Kosthold og fruktbarhet og graviditet

Slik øker du sjansen for å bli gravid

Her er kostholdet som booster fruktbarheten.

FRUKTBART KOSTHOLD: Spiser du riktig, vil det gi fruktbarheten et løft.

FRUKTBART KOSTHOLD: Spiser du riktig, vil det gi fruktbarheten et løft. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

Det er mye du selv kan gjøre for å få fart på fertiliteten, uavhengig av om du er mann eller kvinne.

Livsstil er også viktig

- Det sier seg egentlig selv. Jo bedre kroppen har det, jo bedre har også de reproduktive organene det - og det er lettere å bli gravid, sier akupunktør (Nafo) Jorunn Krokeide til klikk.no.

Sædcellene bruker for eksempel 72 dager på å modnes, så hvordan mannen lever i denne perioden, kan påvirke fertiliteten. Livsstil har også betydning for kvinnens fertilitet, ifølge Krokeide.

Gå til legen etter ett år

Hun behandler blant annet infertilitetsproblemer hos menn og kvinner ved sin egen klinikk i Oslo.

Krokeide understreker at rådene under er av generell art og at hun på sin klinikk gir råd og behandling tilpasset den enkelte. Det er også viktig å ta kontakt med legen for en utredning om man har brukt over ett år på å bli gravid uten å lykkes.

Men noen råd er generelle og kan følges av alle som er i en fase der de forsøker å bli gravide.

- Verken overvektig eller undervektig

- Både overvekt og undervekt kan redusere sjansene for å lykkes med befruktningen. Stress virker også negativt på det reproduktive systemet, så forsøker man å bli gravid, kan det være greit å roe ned ved hjelp av å meditere, trene, gå tur i skogen - gjør det som kjennes best for deg, sier Krokeide.

Ta hensyn til hvordan du lever. Pass på å få nok søvn, ikke slit deg ut hundre prosent over lang tid, anbefaler hun.

Kostholdstips til deg som vil booste fruktbarheten:

- Så lenge du får i deg vitaminer og mineraler gjennom maten, er det helt klart å foretrekke fremfor kosttilskudd, sier Jorunn Krokeide.

- Maten er vår daglige bensin, derfor fokuserer jeg mye på kosthold når jeg behandler infertilitet.

Her er akupunktør Jorunn Krokeides kostholdstips:

* Spis regelmessige måltider, ha ro rundt måltidene og forsøk å følge et så sunt, balansert og variert kosthold som mulig.

* Spis ubearbeidet mat, det vil si mat som er lagd fra bunnen av, ikke fabrikkprodusert, og velg organisk når du har muligheten til det. Industrimat inneholder ofte svært mye sukker og salt.

* Unngå voldsomme kurer av alle slag, dropp mat som ikke inneholder næring (fastfood) og ikke spis for mye sukker.

* Spis fargerik frukt og mye grønnsaker, gjerne også lett dampede og ikke bare rå.

* Gule og oransje grønnsaker, for eksempel gulrøtter, inneholder betakaroten, som er gunstig for hormonbalansen. Betakaroten er av den grunn kanskje den viktigste antioksidanten for fertiliteten. Betakaroten finnes i gule og oransje grønnsaker, men også i brokkoli og spinat.

* Røde grønnsaker, for eksempel tomater, paprika og vannmelon, inneholder lykopener. Lykopener beskytter mot enkelte krefttyper, hjertesykdom og mannlig infertilitet.

* Bladrike grønnsaker, som brokkoli, kål, spinat og tang, inneholder folsyre. Bladrike grønnsaker inneholder også betakaroten, B-vitaminer, E-vitaminer, jern, sink, magnesium og selen. De er også fulle av fiber.

* Bruk sunne fettkilder, som avokado, fet fisk, nøtter, frø og olivenolje.

* Bønner og spirer skal være bra for fruktbarheten, ifølge kinesisk medisin.

* Benytt både animalske produkter og planteprodukter som kilde til proteiner, som kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter, men også bønner, linser, nøtter og frø, brun ris, quinoa og andre helkornkilder.

Viktigere jo eldre man er

- Er man litt oppe i årene, er en sunn livsstil ekstra viktig om man forsøker å bli gravid, mener Jorunn Krokeide.

- Ny forskning viser at eggstokkene mister egg raskere enn man hadde trodd, sier hun.

