Helsefordeler med honning

Mer energi, hjelper deg med å holde vekta og demper forkjølelsen...

Seks gode grunner til å spise honning.

HONNING FOR KROPP OG SJEL: Smaker søtt og har mange gode egenskaper. FOTO: Pål Rødahl

HONNING FOR KROPP OG SJEL: Smaker søtt og har mange gode egenskaper. FOTO: Pål Rødahl

Publisert Oppdatert

Honning har flere helsefordeler, og kan gjøre alt fra å gi deg energi, til å hele brannsår og lette forkjølelsessymptomer. Med andre ord kan honning brukes til mer enn bare søtning i teen.

Les hvorfor du bør bytte ut den vanlige kaffekoppen med te eller varmt vann med honning i.

1. Kan hjelpe deg med å holde vekta

Honning er naturlig søtning, og i motsetning til vanlig sukker er det ikke bare tomme kalorier. Dersom du har skikkelig cravings på noe søtt, kan en kopp med varmt vann og honning være en god løsning.

- Honning inneholder en del kalorier. I en spiseskje med hvitt sukker er det 60 kcal, mens det faktisk er 95 kcal i en spiseskje med honning. Men klarer du å holde deg til en kopp te med honning, i stedet for en plate sjokolade, kommer du bra ut, sier Lise Von Krogh, ernæringsbiolog, foredragsholder og ernæringsfaglig rådgiver for næringsmiddelbransjen. 

Per 100 gram derimot, inneholder honning nesten 25 prosent færre kalorier enn sukker. Og ettersom honning er såpass søtt, vil du ha behov for mindre mengde, og dermed vil det være sunnere i lengden.

2. Gir deg energi

Honning kan fungere som en energi-booster. Har du fått en god natts søvn, og starter dagen med varmt vann eller te med honning i, vil du føle deg uthvilt og energisk.

- At honning gir energi, er det ingen tvil om. Det er lov med litt sukker i kosten, sier Von Krogh.

3. Bra alternativ i maten

Honning har masse aroma. Det kan gi en helt annen smak til maten dersom du bytter ut sukker med honning.

- Selv elsker jeg honning, og bruker det mer enn sukker. Jeg bruker det som krydder, og har det i blant annet tomatsaus, for en mer fyldig smak. Det fungerer utmerket i smoothie også, det blir mer smakfullt, tipser Von Krogh.

4. Kan hjelpe mot forkjølelse

Det sies at honning er gunstig for immunforsvaret, blodsukkeret og kolestoerolet. Brygger du på en forkjølelse, kan varmt vann med honning være til hjelp.

- Det er ikke dokumentert at honning kan «kurere» forkjølelse, men er man forkjølet er det lettere å bli dehydrert, da man ofte har feber og svetter mye. Derfor er det viktig å få i seg nok væske, og dersom appetitten er dårlig, kan en skje med honning gi energi, sier Von Krogh.

Honning har antibakterielle egenskaper, og flere leger anbefaler det mot hoste, ifølge matentusiast, forfatter og foredragsholder Gry Hammer.

- Det er vanskelig å konkludere med at honning har en forebyggende virkning mot forkjølelse, men at det lindrer symptomer på en ufarlig måte, er det ingen tvil om. Et gammelt kjerringråd er å gurgle en blanding av epldecidereddik og honning i litt vann – det kan lindre og til en viss grad bekjempe bakterier, men da helt lokalt i munn og svelg, sier hun.

5. Sårheling

Honning har vært brukt som universalmiddel til mye forskjellig gjennom menneskehetens historie, og kan faktisk ha god effekt mot brannskader.

- Honning har god virkning på sårheling, blant annet ved både andre- og tredjegradsforbrenning, sier Hammer.

6. Fordel med norsk honning

Ifølge Hammer er honning naturens beste søtningsmiddel, og det er en fordel at vi kan kjøpe norskprodusert honning. Det vil du også støtte bønder som sørger for pollinering av norsk fauna.

- Jeg er svært glad i norsk lynghonning. Den er nærreist, og biene beiter på lyng som gjør at honningen er så ren og potent den kan bli, og tar også vare på vår ville natur.

Husk at barn under ett år ikke skal ha honning. Og ha god tannhygiene, da honning er som sukker for tennene.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning