Kosthold og fysisk aktivitet

Sverger til huleboermat

Et kosthold på steinaldervis med mye kjøtt, kan ifølge en gruppe newyorkere gi deg et langt liv.

STEINALDERMAT: I New York sverger en gruppe mennesker til et steinalderkosthold med blant annet mye kjøtt, fordi de mener dte vil gi dem et langt liv.
STEINALDERMAT: I New York sverger en gruppe mennesker til et steinalderkosthold med blant annet mye kjøtt, fordi de mener dte vil gi dem et langt liv. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

New York Times (NYT) forteller historien om den 26-årige ungkaren som lever som en hulemann. Ja vel, tenker du, kanskje, gjør ikke alle ungkarer det?

Tilbake til steinalderen

Mannen tilhører en gruppe unge newyorkere som mener at matvarer som ikke eksisterte i steinalderen, ikke må spises.

Det betyr nei til blant annet poteter, pasta og ris.

Kjøtt og faste

Den unge New York-erens spisevaner dreier seg om å spise store mengder kjøtt, for så å faste så lang tid som man antar det gikk mellom hver gang steinaldermannen hadde jaktlykke.

Det kan bety fasteperioder på opp mot halvannet døgn.

Spurter fra fiktive farer

I tillegg består ungkarens fysiske aktiviteter av øvelser som spurting og hopping, fordi han mener at dette ligger tettest opp til steinaldermannens hverdag.

Den gangen handlet mye av livet om å unnslippe naturens farer.

Moderne uvaner

Tanken bak å leve som steinaldermenneske, er at det er denne livsstilen kroppen vår er tilpasset.

"Hans mål er å venne seg av med det han anser som flere tusen år av dårlige vaner," skriver NYT om den ernæringsnostalgiske ungkaren i The Big Apple.

Nei til pasta

Kostholdet som han og hans likesinnede sverger til, er kjemisk fritt for karbomat som poteter, ris og pasta og inneholder desto mer av matvarer som er rike på proteiner.

Noen av disse nåtidshuleboerne spiser kjøttet rått, fordi de mener at det var slik steinaldermennesket spiste. Dette blir imidlertid kontret av andre stammefolk, som påpeker at de hadde ild i steinalderen og derfor pleide å steke kjøttet.

Variasjon i treningen er viktig, gjerne med en blanding av hopp, sprett og spurter

24-timers faste

I det paleolittiske kostholdet, eller steinalderkostholdet som det heter i norsk språkdrakt, inngår også lange perioder med faste, basert på tanken om at det kunne gå lang tid mellom hver gang steinaldermenensket nedla et bytte.

Derfor kan man ifølge NYT høre vår tids huleboere snakke om en 24-timers, som henspiller på antall timer siden forrige måltid.

- Vi er ikke steinaldermennesker

Professor i ernæring ved universitetet i Oslo, Bjørn Steen Skålhegg, har ingen vesentlig tro på et slikt kosthold. Først og fremst fordi mennesket utvikler seg raskere og tilpasser seg mat hurtigere enn tidligere antatt.

Derfor er vi sannsynligvis allerede forbi steinaldernivået, rent fysiologisk.

Homo sapiens - en alteter

- Og ser vi lenger tilbake enn til steinalderen, spiste mennesket mye søtt, som bær og røtter, og på den måten har vi historisk sett vært altetere, sier han til klikk.no.

Steen Skålhegg mener at det er viktig å være klar over at også steinaldermennesket hadde forskjellig kosthold, ut fra hvor de oppholdt seg.

Fornuftig faste

Han kan imidlertid se en viss fornuft i tanken om lengre opphold mellom hvert måltid.

- Dette med fastetiden kan absolutt stemme med steinaldermenneskets spiserytme. Generelt har vi mennesker lett for å legge på oss fordi vi overspiser. Slik sett kan det godt tenkes at kortere eller lengre perioder med faste er fornuftig.

For mye sukker

Professoren tror steinaldertilhengerne har rett i at det kan bli for mye karbohydrater i kosten, men det mener han har sammenheng med at vi spiser for mye raffinert sukker.

- Løsningen er derfor ikke å kutte ut poteter, pasta og slikt, men å fjerne sukkeret fra maten. Og så er det ingen tvil om at vi er i mindre bevegelse enn de var på steinalderen.

Dynamisk steinaldertrening

En av guruene for New York-stammen er Arthur De Vany. Han har utviklet det han kaller Evolutionary Fitness. Kort fortalt handler det om å trene kort og intensivt.

Langdryge treningsøkter med statiske øvelser hører den moderne tid til, mener han, og det er ikke kroppen skapt for. Variasjon er derimot viktig, og gjerne med en blanding av hopp, sprett og spurter.

Fråtser etter joggeturen

NYT kan fortelle at noen av steinaldertilhengerne sverger til å trene på tom mage for så å hengi seg til voldsom matfråtsing. Tanken bak er at hulemannen måtte jakte over en lengre periode før han kunne spise.

"Når vi kommer tilbake fra joggeturen, er det som om vi har vært ute og drept et bytte, og nå må vi spise det," forklarer en av tilhengerne til avisen.

Bor ikke i huler

Denne New York-stammen av huleboere bor imidlertid ikke i huler. Ifølge dem selv har de heller ingen ønsker om å bosette seg i en steinhule . De lever lykkelig i sine New York-leiligheter, drikker sin New York-cappucino og henger rundt på sine New York-barer.

"Tanken om å bosette seg i skogen med et spyd og se hvor lenge man overlever, frister ikke meg," innrømmer et av stammemedlemmene New York Times har snakket med.

Les mer:

Den siste steinaldermannen

Sånn er mannen egentlig

Fikk nytt liv med nytt kosthold

Spis sunt bli gravid

Denne saken ble første gang publisert 14/01 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også