Ekspertene:

Torkil P. Andersen, spesialist i allmennmedisin og mannen bak Ketolysekuren

Karin Hvoslef, ernæringsrådgiver i Næringsvett

Jeanette Roede, i www.greteroede.no

Overvekt har ulike årsaker fra person til person, og forskjellige faktorer har varierende betydning for den enkelte.

Ønsker du å redusere kroppsvekten din må du først forstå hvorfor du er blitt overvektig.

Da blir det også lettere å gjøre noe med problemet.

Del

Feil kosthold

Feil kosthold er en viktig årsak til overvekt. Professorer og kostholdseksperter strider om mye, så hva slags mat bør vi egentlig spise?

- De siste årene er det blitt klart at et kosthold med kombinasjon av mye fett og mye sukker fører til økt vekt, spesielt hos dem som har anlegg for å legge på seg, sier lege Torkil P. Andersen.

Det utnyttes i slankekurer der karbohydrater og fett ikke må kombineres i samme måltid.

- Du kan spise ris, pasta og poteter, men ikke sammen med fettholdig mat. Fettrik mat kan spises, bare det ikke skjer sammen med karbohydrater, anbefaler Andersen.

Fettrik mat og lite karbohydrater er hovedregelen i den populære lavkarbo-dietten.

Kroppen forsvarer seg

- Overfølsomhet mot noen matvarer er årsaken til mye overvekt, mener ernæringsrådgiver Karin Hvoslef.

Overfølsomhet mot sukker, en del melkeprodukter og hvetemel er ikke uvanlig.

Noen kropper forsvarer seg mot den slags mat ved å ikke ta opp særlig mye næring fra maten.

Dersom kroppen din ikke tar opp næringsstoffene i maten, så får du ikke i deg riktig energi og blir veldig slapp. De aller fleste har et helt annet forsvar mot mat kroppen er uvenner med. Kroppen samler heller opp vann for å spe ut, og forsvare seg mot, mat og tilsetningsstoffer.

Ballongmage

Det kan føre til at du blir blir flere kilo tyngre i løpet av en helg, du kan føle at fingrene blir stive og vanskelige å bøye, og kanskje begynner magen å rumle og blåse seg opp som en ballong ved inntak av bakevarer.

Forstoppelse eller løs mage, mye luft i magen eller halsbrann er andre konsekvenser.

Dersom du mistenker at du er blant dem som har en intoleranse eller matallergi, kan du prøve å holde deg unna sukker, mel og melkeprodukter i to uker og se om du merker noen forskjell.

LITE MAT: Det er ikke sunt å spise for lite mat, det ødelegger forbrenningen.=

LITE MAT: Det er ikke sunt å spise for lite mat, det ødelegger forbrenningen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Andre mulige årsaker til overvekt:

Stoffskiftet

Uønsket overvekt eller problemer med å gå ned i vekt, kan skyldes lavt stoffskifte, hypotyreose.

Det er en sykdom som oftest rammer kvinner, og det antas at mange har en arvelig disposisjon for å utvikle denne sykdommen.

En blodprøve kan avdekke om du lider av sykdommen.

Symptomer: Aldri uthvilt, ukonsentrert, glemsk, fryser, hovne fingrer og bein, håravfall, tørt og livløst hår, tørr hud, hes og uklar stemme, vektøkning til tross for dårlig appetitt, forstoppelse eller treg mage, søvnforstyrrelser, hyppige humørsvingninger, depresjon, nedstemthet og nedsatt eller ingen sexlyst

Insulinresistens

Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen, og som gjør kroppen i stand til å lagre sukker i vevene. Hos noen mennesker slutter vevene å reagere på insulin, og det er det man kaller insulinresistens.

Bukspyttkjertelen vil øke utskillelsen av insulin til blodet, men det vil ikke bidra til å lagre sukkeret.

Insulinresistens henger nøye sammen med andre helseproblemer som diabetes, høyt kolesterol, høyt blodtrykk og hjerteinfarkt.

Kilde: www.nhi.no og www.stoffskifte.org

Vitamin- og mineralfattig mat

Vitaminer og mineraler i kosten er også viktig for vekten.

- Kroppens mekanismer sørger for at vi skaffer oss de vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Vi velger ubevisst mat som inneholder det vitaminet eller det mineralet vi mangler, mener Andersen.

Dersom kosten vår ikke inneholder det vi trenger vil vi bli stimulert til å spise mer enn det vi egentlig har behov for.

Det kan bidra til at vi spiser det lille for mye, som gir en vektøkning på mange kilo over tid.

- Det er ikke denne mekanismen alene som er ansvarlig for vektøkning, men det er noe som nesten ikke diskuteres i krangelen mellom de som diskuterer proteiner, karbohydrater og fett, forteller Andersen.

Spiser for sjelden

- Det er viktig å spise ofte. Spiser du sjelden blir du skrubbsulten og kan fort ende med å overspise. Spis hver tredje - fjerde time, fire hovedmåltider og to mellommåltider, anbefaler Jeanette Roede.

Hun understreker at det er viktig med jevnlig påfyll av næring, slik at blodsukkeret holder seg jevnt og forbrenningen holdes i gang.

- Spiser du ofte, blir det lettere å ikke overspise. Søt- og saltsuget forsvinner, og det blir lettere å stå imot alle de kjappe løsningene rundt oss. Husk også å spise frokost, for det setter i gang kroppen og forbrenningen, anbefaler Roede.

Spis vanlig mat, som grove kornprodukter, magre kjøtt- og meieriprodukter, fisk og mange forskjellige grønnsaker og frukter per dag. Drikk masse vann.

FYSISK AKTIVITET : Mosjon er bra for alle.

FYSISK AKTIVITET : Mosjon er bra for alle. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Passiv livsstil

En roligere livsstil foran TV, data og bak rattet i bilen har mye av skylden for at vi stadig eser mer ut.

- Mosjon er viktig både for å redusere vekten, og, ikke minst, for å holde vekten, forteller Jeanette Roede.

Ved å trene styrke- og utholdenhetstrening forbrenner du ikke bare kalorier under selve treningsøkten; grunnforbrenningen din øker også.

- Når vi går ned i vekt, mister vi både fett og muskulatur, men med trening opprettholder vi muskelmassen og vekttapet skyldes hovedsakelig mindre fett, forklarer Roede.

Derfor er det viktig å gå langsomt ned i vekt, maks 1 kilo i uken, i tillegg til å trene, slik at du opprettholder og kanskje øker muskulaturen og forbrenningen.

Mosjon øker også effekten av insulinhormonet, og gir dermed bedre sukkerforbrenning og økt fettforbrenning.

Løping er øvelsen som forbrenner mest fett

Arv

Mange mennesker er genetisk disponert for overvekt, men det betyr ikke at de må bli overvektige.

- Studier viser at visse befolkningsgrupper har større risiko for utvikling av fedme. For eksempel har pakistanere i Oslo dobbelt så stor forekomst av overvekt som resten av befolkningen, forklarer Andersen.

Dette er genetisk bestemt. Forekomsten av insulinresistens er større hos pakistanere enn hos nordmenn.

Andre faktorer må også være til stede for at vi skal få den negative utviklingen men tanke på kosthold, livsstil og fysisk aktivitet.

- Mange studier viser til familier der alle er overvektige, når de skal bevise genetikk som årsaken til fedme. Sammenhengen er imidlertid ikke så enkel. I en familie har de jo ofte også samme kosthold, slik at overvekten i familien kan være forårsaket av kostholdet, og ikke genene, understreker Andersen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!