?
NOE Å TENKE PÅ: Gjør vanene dine deg og omgivelsene dine godt, eller skader de deg på et eller annet vis? Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Sist oppdatert

Godt med gode vaner

Vaner er ikke bare noe negativt som vi skal bli kvitt. Mange vaner gjør noe godt for oss i hverdagen og i livet. De skaper i orden i tilværelsen.

- Det å ha vaner er helt essensielt. Uten vaner ville det blitt for mange valg å ta stilling til hver eneste dag. All vår tid og energi ville bli spist opp, på ting som å avgjøre om vi skal legge nøklene her eller der, kutte løken på den eller den måten, stå opp med venstre bein i stedet for høyre. Noen ting er det helt greit at går på automatikk, så lenge det fører til noe nøytralt eller noe positivt. Men når vanen blir noe som hindrer deg, er det verdt å gå bevisst inn for å endre den, sier NLP Master Trainer og forfatter Trine Åldstedt.

Når du repeterer en handling mange nok ganger, blir den en vane, enten den er god eller dårlig.

Vi har alle våre vaner. Noen står opp til en kopp kaffe hver morgen. Uten den blir dagen helt feil. Andre må på død og liv ha nyvasket hår. Andre igjen går alltid innom samme sted og kjøpe avisen. Er den utsolgt, blir de en anelse irritable.

Vi kan ramse opp i fleng: Spisevaner, røykevaner, klagevaner, tv-vaner, pc-vaner, kjeftevaner, somlevaner, treningsvaner (eller mangel på dem) og ikke minst sovevaner.

Uansett hvilke vaner du har, er det sannsynligvis noen av dem du er glad for og vil beholde, mens du ville klart deg bedre uten andre. Hvordan bli bevisst hvilke vaner du har og velge bort uvanene?

Starter i barndommen

- Grunnlaget for mange av vanene våre legges allerede når vi er barn. Det kan for eksempel gjelde spisevaner i familien. Hvis man er vant til å se mor og far spise store måltider, forsyne seg flere ganger med masse saus og poteter, vil man automatisk anse dette som «normalt», og sjansen er stor for at man gjør det samme selv, sier psykolog Børge Leksbø ved Hjelp24 NIMI Ringerike.

- Hvis man har vokst opp med foreldre som var veldig bevisste på sunt kosthold, er oddsene gode for at man selv blir det. Hvorvidt dette er bra eller dårlig for deg, må du selv finne ut, sier Leksbø, og fortsetter:

- Gjør vanene dine deg og omgivelsene dine godt, eller skader de deg på et eller annet vis? Dette er spesielt aktuelt ved overvekt og usunn livsstil, som er det vi jobber med til daglig.

Hva er egentlig en vane?

Vanene våre skapes i et samspill mellom kultur, miljø og medfødte egenskaper.

- Jo yngre man er når påvirkningen skjer, desto større er risikoen for at vanen etableres «permanent». Barn er som sugekopper som suger til seg vanene i sine omgivelser, sier Børge Leksbø.

Dessuten: Jo flere ganger en handling repeteres, desto større er sjansen for at den blir en vane.

Henger sammen

Ofte ligger flere vaner som «lag» over hverandre. Det blir vanskelig å skille ut én av dem, fordi den er så tett forbundet med noe annet - for eksempel røyking når man drikker alkohol, eller snacksspising når man ser på TV.

- Det er ikke alltid det holder å spise mindre for å gå ned i vekt. Vanen med å spise mye kan henge sammen med andre ting, som følelsesmessige behov, hvordan familien spiser, hva du velger å fylle dagene dine med og aktivitetsnivå. Da kan det hende du trenger å se på flere av vanene dine i sammenheng og velge en plan som forandrer dem i forhold til hverandre, sier Leksbø.

Hvis du er vant til både å synke ned i sofaen når du kommer hjem, spise mye til middag, spise potetgull og krangle litt med partneren, kan alt dette henge sammen. Du kan begynne med å endre én av dem!

Gjør noe annerledes

- Bestem deg for eksempel for at i stedet for å sette deg i sofaen i ettermiddag, skal du prøve noe nytt, en bitte liten endring: gå en kveldstur, gå ut med søpla, klipp litt gress i hagen, ta en telefon til en venn. Gjør noe som forandrer det du har gjort før. Da er det ikke sikkert du har like stort behov for det potetgullet lenger, sier han.

- Så å endre én dårlig vane kan føre til at flere dårlige vaner forsvinner i samme slengen?

- De forsvinner ikke av seg selv, dette er ikke noe som skjer over natten, det krever tålmodig arbeid over tid. Men når du først er i gang med å nøste i en tråd, kan du sakte, men sikkert trekke med deg de andre vanene du ikke trenger. Det som da er viktig, for at du ikke skal føle at du havner i et følelsesmessig tomrom, er å erstatte de gamle, utdaterte vanene med nye, positive vaner som du velger selv, sier han.

En ny hjernesti

En vane er nemlig ikke det samme som avhengighet. Det er ikke et fysisk behov som alltid har vært der, men et psykisk behov du selv har skapt. NLP Master Trainer og forfatter av boken Alt sitter i hodet (Kagge 2009), Trine Åldstedt, kaller vaner «hjernestier».

- Vaner er mønstre i psyken som du selv har tråkket opp gjennom mange år. Den gode nyheten er at enhver vane kan endres. Det er rett og slett snakk om å bryte mønstrene du er vant til og skape nye stier, sier hun.

Ofte skal det mye mindre til enn vi tror for å endre en vane.

- En liten oppgradering av «harddisken» i hjernen kan føre til avgjørende endringer. Ved å fokusere på det du ønsker, i stedet for det du ikke ønsker, kan du nå langt, sier hun.

La oss si at du vil kvitte deg med «synke ned i sofaen etter jobb»-vanen. Da kan du gå inn i dine indre sanseopplevelser og justere vanebildet ditt.

- Se for deg et naturtro, fargesterkt og ekte bilde av deg selv i nåsituasjonen. Du ligger på sofaen, inaktiv og lat. Forstørr bildet, zoom inn og se på helt nært hold hvor dårlig forfatning du er i, hvordan helsen og resultatene dine preges og lider under latskapen din. Kjenn på ubehaget i opplevelsen, virkelig se hvor ille det er! Si høyt til deg selv med myndig stemme: «Nå er det nok! Jeg vil ha bevegelse, helse, glede og trivsel i stedet,» sier Åldstedt.

Den nye deg

- Se så for deg bilder av deg selv med ønsket adferd. Med smil om munnen, glød i øynene og rak, med målbevisst fokus - i aksjon. Skap bildet konkret og detaljert, steg for steg fra sofaen og inn i det du ønsker i stedet, for eksempel at du går tur, er på trening, svetter, puster, holder ut og gjennomfører, før du lar deg bade i det gode overskuddet etterpå. Forsterk følelsene, lag deg en lydorgie i hurrarop og fryd. Før du vet ordet av det har både sofaen og du fått en helt annen betydning, sier hun.

Du kan også velge noen kraftfulle affirmasjoner som du kan gjenta inni deg.

- For eksempel: Jeg er sterk og målrettet, dette greier jeg! Jeg har alt jeg trenger for å styre dette. Det er jeg som er sjefen for mitt sinn og dermed mine handlinger. Alt jeg drømmer om har jeg ressurser til å nå. Det er nå det gjelder, avslutter Åldstedt.

Mental treningsplan for å lykkes

Skal du klare å bryte en vane, er du nødt til å gå gjennom en endringsprosess. Her er en liten sjekkliste:

1. Bli bevisst de dårlige vanene dine, som du ønsker å bli kvitt.

2. Bli bevisst hva annet vanene henger sammen med.

3. Finn ut hvilke vaner du ønsker deg i stedet.

4. Skaff den kunnskapen du trenger for å klare det. Gjelder uvanen overvekt, så skaff deg kunnskap om mat og trening. Krangler du med partneren, snakk med en parterapeut om hvordan dere kommer ut av det.

5. Hva er drivkraften din? Finn en ekte, indre motivasjon. Dette kan du skrive på en stor lapp og ha som et lysende mål på veggen.

6. Lag en plan for hvordan du konkret skal klare det, en plan som virker overkommelig. For eksempel å gå en tur hver kveld når Hotel Cæsar begynner eller kjøpe inn cashewnøtter i stedet for potetgull. Eller lytte til en sang som gjør deg glad når det er fristende å klage på andre.

7. Hold fokus i avgjørende øyeblikk. Evaluer deg selv: Hva skjedde nå? Hva gjorde jeg? Var jeg bevisst hva jeg gjorde? Kanskje du uten å tenke over det alltid kjøper en sjokolade når du fyller bensin. Dermed blir det vanskelig å gå ned i vekt. Eller kanskje du alltid tar en røyk mens du venter på bussen. La du merke til at du gjorde et valg, og at du kunne ha valgt noe annet? Velg igjen.

Gode råd på veien

Hvordan kan du gjøre det enklest mulig for deg selv å bryte en uvane? Med disse punktene i bakhodet, blir det lettere å «lure» hjernen din til å velge noe nytt:

-Bryt rutinen. Ofte går vi i de samme «banene», for eksempel gjennom huset, fra soverommet til badet, til kjøkkenet, innom stua, til kaffekokeren, til hårføneren og så videre. Gjør et eksperiment: Bryt mønsteret! Start omvendt vei. Slik vil hodet ditt få et lite hverdagssjokk? Dermed har du åpnet for å skape en ny hjernesti. Jo flere alternativer for handling, desto lettere er det å velge fritt.

-Skap en avledningsmanøver. I stedet for å gjøre det du alltid har gjort, gjør bevisst noe nytt. I stedet for å tenne den røyken, kjøpe den sjokoladen eller sette deg ved pc-en, ring en venn, ta en ny vei til jobben, bestill en massasjetime, snakk litt med partneren din, sett på en låt du liker, tegn noe - hva som helst! Slik distraherer du hjernen din fra det den er vant til å gjøre.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

10 slanketips til å leve med

Kostholdsvanene som gir flat mage

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2012, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også