Grønnsaker oppbevaring

Slik skal grønnsaker oppbevares

Feil lagring tapper grønnsakene for vitaminer og smak.

RIKTIG OPPBEVARING: Når grønnsaker begynner å falme, er også nærings- og vitamininnholdet på vei ned.
RIKTIG OPPBEVARING: Når grønnsaker begynner å falme, er også nærings- og vitamininnholdet på vei ned. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Sist oppdatert
TOMMELFINGERREGEL: - Grønnsaker og frukt som trenger mye varme under vekst, skal oppbevares høyere temperatur enn frukt og grønt dyrket i nordiske klima, sier matforsker Berit Martinsen.
TOMMELFINGERREGEL: - Grønnsaker og frukt som trenger mye varme under vekst, skal oppbevares høyere temperatur enn frukt og grønt dyrket i nordiske klima, sier matforsker Berit Martinsen. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

- Feil temperatur er nesten alltid problemet, mener overingeniør og matforsker Berit Karoline Baardsen Martinsen ved Nofima Mat (tidligere Matforsk) i Ås.

Vitaminene forsvinner

Alle har vi nok opplevd å finne frostskadd agurk eller visne gulrøtter i kjøleskapet, eller vi har sett at druer og appelsiner har tørket inn etter noen dagers opphold på fruktfatet. For ikke å snakke om de brune bananene!

Alt handler om feil temperatur og feil oppholdssted. Ikke nok med at utseende og smaken på de grønne godsakene taper seg, også vitaminene forsvinner, ifølge forskerne.

Ikke kulde for tropiske

Matforsker Berit Martinsen anbefaler følgende tommelfingerregel: Grønnsaker og frukt som trenger mye varme og tropisk klima under vekst, skal oppbevares i forholdsvis høy temperatur. Mens frukt og grønt dyrket i nordiske klima, bør oppbevares kaldt.

- Den optimale lagringstemperaturen for tropisk frukt og grønnsaker er rundt 12 varmegrader. At kjøleskap blir for kaldt, er lett å se på bananer. De får fort kjøleskader.

Ideelt med svalskap

Hun beklager at svalskapene ser ut til å forsvinne fra norske hjem og kjøkken. Med sine 8-10 varmegrader er svalskapene det ideelle lagringssted for grønnsaker og en del frukt.

Les også: Grønnsaker du kan plante selv

Grønnsaker, frukt og bær avlet fram i vårt kalde klima, derimot, bør oppbevares kaldt - med visse unntak, sier Martinsen, som jobber med frukt, bær og grønnsaker ved Nofima.

Gå etter utseendet

Martinsen anbefaler oss å være litt mer kresne og kritiske, når vi befinner oss i grøntdisken. Det er nemlig sammenheng mellom utseendet og de indre verdier hos frukt, bær og grønnsaker.

- Styr unna slappe grønnsaker. Når grønnsaker begynner å falme, er også nærings- og vitamininnholdet på vei ned. Når blomkål har gule blader eller har mistet bladene, har den tapt mye av sin næringsverdi, påpeker Martinsen.

At kjøleskap blir for kaldt, er lett å se på bananer

Les også: Lei av myke grønnsaker?

Studier viser at smak er en annen nyttig indikator for å vurdere kvalitet.

Vitaminer og smak er samme sak

- Grønnsaker, frukt og bær som både ser normale ut og som smaker normalt, har intakt næringsinnhold. Dette har vi blant annet testet ved å måle c-vitamininnholdet i aldrende brokkoli. Når den verken ser fin ut eller smaker godt lenger, er også vitamininnholdet tapt, opplyser overingeniør Martinsen.

Usikker på hva du skal drikke til maten? Gå til Drikkeguiden

Kortreist er best

Aldri før har vi nordmenn spist så mye frukt og grønt som vi gjør nå. I gjennomsnitt spiser vi 142 kilo hver per år, viser beregninger fra Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

- Hva bør vi helst velge dersom målet er mest mulig vitaminer og sunnhet? Økologisk?

Her er trivsels-temperaturene

Så mange grader skal du oppbevare vitaminbombene dine i (i stigende rekkefølge):

Ned mot null:

  • Nektariner: 0-1 °C
  • Fersken: 0-1 °C
  • Plommer: 0-1 °C
  • Pærer: 0-1 °C
  • Bær: 0-3 °C
  • Epler: 0-4 °C
  • Druer: 0-4 °C
  • Hodekål: 0-4 °C
  • Brokkoli: 0-4 °C
  • Blomkål: 0- 4 °C
  • Salat: 0-4 °C
  • Gulrøtter: 1-4 °C
  • Løk: 1-4 °C

Noe varmere:

  • Appelsiner: 3-8 °C
  • Klementiner: 3-8 °C
  • Paprika: 5-7 °C
  • Squash: 5-8 °C
  • Poteter: 5-9 °C
  • Avokado: 5-9 °C
  • Tomater: 7-10 °C
  • Chili: 8-12 °C
  • Agurker: 10-13 °C
  • Ananas: 10-13 °C
  • Bananer: 10-13 °C
  • Vannmeloner: 7-15 °C

- Grønnsaker, frukt og bær har høyest næringsinnhold rett etter innhøsting. Derfor er kortreist mat fra lokale produsenter alltid gunstig. Økologisk eller ikke - vel, her spriker forskningen. Jeg kjøper begge deler, sier Martinsen diplomatisk.

Færre sprøytemidler i nord

- Hva med importerte grønnsaker?

- Det er forsket lite på hvorvidt importerte grønnsaker har mer eller mindre næringsinnhold enn norske. Men det er et faktum at frukt og grønt dyrket i kaldt klima trenger mindre sprøytemidler enn det som dyrkes i varmere land, sier matforskeren.

- Men fordi den norske vekstsesongen er så kort, klarer vi oss ikke uten importen, tilføyer hun.

- Frossent er like bra

Martinsen bedyrer at frosne grønnsaker er et godt alternativ.

- Frosne grønnsaker fryses ned rett etter innhøsting, når de er på sitt mest næringsrike. Mange forsøk, også her hos oss, viser at det er lite svinn av vitaminer under innfrysningsprosessen.

Les også: Advarer mot kosttilskudd

- I mange tilfeller kan frosne grønnsaker være bedre enn de som har ligget på lager en stund, og som har vært utsatt for vekslende temperaturer under transport og i butikk, sier Martinsen.

- Ta fram rista!

Det som skjer på ditt eget kjøkken, har også mye å si for hvor vitaminene ender til slutt.

- Når vi koker grønnsaker i vann, vil viktige næringsstoffer og vitaminer lekke ut. Med mindre vi bruker vannet i den videre matlagingen, vil dermed vitaminene gå tapt. Mikrobølgeovn eller dampkoking av grønnsaker på rist er den beste måten å bevare næringsinnholdet på. Her er svinnet minst, viser forsøk gjort her på Nofima Mat.

Martinsens store kjepphest er derfor: Finn fram rista og dampkok både poteter og grønnsaker!

Mens grekere og belgiere spiser nesten et halvt kilo grønnsaker hver dag, spiser nordmenn 118 gram

Masse vitaminer i syltetøy

Martinsen vil også slå et slag for syltetøy, som hun mener er en god, men litt glemt kilde til antioksidanter.

- Bær som foredles til syltetøy, inneholder nyttige antioksidanter og vitaminer, ikke minst C-vitamin. Mengden av antioksidanter, spesielt anthocyaniner, som er de røde og blå fargestoffene i bær, øker faktisk når bærene varmes opp og foredles til syltetøy.

Her i Norge har vi i dag mange syltetøyvarianter med redusert sukkerinnhold. Den som er lur bør unne seg litt syltetøy og heller kutte ned på annet sukkerinntak, mener Martinsen.

Les også: Grønn medisin - spis deg frisk

Kilder: "Frukt og grønnsaker 1998-2008", Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, VG

Tilbake til Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også