=

MAKRONER: Cecilie Theiste-Bratlis makroner, fra boken "Fristende lavkarbo" utgitt av Lille Måne forlag. © FOTO: Frank Oknes

Julemat er lavkarbomat

Slik lager du lavkarbo-julekaker og dessert

Man må jukse litt for å få til marsipan og riskrem på lavkarbo.

null
LAVKARBO: Janne Walle (t.v.) og Siv Hauge driver Sunt Hjem og har laget oppskrifter på lavkarbo julemat. © Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Har du lyst til å kose deg med den tradisjonelle julematen uten å gå opp i vekt eller få problemer med magen?

– Julen er en tid da mange går opp i vekt og sliter med dårlig fordøyelse og halsbrann, sier ernæringsterapeut og naturopat Siv Hauge.

Sammen med Janne Walle, som er ernæringsfysiolog, hjelper Hauge folk til å legge om kostholdet gjennom kurs og personlig veiledning.

Små endringer

De driver firmaet Sunt hjem, og har gitt oss alternative oppskrifter på julematen.

– Det er bare snakk om små endringer, men det kan spare deg for både ekstra kilo og mageproblemer, sier Siv Hauge.

Lite raske karbohydrater

Filosofien bak lavkarbodietten sier at du gjerne kan spise mye proteiner og fett, men lite karbohydrater av den raske typen.

Disse finnes først og fremst i sukker, brød, poteter, ris og pasta.

Grunnen til at raske karbohydrater ikke er bra, er at de får blodsukkeret til å svinge i altfor stor grad, noe som på sikt skal kunne gi overvekt og sykdommer.

Bilde

RISKREM med rød saus, laget med cottage cheese, kremfløte, bringebær og kanelstenger. © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

«Riskrem»

1/3 liter kremfløte

3–4 ss sukrin

1 boks cottage cheese

Fløten piskes til krem. Ha så i cottage cheese.

Rød saus

200–300 g bringebær

2 dl vann

3–4 ss sukrinmelis, juster etter hvor søt du ønsker den

2–3 kanelstenger

½ vaniljepulver (ikke vaniljesukker, men naturlig vaniljepulver)

Varmes i vel 20 minutter.

Tykner mer jo lengre den står.

Holmenkollen, 01.11.2011 Lavkarbomat til jul. Laget av Siv Hauge og Janne Walle (mørkt hår, hestehale) i Sunt Hjem. Fotografert for Norskm Ukeblad og Klikk.no Foto: Bjørn Inge Karlsen=

MARSIPANBRØD av malte valnøtter og sukrinmelis. © Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Marsipanbrød

100 gram finmalte valnøtter, pluss litt grovhakkede til å rulle marsipanbrødene i

½ eggehvite

1 liten ss agavesirup

1 ss sukrinmelis

Mal valnøttene til mel med kjøkkenmikser, eller to runder i en mandelkvernen for et mindre grovt resultat. Smak deg ellers frem med sukrin om du vil ha en søtere smak.

Bland alt godt sammen, og sett deigen i kjøleskap i 15–20 minutter. Lag tommelfingertykke pølser av deigen, og dypp først i mørk sjokolade, så hakkede valnøtter.

Holmenkollen, 01.11.2011 Lavkarbomat til jul. Laget av Siv Hauge og Janne Walle (mørkt hår, hestehale) i Sunt Hjem. Fotografert for Norskm Ukeblad og Klikk.no Foto: Bjørn Inge Karlsen=

JULEKJEKS med appelsin og sjokolade. © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Julekjeks med appelsin og sjokolade

ca. 200 g malte, skåldede mandler skallet av 1–2 appelsiner (pass på ikke å få med det hvite)

50–70 g sukrinmelis

1 neve grovhakkede valnøtter

½ neve pinjekjerner

2 ss fiberhusk (fra helsekost)

2 ts bakepulver

½ ts vaniljepulver (fra helsekost)

litt friskpresset sitronsaft

2 egg

1 ts kanel

Skåld mandler, la dem tørke og mal til mel.

Bland alt det tørre. Bland så inn egg til en litt klissete røre.

Fordel deigen ut på bakepapir i to pølser på ca. 15–20 cm lengde, 7 cm bredde, 1–2 cm tykkelse. Stekes i ovnen på 175 grader i 20 minutter.

Del pølsene så opp i 1–2 cm tykke biter. Sett ovnen på 70 grader, og la døren på stekeovnen stå på gløtt. Stekes slik i vel én time. La dem avkjøles på rist.

Når kjeksene er blitt helt kalde, kan du smelte sjokolade, og dyppe den ene enden av kjeksene nedi. Oppbevares kjølig.

Bilde

MARSIPANKULER av skåldede mandler og sukrinmelis, rullet i smeltet sjokolade. © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Marsipan

(10–15 småkuler)

ca. 200 g malte, skåldede mandler

2 eggehviter

80 g sukrinmelis

noen dråper friskpresset sitron

Pynt:

sjokolade (70 %)

Bland mandler, sukrinmelis og sitron, og kna inn eggehviter. La det stå kaldt en liten stund før du ruller blandingen til kuler. Smelt sjokoladen og rull kulene i den.

Bilde

KOKOSMAKRONER med sukrinmelis og sjokolade. © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Kokosmakroner

4 eggehviter

250 g kokosmasse

100 g sukrinmelis

50–100 g 70 % sjokolade

1 ts kanel

Stivpisk eggehvitene. Bland forsiktig inn alt det tørre. Sjokoladen hakkes grovt med en kniv og blandes i røren.

Form små boller av deigen, bruk faste grep for å få dem til å henge sammen.

Legg dem på en plate dekket med bakepapir.

Stekes i ovnen på 175 grader i 20–30 minutter. Steketiden avhenger av størrelsen på makronene.

Tips: Bruk sjokolade med minst 70 prosent kakao til glasuren.

=

MAKRONER: Cecilie Theiste-Bratlis makroner, fra boken "Fristende lavkarbo" utgitt av Lille Måne forlag. © FOTO: Frank Oknes

null
FRISTELSER: Cecilie Theiste-Bratli har laget bok om fristende lavkarbo. © FOTO: Svein Brimi

Hjemmelaget mandelmel

250 g mandler tilsvarer 5 dl mel

Hjemmelaget mandelmel får du ved å male mandlene i kjøkkenmaskinen til de har konsistens som mel.

Hvis du ikke fjerner skallet først gir melet en grov konsistens i bakverket.

Det er viktig å vite at karbohydratinnholdet i mandler (og nøtter generelt) varierer fra merke til merke, så det kan lønne seg å kikke på innholdsfortegnelsen.

Mandelmelet er holdbart i flere måneder når det oppbevares kjølig i tett boks.

Makroner

Oppskriften er hentet fra Cecilie Theiste-Bratlis bok «Fristende lavkarbo», utgitt av Lille Måne forlag.

Ca. 40–50 stk.

2,75 dl mel av finmalte mandler (tilsvarer 150 g skåldede mandler)

5 ss sukrinmelis

3 eggehviter

noen dråper vaniljeessens

1 ts bakepulver

kakao til 1/3 av oppskriften, to sorter konditorfarge til resten

Det er faktisk enkelt å lage makroner uten sukker. De oppfører seg ikke helt likt i stekeovnen, men gode og vakre blir de!

Mal mandlene eller kvern dem i en kjøkkenmaskin. Melet skal bli helt fint. Sikt mandelmelet sammen med sukrinmelisen og sett det til side.

Stivpisk eggehvitene. Tilsett gjerne litt vaniljeessens. Vend forsiktig inn mandlene og sukrinmelisen. Litt bakepulver gjør at makronene hever seg bitte litt.

Jeg deler røren i tre, og farger hver del for seg. Sjokolademakroner farges ved å tilsette kakaopulver, konditorfarge i forskjellig farge til resten.

Bruk en sprøytepose med rund åpning til å forsiktig sprøyte ut små, jevne topper, gjerne på størrelse med en femkroning.

Toppene flyter ikke ut under steking.

