Fattigdom i Norge

Flere trenger hjelp før jul

Stadig flere barnefamilier som sliter økonomisk, må få hjelp av Frelsesarmeen i juletida.

KAKEMIKS: Desember er høytid for matutdeling på Slumstasjonen i Oslo. Medarbeider Silje Maria Erland (i midten) er glad for å få noen hjelpende hender. Her bistår elevene Hayden Aqueel (t.v.) og Harald Helberg fra sosiallinja ved Rønningen folkehøgskole med å pakke ned kakemiksposene fra Klikk Helse i julematposene som skal gis bort.
KAKEMIKS: Desember er høytid for matutdeling på Slumstasjonen i Oslo. Medarbeider Silje Maria Erland (i midten) er glad for å få noen hjelpende hender. Her bistår elevene Hayden Aqueel (t.v.) og Harald Helberg fra sosiallinja ved Rønningen folkehøgskole med å pakke ned kakemiksposene fra Klikk Helse i julematposene som skal gis bort. Foto: FOTO: Mari Valen Høihjelle
Sist oppdatert
FØRJULSBOOM: Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo melder om en økning av antall hjelpetrengende i tida før jul. Firebarnsmoren "Kaausar" fikk vanskeligheter økonomisk da hun ble alvorlig syk, og har gått til slumstasjonen siden.
FØRJULSBOOM: Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo melder om en økning av antall hjelpetrengende i tida før jul. Firebarnsmoren "Kaausar" fikk vanskeligheter økonomisk da hun ble alvorlig syk, og har gått til slumstasjonen siden. Foto: FOTO: Mari Valen Høihjelle

For mange er jula ei tid for forventninger, ønsker og overflod av mat og gaver. Men for de som går denne høytida i møte uten penger, kan desember være en mørk måned.

- Jeg er her for barna mine. Hvordan skulle de ellers fått noe av det ønsker seg til jul? spør trebarnsmoren «Trine» fra Oslo.

Denne desembermorgenen er hun bare én av nesten 200 andre vanskeligstilte som står i kø på slumstasjonen i Oslo.

Trenger mat, klær og gaver

Og stadig flere i hovedstaden må gjøre det samme i håp om å skape ei hyggelig høytid for familien.

Frelsesarmeens slumstasjon melder at antallet hjelpetrengende før jul øker.

- De siste årene har antallet som kommer til oss for hjelp til mat, klær og gaver før jul, vært stigende. Dette gjelder spesielt barnefamilier, enslige forsørgere og innvandrerfamilier, sier daglig leder Tone Lund Gregorsen ved slumstasjonen på Grünerløkka.

Flere fattige

Frelsesarmeens egne innsamlinger som julegryta, går uavkortet til de vanskeligstilte. Men også pengestøtte, mat og klær fra bedrifter, privatpersoner og fond går til å hjelpe de som kommer til slumstasjonen.

HJELP: Frelsesarmeens slumstasjon ved Sofienbergparken i Oslo er et lite lys i ei ellers vanskelig tid for mange vanskeligstilte familier og enslige. Her får de som trenger det hjelp til mat, gaver og klær.
HJELP: Frelsesarmeens slumstasjon ved Sofienbergparken i Oslo er et lite lys i ei ellers vanskelig tid for mange vanskeligstilte familier og enslige. Her får de som trenger det hjelp til mat, gaver og klær. Foto: FOTO: Mari Valen Høihjelle

Flere og flere regnes som fattige i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

JULEGAVER: Med pengegaver Frelsesarmeen har mottatt, kan "Trine" kjøpe julegaver til de tre barna sine.
JULEGAVER: Med pengegaver Frelsesarmeen har mottatt, kan "Trine" kjøpe julegaver til de tre barna sine. Foto: FOTO: Mari Valen Høihjelle

Minst 74.000 barn lever i hjem der foreldrene har såkalt "vedvarende lav inntekt".

- Slumstasjonen er en redning

- Jeg er ikke vant til å be om hjelp, men å forsørge barna mine går foran alt annet. Med hjelp kan vi feire jul - nesten som alle andre, sier "Kaausar", som har fire barn hun forsørger alene.

