Proteinrike bønner

God belg!

For mye kjøtt kan øke risikoen for kreft. Bønner og linser kan redusere den.

BØNNESTUND: Chili con carne inneholder både kjøtt og bønner.
BØNNESTUND: Chili con carne inneholder både kjøtt og bønner. Foto: Foto: Crestock/Monkey Business
Sist oppdatert

Forbruket av kjøtt har økt fra 53 kilo i 1989 til 71 kilo pr. person i 2006. Kjøtt er en god kilde til protein, men også til usunt, mettet fett.

Dessuten er et høyt inntak av kjøtt forbundet med økt risiko for kreft, særlig stekt kjøtt.

Mettende "fattigmannskost"

Du trenger ikke spise bare kjøtt for å få i deg protein. Belgfrukter er vegetabilsk protein som kan erstatte kjøtt i både kalde og varme retter.

Søk etter oppskrifter med bønner her

Belgfrukter er en fellesbetegnelse for soya, erter, bønner og linser. Før i tiden var erter og belgfrukter en slags fattigmannskost, fordi det var billig og mettende.

Inneholder antioksidanter

I dag spiser vi derimot lite belgfrukter, bortsett fra litt ertesuppe og ertestuing en gang iblant, kanskje i mangel på kunnskap om hvor sunt og godt det er.

Belgfrukter er nemlig en super kilde til proteiner, kostfiber, antioksidanter, jern, B-vitaminene folat og tiamin, kalium og andre mikronæringsstoffer.

VIktig proteinkilde

Bønner, erter og linser står i en særstilling blant grønnsakene. Årsaken er at de, i motsetning til de fleste andre grønnsaker, inneholder mye protein.

BELGFRUKTER: Supermat med blant annet proteiner, kostfiber, antioksidanter og jern.
BELGFRUKTER: Supermat med blant annet proteiner, kostfiber, antioksidanter og jern. Foto: Foto: Crestock/Heike Brauer

I kombinasjon med korn, brød og mais utgjør bønner en svært viktig protein- og energikilde for store deler av verden.

Les også: Deilige oppskrifter

Helse i hver bønne

Her er flere av bønnenes helsebringende virkninger:

  • Kostfiberet i belgfruktene er gunstig for regulering av vekt og stabilisering av blodsukkeret.
  • Folat er et B-vitamin som er meget gunstig for gravide, og som også kan forebygge hjerte- og karsykdommer.
  • Mye tyder på at belgfrukter har en kolesterolsenkende virkning.
  • Det ser også ut til at belgfrukter beskytter mot visse typer kreft.
  • På grunn av det høye innholdet av fiber vil belgfrukter også kunne forebygge forstoppelse og irritabel tarm.

Dronning Soya

Soyabønnen er spesielt gunstig fordi den er særlig rik på protein, flerumettet fett, vitamin B, vitamin E, kalium, kalsium, magnesium, sink, jern, mangan og folat.

I tillegg er den kjent for å ha en rekke positive effekter på helsen blant annet ved å senke kolesterolet, blodtrykk og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

Østrogener

Soya inneholder også planteøstrogener, såkalte fytoøstrogener, som kan forebygge beinskjørhet og redusere plagene ved overgangsalderen.

Soya får du gjennom soyabønner, soyamel, soyamelk og tofu. Soyabønner brukes også i fremstillingen av andre matvarer, for eksempel som tilsetning i blandingsprodukter av kjøtt og i melkeerstatninger for spedbarn som ikke kan inneholde kumelk.

Kan gi luftsmerter

Nybegynner på bønner? Spiser du altfor mye belgfrukter på en gang, kan det lett føre til luftsmerter og ubehag.

Start forsiktig og øk mengden etter hvert.

Les mer:

Sunt og godt med kikerter

En veiviser til linser

Klikk Helse/kosthold

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også