En klype salt - eller tre?

Tar du alt med en klype salt? Det skal du være forsiktig med. Vårt moderne kosthold inneholder masse skjult salt, mye mer enn det som er bra for oss.

VÆR SMART: Unngå salt ferdigmat. Velg gjerne ren fisk eller rent kjøtt.
VÆR SMART: Unngå salt ferdigmat. Velg gjerne ren fisk eller rent kjøtt. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
Sist oppdatert
Foto: Foto: Petter Berg

Hva er salt?

Salt består hovedsakelig av natriumklorid, som er en enkel, uorganisk forbindelse. Det finnes i havet eller i saltårer i fjell.

Salt har vært brukt i tusenvis av år til å konservere matvarer. Saltet senker vannivået i maten og dermed også risikoen for bakterievekst. Bakteriene trenger vann for å vokse og trives.

Skjulte saltbomber

Mer enn halvparten av det daglige saltinntaket vårt kommer fra ferdigvarene vi kjøper i butikken:

* Brød, ost og pizza.

* Panert, fritert eller røkt fisk eller kjøtt.

* Fiskeprodukter i olje (sardiner, tunfisk med mer).

* Bacon, skinke, pølser og farseprodukter.

* Blandingskrydder, ketchup og majones.

* Hermetisert frukt og en del juicer.

* Forskjellige sauser og dressinger.

Salthunger

Det finnes to former for salthunger:

* En medfødt forkjærlighet for salt. Dette kan finnes hos mange pattedyr; ofte kan du finne saltsteiner som er lagt ut i utmarken. Disse er der for at pattedyr som kyr, sau eller elg kan slikke på dem.

* Den andre typen salthunger oppstår når man får for lite salt i kroppen, men denne typen er mindre utviklet hos mennesker enn hos andre pattedyr.

Hvorfor er vanlig bordsalt ikke så sunt? Fordi det inneholder mer natrium enn de sunnere salttypene du får kjøpt i butikken (Seltin, LO-salt og andre).

Salt består for det aller meste av mineralet natrium. Dette mineralet øker blodtrykket. I steinalderen spiste vi mer av andre mineraler som kalium, kalsium og magnesium, og disse tre virker senkende på blodtrykket. Denne viktige balansen har vi ikke i dag.

Høyt blodtrykk er i stor grad en livsstilssykdom. Man går ut fra at sykdommen skyldes en blanding av overvekt, lite fysisk aktivitet, stress og mye ferdigmat. Og det er nettopp ferdigmaten som inneholder altfor mye salt.

Matvareindustrien tilsetter salt i mange matvarer for å øke holdbarheten og gi bedre smak. Så du får ikke bare i deg salt ved å salte maten din. Kanskje får du i deg langt mer ved å spise ferdigmat og snacks.

Hvor mye er passe?

Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler 5-6 gram pr. døgn. I dag får vi i snitt i oss omtrent det dobbelte.

Selv om ingen kan si noe helt sikkert om sammenhengen går ekspertene ut fra at salt er en av de viktigste grunnene til at mange får høyt blodtrykk. Det er nemlig ikke naturlig for kroppen å skille ut mer enn rundt 3 gram salt daglig. Dette skilles naturlig ut gjennom nyrene. Spiser du mer salt enn dette, må nyrene ha hjelp til å få presset det ut. For å få til dette må kroppen øke blodtrykket.

Men det er stor forskjell på hvor store mengder salt man tåler. Noen kan spise mye salt uten å få høyt blodtrykk, fordi kroppen deres klarer å skille ut saltet godt. Andre er saltfølsomme og må passe på.

Om lag 400 000 nordmenn lider av høyt blodtrykk (det bør ikke være høyere enn 140/90).

Litt må til

Hvis du nå tror at du blir kjernesunn hvis du kutter ut ALT salt, tar du feil. For lavt saltinntak er skadelig for både hjertet og hjernen.

En engelsk kvinne ble for eksempel hjerneskadet etter å ha gått på en ekstrem slankekur som skulle rense kroppen. Denne gikk ut på at hun drakk to liter ekstra vann daglig og kuttet ut alt salt. Resultatet ble varig hjerneskade; forandringer i saltbalansen kan nemlig påvirke hjernen.

Her er situasjoner hvor du må passe på å få i deg nok salt:

* Du har for lavt blodtrykk.

* Du oppholder deg i sterk varme og svetter mye.

* Du får kraftig diaré.

Slanking

Salt binder vannet i kroppen. Hvis du kutter ned på saltmengden, vil du nok gå noe ned i vekt. Men dette vil være vann, ikke fett.

MEN: Spiser du mye salt, blir du tørst. Og hvis du bruker juice, saft, øl eller brus til å slukke tørsten, får du i tillegg i deg masse sukker. Dette kan bli en ond sirkel som gjør at du legger på deg.

Kilder

Helse- og velferdsetaten, Mat & Helse, helsenytt.no, dinkost.no.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også