startkur, faste, oppstrapping

Gjennomføring av faste

Gjennomføring av en fastekur kan gjøres på mange måter, avhengig av kurens varighet og hvilken type fastkur man har bestemt seg for å gjennomføre. Det bør være en målsetting for kuren at man etter endt kur fortsetter med et sunt og variert kosthold.

FASTEMA: En god grønnsakssuppe.
FASTEMA: En god grønnsakssuppe. Foto: Foto: Drosera/iStockPhoto
Sist oppdatert

Faste, fysisk aktivitet og hvile

Det er en fordel om man opprettholder en viss grad av fysisk aktivitet selv om man faster. Dette bidrar til å opprettholde blodomløpet og ikke minst er det viktig for å redusere tap av proteiner fra musklene under fasten.

Den beste formen for fysisk aktivitet under en fastekur er utholdenhetsøvelser, som for eksempel svømming, turgåing, sykling, roing, skigåing og gymnastikk.

Intensivtrening og pulsøkende fysisk aktivitet er derimot ikke spesielt gunstig under faste og kan lett føre til svimmelhet og uvelhet. Alle som faster anbefales også å passe på at de får nok hvile og ro.

Forandringer under faste

Under en fastekur skjer en hel del forandringer i kroppen. I begynnelsen kan man føle seg slapp, få vondt i hodet og mange kan oppleve problemer med luft i magen og treg mage. Man skal avbryte fasten hvis man føler vedvarende svimmelhet, kvalme og/eller hodesmerter.

For de fleste formene gjelder at det anbefales en startkur på 1-2 dager der man trapper ned det vanlige matinntaket før selve fasten starter. Deretter gjennomføres fasten i 5-8 dager, for så å avslutte kuren med 1-3 opptrappingsdager.

Startkur

Når man har bestemt seg for å faste, bør man starte kuren med å gjøre en del forberedelser, som for eksempel å gjøre nødvendige innkjøp, rydde unna stressende møter og andre planer som kan velte gjennomføringen av kuren og ikke minst innstille seg mentalt på uken som kommer.

En fastekur kan være krevende, særlig for dem som gjennomfører kuren for første gang, men også rutinerte "fastere" kan lett få problemer med gjennomføringen dersom det kommer for mange forstyrrelser i veien.

Før selve fasten anbefales at man starter med en til to dager med en omstillingskost. Kosten i disse dagene bør bestå av fiberrike matvarer som setter fordøyelsen i gang. Under startkuren skal man spise lite og enkelt. Det er også viktig å drikke mye.

Matvarer som egner seg for startkuren:

  • Frukt, nøtter og mysli
  • Råkost, poteter, grønnsaker og ris
  • Linfrø eller hvetekli
  • Yoghurt og andre surmelksprodukter
  • Rikelig med drikke (vann)

Saftfastekur

Så starter selve fastekuren. I denne uken skal man bare innta saft, juicer og supper av frukt og grønnsaker, uten salt og fortrinnsvis uten sukker. I løpet av selve fastekuren kan man godt drikke te av urter, men det anbefales som regel at man unngår vanlig svart te, kaffe, alkohol og andre stimulerende midler som røyk.

Følgende safter og juicer egner seg til bruk under fasteuken:

  • Potetsuppe, gulrotbuljong, selleribuljong, tomatbuljong
  • Grønnsakjuice, tomatjuice, fruktjuicer, gulrotsaft
  • Fruktte, urtete og krydderte
  • Risvelling, havrevelling og linfrøvelling
  • Vann

For en fastekur som varer i 1-2 uker er det som regel ikke påkrevet med vitamin- og mineraltilskudd. Hvis man er usikker eller føler seg slapp kan man likevel ta et multivitamin/mineraltilskudd ved siden av.

Opptrapping etter fasten:

Etter endt fastekur bør man bruke et par-tre dager på å omstille seg til vanlig variert kost.

I disse dagene anbefales:

  • Raspet eller hel frukt
  • Te
  • Grønnsaksupper og juicer
  • Råkost, salat, kokte grønnsaker
  • Knekkebrød, müsli og linfrø
  • Yoghurt og melkesyregjærede produkter
  • Rikelig drikke (vann)

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2001, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også