Stress, røyking og overvekt kan derfor være faktorer som gjør befruktningen ekstra problematisk for den som er et stykke oppe i 30-årene eller enda eldre.

- Ta folsyre

Jordmor Ann Baaserud ved jordmorkontoret Mamastork i Stavanger kjenner ikke til at visse vitaminer eller mineraler kan booste fertiliteten, men minner om at man bør ta folsyre med tanke på fosterets utvikling fra det øyeblikket man forsøker å bli gravid.

- Ellers bør man tenke over vanene sine når man bestemmer seg for å forsøke å bli foreldre. Kutt ut røyken, ha et sunt kosthold og begrens mengden alkohol, siden du aldri kan vite akkurat når befruktningen vil skje, sier hun til klikk.no.

Begrens kosttilskuddene

- Røyk og alkohol reduserer ikke bare fertiliteten, men øker også risikoen for spontanabort, advarer hun.

Baaserud råder gravide til ikke å proppe i seg kosttilskudd. Det skal ikke være nødvendig dersom du har et vanlig sunt, norsk kosthold.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Sjekk om du er A- eller B-menneske

Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

8 tegn på at du har et helseproblem

20 karaktertrekk avslører psykopaten

Helseleksikon: Fertilitetsproblemer hos kvinner

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Fertilitetsproblemer hos kvinner

Innebærer at kvinner får problemer med å bli gravide. Når par har fertilitetsproblemer, skyldes dette problemer hos kvinnene i 40 prosent av tilfellene.

Bakgrunn

Det er svært mange forhold og prosesser som skal fungere optimalt, for at en kvinne skal lykkes med å bli gravid. Først og fremst må eggstokkene være i stand til å frembringe et normalt egg som modnes, takket være hormonpåvirkning fra både hjernen og selve eggstokkene. Videre må dette egget fanges opp av egglederne, som bringer egget videre mot livmoren. I løpet av denne ferden må en sædcelle - dvs. én av hundre millioner sædceller med tilsvarende utgangspunkt - møte, og trenge inn i, det modne egget. Sammensmeltningen innebærer at det genetiske arvematerialet fra foreldrene smelter sammen.

Egget må nå feste seg i livmoren, der det vil få næring og blodtilførsel fra morkaken. På dette stadiet er det viktig at morkaken både vekst- og funksjonsmessig klarer å holde tritt med barnets utvikling de påfølgende ni månedene.

Komplikasjoner kan oppstå ved hvert eneste utviklingstrinn gjennom hele denne perioden.

Før par med fertilitetsproblemer setter i gang en utredningsprosess - noe som kan være både ubehagelig og nedslående - er det viktig å fastslå at enkelte avgjørende faktorer er på plass: at paret har regelmessige og "h ensiktsmessige" samleier - og det når kvinnen har eggløsning.

Når par har fertilitetsproblemer skyldes dette mannen i omlag 30-40 prosent av tilfellene. I minst 20 prosent av tilfellene kan en imidlertid ikke påvise noen klar årsak til fertilitetsproblemene.

Det er viktig å skille mellom fertilitetsproblemer og gjentatte tidlige spontanaborter, som må utredes og behandles spesifikt.

Årsaker til kvinnelige fertilitetsproblemer

Manglende eggløsning

Årsaker: Manglende eggløsning er ofte årsaken til at kvinner ikke blir befruktet. Dette innebærer at alle hormonverdier er som de skal, men at eggene ikke modnes. Manglende eggløsning påvises ved at man foretar målinger av hormonet progesteron i andre halvdel av menstruasjonssyklusen. Det finnes en rekke lidelser og tilstander som kan forårsake manglende eggløsning, deriblant diabetes, stress og slanking.

En annen forklaring på fertilitetsproblemene kan være at eggstokkene er misformede. Enkelte kvinner er pga. en kromosomfeil, som skyldes sykdommen Turners syndrom, ikke engang utstyrt med eggstokker. En mer utbredt årsak er imidlertid polycystisk ovariesyndrom (PCOS), en tilstand der eggstokkene er dekket av små cyster som inneholder egg som ikke modnes slik de skal. Kvinner som er rammet av dette syndromet, har en overproduksjon av mannlige kjønnshormoner - noe som foruten fertilitetsproblemer gir seg til kjenne i form av kraftig behåring, kviser og uregelmessig menstruasjon.