Stek makronene i 8–10 minutter ved 150°. Sett brettet midt i ovnen, og sett et ekstra stekebrett under.

Følg med under steking, slik at du får tatt de ut før de skifter farge i kantene.

Finn to og to makroner med lik fasong og størrelse.

De skal nå monteres sammen.

Smør litt krem (se oppskrift på vanilje- og sjokoladekrem) på den ene makronen, og legg den andre forsiktig oppå. Jeg fyller vanligvis makronene med sjokoladekrem, vaniljekrem, ostekrem og bærkrem.

Farg gjerne kremen.

La gjerne makronene stå i kjøleskapet et døgn før servering, slik at smaken setter seg.

Vaniljekrem:

2 eggeplommer

4 ss sukrin

½ dl fløte

½–1 ts vaniljesukker

2 dl kremfløte

50 g smør

Vaniljekremen lages ved å blande sammen alle ingrediensene utenom smøret i en kjele. Kok opp og rør hele tiden til det tykner. Ta kjelen av platen. Rør inn smøret i biter og la deretter kremen avkjøles. Visp krem og bland inn i sausen når den er blitt kald.

Sjokoladekrem:

Krem 1 gjør seg som sjokoladekrem for å dekorere kaker. Men hvis du skal pynte cupcakes, bør du prøve krem 2.

Krem 1:

100 g mørk sjokolade

3 dl fløte

Smelt sjokoladen i vannbad eller på svak varme i en teflonkjele. La den avkjøles. Pisk fløten til krem, og vend den avkjølte sjokoladen forsiktig inn i kremen.

Krem 2:

100 g mørk sjokolade

2 eggeplommer

3 dl fløte

Smelt sjokoladen i vannbad eller på svak varme i en teflonkjele. La den avkjøles. Pisk eggeplommene lett sammen, og rør dem inn i sjokoladen. Pisk fløten til krem og vend den forsiktig inn i sjokoladeblandingen

Kommentarer:

Trude Susegg Redaktør Helse

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Treningsvideoer

Hemmeligheten bak en fin rumpe er både rask og gratis

Du er i gang på ett minutt hvis du ser...

Se video

Slik blir rumpa sterk og strøken

Still deg opp på alle fire.

Se video

Tråkk deg til stram rumpe

Bruk kjøkkenkrakken og sett i gang.

Se video

Utfall gir struttende lår og rumpe

Lår og rumpe får kjørt seg...

Se video

Rumpa du drømmer om

Slik får du den i sommer.

Se video

Enkel øvelse med ullsokker på hendene

Skliøvelsen som styrker mage og rygg.

Se video

Øvelsen som gir en snerten rumpe

Øvelsen er effektiv for både...

Se video

Flies med håndvekter

En brystøvelse der du trener bevegelighet...

Se video

På forsiden av Slank

Tør du være en forsøkskanin?

Trenddiettene kan ha uheldige konsekvenser.

SLANK: Åtte grunner til at du ikke går ned i vekt.

Du gjør alt riktig, men går ikke ned i vekt

Her er åtte løsninger du kanskje ikke har tenkt på.

SUNNERE: Lønner det seg å bytte ut den ene matvaren med den andre?=

Velger du riktig kan du spare mange kalorier

Du risikerer å gå glipp av viktige næringsstoffer når du velger mat med mindre kalorier.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dette er det frekkeste du kan gjøre om bord på fly

Dette bør du absolutt ikke gjøre!

artikkel bilde

Vedquizen du neppe klarer

Trodde du at du hadde peiling på å fyre med ved?

artikkel bilde

To bringebærsyltetøy får terningkast seks

- Det dårligste bringebærsyltetøyet er nesten uspiselig.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Redaktør Helse:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør:

    Elisabeth Lund-Andersen

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Slank

Du gjør alt riktig, men går ikke ned i vekt

Her er åtte løsninger du kanskje ikke har tenkt på.

Kalorikalkulator som finner ditt kaloribehov

Kalorikalkulatoren forteller hvor mye du kan spise.

Bivirkningene du må regne med ved ekstrem lavkarbo

Her er de typiske bivirkningene.