Hun har bodd i Oslo siden hun kom til Norge som innvandrer som 20 år siden, men det er ikke før det siste året hun har sett seg nødt til å gå til slumstasjonen.

Da hun havnet i ei livskrise på grunn av sykdom, sprakk den ellers stramme økonomien.

Nå er helsen bedre, men alenemoren trenger fortsatt bistand.

- Den siste tida har vært kritisk for meg, og da er det en redning å komme hit, sier hun.

- Fint å være til hjelp

Bak kulissene er mange i sving for å hjelpe alle som trenger det.

Visste du at ...

Klikk Helse har ofte næringstester av matvarer. Etter testing og fotografering i studio leveres matvarene til Slumstasjonen i Oslo. Matvarene er selvsagt uåpnet. Dette gjør vi fordi vi vil at produktene skal komme de som trenger det til gode.

Bøyd over sjokolade, potetgull og kakemiksposer fra Klikk Helses test, står et knippe elever fra Rønningen folkehøgskole og pakker ned godbiter i julematposene som skal gis bort.

- Dette er inspirerende å være med på! Å kunne være til hjelp, og samtidig se hvor fornøyde de som trenger det blir, er fint, sier Harald Helberg (20) fra Kongsvinger.

Sammen med lærer Kristin Riiser Dankel og resten av sosiallinja ved Rønningen folkehøgskole i Oslo, skal de hjelpe til på slumstasjonen i tre dager før jul.

- Siden vi jobber med temaet fattigdom, er det viktig å komme seg ut av klasserommet og møte folk der de er, sier Dankel.

- Behovet er stigende

Det setter de ansatte på slumstasjonen pris på.

Slumstasjoner

Frelsesarmeens slumstasjoner finnes flere steder i landet, og har i 120 år vært engasjert i å bekjempe og lindre fattigdom i Norge.

Slumstasjonene har som mål om å vise omsorg for hele mennesket, og hjelper de som trenger det med mat og klær, men også med samtaler, råd og veiledning, selvhjelpsgrupper, fritidstilbud for barn og unge, økonomisk støtte, hjemmebesøk og ferietilbud.

De arbeider også med oppfølging av saker knyttet opp til Nav og andre offentlige kontorer.

Slumstasjonen i Oslo har åpent mandag, tirsdag, onsdag og fredag, og ligger i Gøteborggata 4 på Grünerløkka.

Frelsesarmeen er et kristent kirkesamfunn som viser omsorg for hele mennesket gjennom "suppe, såpe og frelse". Suppen møter de fysiske behovene, såpen fokuserer på menneskets verdighet og frelsen handler om å formidle gudstroen.

- Vi er selvsagt glad for alle som vil gi oss en hjelpende hånd. Behovet for mat og hjelp er stigende. De siste dagene vi har hatt matutdeling har det vært 200 personer i kø utenfor, sier medarbeider Silje Maria Erland.

Pågangen på slumstasjonen er ikke bare stor rundt juletider, men er også stigende resten av året.

Statistikken for Oslo slumstasjon i perioden fra årsskiftet til 24. august, viser at 1521 personer har fått hjelp, en økning på 47 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

655 barnefamilier med 1298 barn har fått hjelp, mens det i fjor var 437.

- Trist utvikling i Norge

«Trine» er en av dem.

- Hver gang det kommer uforutsette utgifter som for eksempel fotballsko, gaver eller at vaskemaskinen går i stykker, så skjærer det seg økonomisk for meg. Det jeg ønsker meg mest er at barna mine kan få det livet de ser at klassekameratene deres har, forteller hun.

Selv om trebarnsmoren er i full jobb som sykepleier, er det en konstant kamp for å få endene til å møtes - en kamp hun tidvis taper.

- Jeg synes utviklingen i Norge er trist. Det burde vært mulig å forsørge seg selv og familien når man er i full jobb. Noe er forferdelig feil med samfunnet når mange har det slik. Og det blir dessverre flere av oss, sier hun.

Både «Trine» og «Kaausar» er anonymisert av hensyn til barna deres.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Berit (66) reddet huset med Lotto-penger

Lykke kan læres

Kreftsvulst var baby

Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

Denne saken ble første gang publisert 24/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også