Symptomer: Man vil ofte mistenke at en kvinne har medfødte problemer, hvis hun får mens sent og brystene utvikler seg senere enn normalt. Dette kan påvises ved en kombinasjon av blodprøver som viser at kvinnen har lave verdier av de kvinnelige kjønnshormonene, og kromosomanalyser som gjøres ved at man skraper celler fra innsiden av kinnet.

Eggstokkmisdannelser kan være grunnen til fertilitetsproblemene hvis menstruasjonen er uregelmessig eller har det med å utebli. Eventuelle misdannelser kan påvises ved ultralyd- eller kikkhullsundersøkelser (laparaskopi).

Behandling: Eggløsningsforstyrrelser kan behandles med medisiner som clomifen, som bidrar til at flere egg løsner. Viktig her er at medisinen ikke bidrar til at det løsner for mange egg, noe som resulterer i flerfødsler. Clomifen (i kombinasjon med steroider) brukes også i behandlingen av polycystisk ovariesyndrom for å fremme kvinnens eggproduksjon.

I de tilfellene der fertilitetsproblemene skyldes at kvinnen er født uten, eller med misdannede, eggstokker, er det lite man kan gjøre.

Forhold som hindrer egget i å feste seg

Årsaker: Noen ganger er det fysiske hindringer i egglederne eller eggstokkene som gjør at egget ikke når livmoren. De vanligste årsakene til dette er kronisk bekkeninfeksjon og endometriose - tilstander som innebærer at egglederne innsnevres pga. fibersammenfiltringer. En annen, og mer sjelden årsak, er at forhold inne i livmoren gjør det vanskelig for egget å feste seg (implanteres).

Symptomer: Kvinnen lykkes ikke med å bli gravid, til tross for en regelmessig menstruasjonssyklus. Hun har dessuten hatt bekkeninfeksjon, har sterke og smertefulle menstruasjonsblødninger, og får smerter ved samleie.

Misdannelser i livmoren påvises ved såkalt hysterosalpingografi. Dette er en undersøkelsesmetode hvor kontrastvæske injiseres i livmorhulen, før en røntgenundersøkelse fremstiller livmoren og egglederne, og bidrar til å avgjøre om det foreligger blokkeringer.

Behandling: Noen ganger er det mulig å skape større passasje i egglederne. Misdannelser i livmoren kan også korrigeres kirurgisk. Når ikke noen av disse tiltakene er mulige, vil det være mest aktuelt å ty til én av de ulike kunstige befruktningsteknikkene som er tilgjengelige.

Andre forhold

Mye tyder på at enkelte kvinner utvikler antistoffer mot partnerens sæd, som av denne grunn blir ødelagt. Dette kan påvises med en såkalt postcoital test, der man henter ut sæd fra kvinnens skjede noen timer etter samleie, og analyserer hvor mange sædceller som fortsatt er virksomme. Pr. i dag finnes det ikke noe anerkjent behandlingstilbud for denne typen problematikk.

Det kan være vanskelig å angi tidspunkt for eggløsning når kvinner har uregelmessig eller forlenget menstruasjonssyklus. Man kan imidlertid, ved hjelp av en spesiell type urinprøve, finne ut når eggløsning finner sted, og det dertil best egnede tidspunktet for å ha samleie - med tanke på befruktning.

Alder påvirker ens grad av fruktbarhet. For kvinners del vil dette si at de blir merkbart mindre fertile fra 35-årsalderen av. Generelt sett er det vanskeligere for kvinner å bli gravide jo eldre de er.

In vitro-befruktning (assistert befruktning)

Det finnes en rekke betegnelser på kunstige befruktningsteknikker. Prosessen innebærer at man henter ut et egg ved hjelp av et kikkhullsinngrep. Egget befruktes deretter av mannens sæd inni et reagensrør (derav in vitro ("i glasset")-befruktning), før det implanteres i kvinnens livmor eller eggledere.

Utviklingen av denne metoden og andre former for assistert befruktning innebærer, til tross for ulike etiske implikasjoner, et enormt fremskritt for par som har fertilitetsproblemer. Metoden er ikke like effektiv for alle par, og den er kostbar. Det er viktig at par som bestemmer seg for å prøve denne - for mange, siste utveien til å få egenfødte barn - er klar over alle aspekter ved metoden, og innser at denne teknologien også har sine begrensninger. Det er dessuten av stor betydning at behandlingen finner sted hos ytterst spesialiserte fagfolk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning