Popcorn med antioksidanter

Popkorn er helsebombe

Forskere har oppdaget overraskende høye nivåer av helsebringende antioksidanter i «junk»-mat.

KNALL NYHET: Ta popkornet til maksimale høyder ved hjelp av ny forskning.

KNALL NYHET: Ta popkornet til maksimale høyder ved hjelp av ny forskning. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
SUNNE KORN: Popkorn inneholder betydelige mengder antioksidanter, ifølge forskere. Snurr film og spis popkorn, altså.

SUNNE KORN: Popkorn inneholder betydelige mengder antioksidanter, ifølge forskere. Snurr film og spis popkorn, altså. Foto: FOTO: Dreamstime/Sean Locke

Her finner du antioksidantene

Noen matvarer fra planteriket inneholder mer antioksidanter enn andre:

  • Artisjokk
  • bjørnebær
  • blå og røde druer
  • Blåbær og aronia
  • Bringebær
  • Brokkoli
  • Bønner og linser
  • Granateple
  • Grønn te
  • Grønnkål
  • Hvitløk
  • Jordbær
  • Kaffe
  • Kakao og mørk sjokolade
  • Krydder, særlig nellik, peppermynte, allehånde og kanel
  • Nyper
  • Oliven
  • Plommer
  • Sitronskall
  • Solbær
  • Svisker
  • Tomater
  • Valnøtter

Det er den britiske avisen The Guardian som bringer nyheten om at popkorn og frokostblandinger, ofte omtalt som søppelmat, kan inneholde «overraskende store» mengder av helsefremmende antioksidanter.

Den eventuelle ernæringsmessige verdien av matvarer i «snaks»-kategorien, ble tidligere tenkt å hvile på det høye nivået av fiber. Dette er regelmessig blitt brukt i markedsføringen av produktene.

En studie som ble presentert for American Chemical Society (ACS) antyder at det er en betydelig tilstedeværelse av antioksidanter kjent som polyfenoler.

Ifølge Matportalen.no, inneholder bær, frukt, nøtter, grønnsaker og korn polyfenoler som har vist seg å være meget gode antioksidanter.

Antioksidanter antas å beskytte celler mot skader og oppsamling av frie radikaler, som kan føre til sykdommer som kreft og hjertelidelser.

Selv om antioksidantenes helseeffekt, ifølge The Guardian, har blitt satt spørsmålstegn ved tidligere, vil denne siste rapporten helt sikkert være deilige nyheter for popkornspisende sofamosjonister.

- Tidlige trodde forskerne at det var fibrene i hele korn som var den aktive ingrediensen som kanskje er årsaken til at de kan redusere risiko for kreft og hjertesykdom, sa kjemikeren Joe Vinson ved University of Scranton i Pennsylvania til ACS.

Det var Vinson som ledet denne siste studien.

Popkorn med mest antioksidanter

Forskerne mener at polyfenoler kanskje er viktigere enn fibrene for helsemessige fordeler. Frokostblandinger, pasta og salt snaks utgjør mer enn 66 prosent av korninntaket i amerikansk kosthold.

Polyfenoler er en av hovedårsakene til at forskere tror frukt, grønnsaker, sjokolade, vin, kaffe og te kan være med på på redusere risikoen for hjertesykdom, kreft og andre lidelser.

Ubehandlede helkorn har betydelig mer antioksidanter enn korn som har vært gjennom en foredlingsprosess, ifølge studien.

Blant de salte matvarene som ble undersøkt, er det popkorn som inneholder flest antioksidanter.

Så må man jo vurdere da, om fettmengdene som kan være i enkelte matvarer står i forhold til antioksidantene som måtte være tilstede.

Les også:

Så mye skal gravide opp i vekt

Slik lager du perfekte boller

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag