Proteiner i tilskudd og mat

Pass på mengden protein

Dette skjer hvis du tar proteintilskudd uten å trenge det.

PROTEIN-SHAKE: Før du begynner å bruke proteintilskudd, bør du ta en kikk på kostholdet ditt og se om du egentlig trenger det.
PROTEIN-SHAKE: Før du begynner å bruke proteintilskudd, bør du ta en kikk på kostholdet ditt og se om du egentlig trenger det. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Proteinene inneholder nødvendige aminosyrer som kroppen ikke klarer å lage selv, og dette er derfor svært viktige byggeklosser for kroppen din.

WHO anbefaler et inntak av 0,75 gram protein per kilogram ideell kroppsvekt hver dag.

Kan det egentlig bli for mye protein i kosten, og hva skjer i så fall med kroppen din da?

Mettende mat

- Det er meget vanskelig å få i seg for mye protein via kosten. Proteinrike matvarer har nemlig også svært høy metthetseffekt og stort inntak kan derfor gi kvalme, sier dr. Fedon Lindberg.

Dette er årsaken til at man bør være ekstra påpasselig med å få i seg nok protein i hvert måltid når man vil passe vekten.

Bruker du derimot rent proteinpulver som tilskudd eller shake er det faktisk mulig å få i seg for mye av denne viktige byggesteinen.

Ikke bra med for mye

Hva er proteiner?

Alt liv på jorden inneholder protein. Både celler, hormoner og immunforsvaret vårt består av og kommuniserer ved hjelp av proteiner. Proteiner består av 20 forskjellige aminosyrer, og av disse er det bare 11 kroppen kan produsere selv. De øvrige er essensielle, hvilket betyr at vi er avhengige av å få dem i oss fra kosten.

Kilde: Fedon Lindberg

For mye proteiner kan føre til:

  • Belastning på nyrene hvis man har nedsatt nyrefunksjon
  • Tarmproblemer
  • Et ubalansert kosthold fordi proteiner tar for mye plass
  • Mulig økt risiko for tykktarmskreft
  • Mulig økt risiko for beinskjørhet

For selv om kroppen vår trenger aminosyrene, trenger den ikke mer protein enn det den har bruk for der og da.

- Kroppen lagrer ikke aminosyrer til senere bruk, så alt overflødig protein vil enten bli langsomt omdannet til blodsukker eller lagret som fett. For mye protein vil også til en viss grad stimulere insulinproduksjonen ved at enkelte aminosyrer fremmer utskilling av insulin, sier Lindberg.

Blir proteinbelastningen for stor, vil det altså kunne få konsekvenser for helsen din.

- For mye protein kan også belaste nyrene. Er nyrene dine friske vil de klare jobben, men er nyrefunksjonen nedsatt blir det et problem. Da skal man være forsiktig også med mengden protein i vanlig mat, sier Lindberg.

Friske tarmer

Også tarmene dine fungerer bedre når inntaket av protein står i forhold til anbefalingene.

Lindberg forteller at økt animalsk protein, som for eksempel fra kjøtt, kan virke negativt på tarmfloraen og favoriserer vekst av uheldige bakterier.

Disse bakteriene virker negativt inn på tarmens og leverens avgiftningsfunksjon.

Sjekk totalininntaket

- Normalt friske mennesker kan tåle en stor andel proteiner uten å ha direkte helseskade av dette. Proteiner har jo en god del positive helsefordeler, som metthetsfølelse, økt forbrenning og bevaring samt oppbygging av muskelmasse, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen i Thema Nutrition.

Likevel oppfordrer også hun til å ta det totale proteininntaket i betraktning før du heller i deg shake eller tilskudd.

Ikke nødvendig med tilskudd

- Mange vil nok da oppdage at daglig forbruk av tilskudd er ganske bortkastet. Et vestlig kosthold innehar så mange naturlige proteinkilder at disse fint dekker behovet - selv for dem som er godt trente, sier Mathisen.

Hun mener shake og tilskudd er fine og praktiske alternativer i en hektisk hverdag, eller når appetitten er lav, men ser ingen gode argumenter for at man må ha dette for å lykkes med treningen sin.

- Jeg har veiledet flere kunder og studenter som får en aha-opplevelse når de analyserer kosten sin og ser hvor mye proteiner de får i seg på naturlig vis og hvor unødvendig tilskuddene ved daglig inntak blir, sier hun.

IKKE FOR MYE: Det er lite sannsynlig at du får i deg for mye proteiner kun gjennom kosten.
IKKE FOR MYE: Det er lite sannsynlig at du får i deg for mye proteiner kun gjennom kosten. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Ubalansert kosthold

Noen viktige proteinkilder:

1 dl lettmelk gir 3,3 gram protein

Ett egg gir 8,3 gram protein

En kyllingfilet på 120 gram (rå) gir 28,6 gram protein

En laksefilet på 125 gram (rå) gir 24 gram protein

En grovbrødskive (40 gram) gir 4,3 gram protein

Visste du at:

Hovedproteinkilden vår er animalske matvarer, men for gjennomsnittsnordmannen vil kornvarer stå for 24 prosent av proteininntaket hver dag. Kornvarer bidrar dermed også i summen av proteininntak.

Kilde: Therese F. Mathisen

For stor proteinbelastning vil altså ikke ha så stor medisinsk betydning for personer med friske nyrer, men for store mengder proteiner kan få konsekvenser på andre måter.

- Man kan få for mye protein i den grad at man kan påføre seg selv feilernæring ved ensidig fokus på proteinrike matvarer. Man oppfordres jo til å spise variert og sammensatt - ikke ensidig opptatt av et næringsstoff som for eksempel proteiner, sier hun.

Mister viktige næringsstoffer

Får protein for stor plass i kosten, blir det nemlig automatisk mindre plass til fett og karbohydrater.

- Disse næringsstoffene tilføres oss via matvarer som samtidig er meget rike på andre næringsstoffer. For eksempel vil karbohydratrike matvarer som korn, potet, frukt og grønt også bidra med mye vitaminer, mineraler, fiber og ikke minst antioksidanter og andre viktige, biologisk aktive platestoffer som man ikke får i seg gjennom proteinrike matvarer, sier Mathisen.

Kan øke risiko for beinskjørhet

- Videre vet vi at proteinrik mat har en del svovelstoffer i seg som forsurer kroppen vår. Vi har et godt buffersystem som likevel opprettholder normal, fysiologisk PH-balanse, men dette går på bekostning av blant annet skjelettet, sier hun.

Kalsium, som bygger opp skjelettet, brukes nemlig som en del av disse buffersystemene.

- Man kan derfor spekulere i om høyt proteininntak vil drenere skjelettet for kalsium og slik øke risikoen for beinskjørhet, sier ernæringsfysiologen.

Fokus på tarmene

Mathisen mener man igjen bør ta hele helseperspektivet i betraktning.

Vi vet for eksempel at nordmenn spiser stadig mer kjøtt, som er en viktig proteinkilde, og at flere studier viser en nær relasjon mellom kjøttforbruk og forekomst av kreft - spesielt tykktarmskreft.

- Vi i Norge har den høyeste forekomsten av tykktarmskreft i Norden uten at vi helt vet grunnen. Kanskje bør vi rette oss etter dette og sørge for at vi har et variert og sammensatt kosthold med både proteiner og karbohydrater i form av frukt og grønt. Disse har jo en sterk forebyggende effekt på kreft, sier hun.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Sjekk om du er A- eller B-menneske

Derfor er sunn mat bedre enn piller

Slik får du god fordøyelse

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også