Magesekken

Slik holder du sulten i sjakk

Ekspertene avviser magesekkmyte.

MAGEMÅL: Man blir ikke nødvendigvis raskere sulten av å ha stor magesekk, men har man et stort magevolum evner man å spise mer og får i seg mer energi.
MAGEMÅL: Man blir ikke nødvendigvis raskere sulten av å ha stor magesekk, men har man et stort magevolum evner man å spise mer og får i seg mer energi. Foto: Illustrasjonsfoto: Colorbox.com
Sist oppdatert

Ekspertene mener det er en myte at du kan trene magesekken din til å bli mindre.

Å spise fiber og grønnsaker, slik at magen føler seg mett, er et langt bedre grep å ta, sier ekspertene.

Undersøkelser som viste at man ble mindre sulten av å ha en mindre magesekk utløste en diett-trend der man forsøkte å «spise» magesekken mindre. Nå mener ekspertene at dette er lite effektivt.

Blir mer sulten

- Det er teoretisk riktig at en liten og stram magesekk kunne gi raskere metthetsfølelse, forteller overlege Jøran Hjelmesæth, senterleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold .

- Du kan imidlertid ikke trene opp magesekken til å bli mindre og strammere ved å spise mindre. Derimot vil mindre mat gi vekttap, og kroppen vil da reagere med å gjøre alt for å få deg til å spise mer og du blir dermed mer sulten, forklarer Hjelmesæth.

Han sier tipsene var basert på forskning som nå er utdatert, og mener det finnes langt bedre måter å stagge sulten på.

Mer protein

Rådet fra ekspertene er å unngå mat som gjør deg sulten.

- Spis fiberrik mat, langsomme karbohydrater og mer protein fra fisk, fugl og planteriket. For eksempel belgfrukter, bønner og erter. Regelmessig fysisk aktivitet vil også bedre appetittreguleringen din.

Overlege Berit Nordstrand har tidligere forklart at også rutiner er viktig i kampen mot kiloene.

Studier har vist at opp mot 15 prosent av moderat overvektige og rundt 60 prosent av sterkt overvektige har uregelmessige måltidsmønstre - der mer enn halvparten av kaloriene inntas etter klokken sju på kvelden.

De som spiser mer enn halvparten av kaloriene på ettermiddag og kveld, rapporterer en svakere metthetsfølelse enn de som fordeler matinntaket jevnere gjennom døgnet.

Advarer mot slanketrender

Overlege Jøran Hjelmesæth advarer mot å starte på nye dietter og slankemetoder som er basert på uprøvd forskning:

- Følg rådene til dem som har både vitenskaplig bakgrunn og klinisk erfaring og som ikke har personlige økonomiske interesser i forskjellig typer "dietter". En "diett" er oftest et kortvarig prosjekt og ikke egnet for varig adferdsendring som er nødvendig for å lykkes med vektreduksjon.

Han trekker heller frem viktigheten av de grunnleggende slankereglene: Skaff deg nok kunnskap, tenk gjennom om du er motivert nok og velg en strategi som passer for deg.

Eksperter har tidligere understreket at det først og fremst er appetitten - og ikke antall kalorier - som er jokeren når vi ønsker å gå ned i vekt

Fiberrik mat

Ernæringsfysiolog og treningsterapaut ved ThemaNutrition, Therese F. Mathisen, er enig med overlegen.

- Man blir ikke nødvendigvis raskere sulten av å ha stor magesekk, men har man et stort magevolum evner man å spise mer og får i seg mer energi. Det gjør jo vektreduksjon vanskeligere. Generelt sett vil jeg råde folk til å spise nok fiberrik mat for å få metthetsfølelsen, sier hun og fortsetter:

- Grønnsaker fyller magesekk med volum, og gir metthet uten å gi noe særlig energi. Dette vil kunne hjelpe vektreduksjon hvis man er vant til store porsjoner mat som gjerne også er energitett.

Hun har selv vært aktiv styrkeløfter og fitnessutøver og hadde da god effekt av å spise på denne måten. I løpet av en lengre konkurransediett ble hun raskere mett på en porsjonstørrelse hun tidligere kunne spise uten ubehag.

- Men det er, som overlege Hjelmesæth sier, et problem med at man underveis stadig er sulten med det lille volumet mat i magen.

Tallerkenmodellen

Mathisen anbefaler at man fyller opp tallerkenen etter tallerkenmodellen:

- Det finnes flere typer modeller. "Vedlikeholdstallerkenmodellen" har tre like store soner. En til kjøtt eller fisk, en til potet, fullkornspasta eller fullkornsris, og den siste delen er til grønnsaker. "V ektreduksjonstallerkenmodellen" er en annen varianten som består av ½ grønnsaker, ¼ kjøtt eller fisk og ¼ potet, fullkornspasta eller fullkornsris.

Fedmeoperasjoner hjelper

Også indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg har overfor Klikk.no tidligere understreket viktigheten av proteiner og langsomme karbohydrater for å hindre overspising.

TALLERKENMODELLEN: Det finnes flere typer tallerkenmodeller. Vedlikeholdsmodellen har tre like store soner. En til kjøtt eller fisk, en til potet, fullkornspasta eller fullkornsris, og den siste delen er til grønnsaker.
TALLERKENMODELLEN: Det finnes flere typer tallerkenmodeller. Vedlikeholdsmodellen har tre like store soner. En til kjøtt eller fisk, en til potet, fullkornspasta eller fullkornsris, og den siste delen er til grønnsaker. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Vær forsiktig med mat som inneholder mye lette karbohydrater som stivelse, sukker og lite protein, fett og fiber. Disse karbohydratene fører til at blodsukkeret stiger raskt - og fort faller igjen.

Selv om han mener du ikke kan trene magesekken mindre, understreker lege og senterleder Jøran Hjelmesæth at inngrep som fedmeoperasjoner har effekt.

- Når magesekken fylles med mat eller væske settes den i strekk og gir beskjed via både nerver og hormoner, som er signalsubstanser i blodet, til hjernens "metthetssenter" at du er mer eller mindre mett.

- Båndkirurgi, altså fedmeoperasjoner, snører inn magesekken og gjør den mindre. Dermed settes veggene i strekk ved lavere inntak av mat og drikke enn før og man blir raskere mett.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Her er sjekklisten for deg som vil spise sunt

Derfor går du ikke ned i vekt

12 slankespøsmål du ikke tør å stille

Suppekuren får fart på slankingen

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også