Lavkarbo-kosthold innebærer at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett.

- I en begrenset periode kan det være gunstig å kombinere fysisk aktivitet med begrenset inntak av fett eller karbohydrater for å få ned energiinntaket, har ernæringsprofessor Rune Blomhoff fra Universitet i Oslo tidligere uttalt til Klikk.no.

Ernæringsfysiolog Vibeke Landaas mener det er forsvarlig å ha et kosthold med rundt 150 gram karbohydrater om dagen hvis man ikke trener, 250-300 gram på dager med trening.

- Men kutt da ned på de usunne karbohydratene, sier hun.

Spis mindre sukker, hvit pasta, hvit ris og lyst brød. Og spis gjerne mer kjøtt, fisk, belgfrukter, frukt og grønnsaker.

Det går helt fint å bake velsmakende brød uten hvetemel og andre raske karbohydrater. Vi har samlet oppskrifter på brød og knekkebrød som passer til enhver lavkarbo-diett.

De beste karbohydratkildene er de som er næringsrike og gir liten stigning i blodsukkeret. Eksempler på slike karbohydrater er: Grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.

LAVKARBOBOLLER © Foto: Hot Chocolate Media

Næringsinnhold pr. 100 g bolledeig:

Kcal: 269

Protein: 15,2 g

Fett: 18,6 g

Karbohydrat: 9,7 g

Kostfiber: 1,6 g

Næringstabell ved klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas

- Ved å droppe sukker, og redusere inntaket av stivelsesholdige matvarer som for eksempel brød og poteter, vil du holde blodsukkeret ditt stabilt. Og et stabilt blodsukker er alfa-omega for en god vektkontroll. Det bidrar til at du blir kvitt magefettet og dermed reduseres også risikoen for livsstilssykdommer som diabetes type 2 og hjerte-karsykdom, sier klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.

Lavkarbo boller eller rundstykker

Det er stort sett bare å røre sammen ingrediensene, helle deigen i former og sette det hele i ovnen.

(Ca. 20 stk.)

Disse bakes i muffinsformer. Antallet avhenger av formenes størrelse.

5 ss soyaprotein

4 ss bakemiks eller soyaproteinpulver

3 ss kruskakli

3 ss Splenda (søtningsmiddel)

2 ts kardemomme

2 ts bakepulver

4 ts johannesbrødkjernemel

3 ss rapsolje

100 g smøreost (gjerne naturell)

5 ss crème fraîche

4 egg

LAVKARBOLOFF © Foto: Hot Chocolate Media

Alt blandes til du får en tannpastaaktig røre.

Ha røren i muffinsformer.

Stekes på ca. 175 grader midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Tips! Vil du lage rundstykker, bruker du mindre Splenda.

Vil du ha boller, ha gjerne i en dæsj ekstra. Finner du ikke bakemiks, bruk soyaproteinpulver.

Lavkarboloff

(1 stk.)

Har du savnet loff? Her er et brød som ligner.

6 egg

100 g smeltet smør

2 ss sukrin

½ ts salt

90 g kokosmel

1 ts bakepulver

2 ts fiberhusk

Næringsinnhold pr. 100 g loffdeig:

Kcal: 247

Protein: 11,6 g

Fett: 21,9 g

Karbohydrat: 1,1 g

Kostfiber: 9,3 g

Næringstabell ved klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas

Bland alt sammen til en «potetstappeaktig» deig.

Stek i brødform på 180 grader i ca. 50 min.

Nyt med ditt yndlingspålegg, som hvitløkbrød eller til reker etc.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!