Yngvar Andersen:

Aktuell med programmet "To buksestørrelser ned" på NRK. Også kjent for å hjelpe utrente folk i programmet Puls på NRK

Jobber som personlig trener og driver treningsstudioene Mykjemeir

Alle oppskriftene er hentet fra boken "Kom i form med Yngvar" (Aschehoug)

- Jeg spiser dessert hver dag, sier treningsguru Yngvar Andersen til Din Kost.

- En av de mange fordelene ved å trene, er at du kan spise og kose deg uten å legge på deg.

Men trening er ikke bare moro.

- Trening er ikke gøy. Det er tungt og nødvendig. Det er en jobb på linje med andre ting man ikke synes er så moro, men som må gjøres; husvask, reparere en ripe i billakken, beise huset og klippe plenen.

En av belønningene er rikelig med god mat. Under får du treningsguruens frokost-oppskrifter.

Laaang frokost

- Å spise sunt handler også om å spise seg til mer energi, som igjen gir bedre prestasjoner på jobben. Det gir deg overskudd til å gjøre alle de tingene du har lyst til i fritiden.

Han er glad i mat, og opptatt av sunne, gode matvaner.

Eksperten røper at familien alltid setter av minst én time til frokost.

- Vi er helt avhengige av å ta det rolig. Jeg har spist mange frokoster kl. 05 om morgenen. Vi drikker mye kaffe, spiser godt, hjemmelaget brød med peanøttsmør og gjerne all verdens hvite oster. Jeg er ostefanatiker, sier Yngvar.

- Karbohydratrik mat er fullstendig lovlig og ikke fy når du trener og er aktiv. Karbohydrater er verken noe som er problematisk eller noe man bør unngå.

Dette er en av treningsguruens hjertesaker.

Helt på villspor

- Mange som er opptatt av sunnhet, er helt på villspor i hvor langt de drar visse kostholdsanbefalinger. Det er ikke et mål å redusere karbohydrater til et minimum! Karbohydrater er en sunn og naturlig del av et kosthold for friske mennesker som ikke har diabetes. Når du trener, er det meningsløst å nekte seg karbohydratrik mat, påpeker Yngvar.

Han mener at å steke vafler en kald vinterkveld, og spise dem med en kopp kakao, er en så stor glede i livet at det er verdt å trene litt ekstra bare for det!

Yngvar baker både scones og rundstykker.

- Består baksten i tillegg av en god del grovt mel, som er en kilde til fiber, er det bare å si go! Til syvende og sist handler det om den totale mengden kalorier du tar inn i forhold til hva du forbruker. Det handler om å få i seg nok av den gode næringen.

Her er oppskriftene til Yngvar:

=

FROKOST: Gyllen müsli gir en god og sunn start på dagen. © FOTO: Morten Brun

Yngvars matvaner:

Unngå både overspising og "musespising"

Kutt ut potetgull og snacks, brus, saft og smågodt i hverdagen.

Begrens inntaket av vin (ett glass for kvinner og to glass for menn per dag).

Unngå ferdigmat og drikke som inneholder mye sukker, salt eller tilsetningsstoffer.

Spis to mellommåltider hver dag.

Spis frukt og grønt i rikelige mengder.

Spis grovt brød og fullkornprodukter.

Drikk minst to liter vann hver dag

Gyllen müsli

Til frokost og mellommåltid.

1 pk. havrekli eller havregryn (ca. 14 dl)

1 pk. hasselnøtter (250 g)

1-2 dl solsikkekjerner

4 ss honning

2 ts malt kanel

2 ts malt ingefær

1 pk. aprikoser (200 g)

1-2 dl linfrø

Bland havrekli, hasselnøtter, solsikkekjerner, honning, ingefær og kanel i en langpanne kledd med bakepapir. Stek ved 180 °C midt i ovnen i 20-30 minutter. Pass godt på müslien underveis, og rør rundt minst tre ganger i løpet av steketiden slik at massen blir jevnt ristet. Avkjøl i pannen. Hakk aprikosene, og ha dem i sammen med linfrø. Oppbevar i en beholder med tett lokk.

=

GROVT: Grove rundstykker og aprikossyltetøy uten sukker. © FOTO: Morten Brun

Yngvars rundstykker

10-11 dl hvete- eller speltmel

4 dl sammalt hvete, grov

2 dl solsikkekjerner

1 dl linfrø

1 pk tørrgjær

1 ts salt

1 l skummet melk (eller blanding av lettmelk og vann)

3 ss olje

Slik gjør du: Varm væsken til den er fingervarm. Bland alt det tørre og bland inn væsken og oljen med en stor slikkepott - til alt er godt blandet og du har en løs, litt klissete deig. La den heve i 45 minutter eller mer. Sett fram et stekebrett kledd med bakepapir. Ha vann på hendene og form 16 rundstykker. Etterheves i 20 minutter. Stekes ved 200 grader til rundstykkene er svakt gylne, ca. 15 minutter.

Aprikos-syltetøy

200-350 g ferske aprikoser

3 dl vann

Skyll aprikosene og kok dem under lokk i vannet i ca. 10 minutter, til de er myke og begynner å falle fra hverandre. Bruk en gaffel og mos til en passe konsistens. Spe med vann om det trengs.

Tips: Ha i en kanel- eller vaniljestang når du koker syltetøyet. Det gir god smak.

Syltetøy kan lages av alle slags bær og frukt. Bær kan være sure og trenger å søtes opp litt, litt sukker tar du jo ikke skade av. Gode alternativer for søtning er for eksempel agavenektar, honning, lønnesirup og kokosblomstsukker. Du kan også bruke tørkede aprikoser kokt i litt vann, eller most banan (men ikke for mye, det gir for sterk smak).

Sukker gjør også syltetøyet tykkere. Et tips hvis du vil unngå sukker, men vil ha tykkere konsistens, er å tilsette 1-2 ts fiberhusk, som samtidig tilfører syltetøyet sunt fiber. Rør inn og vent noen minutter, så vil syltetøyet raskt tykne.

=

SCONES: Et godt alternativ til brød. Serveres med godt pålegg. © FOTO: Morten Brun

Herlige scones

2 ½ dl hvetemel

2 ½ dl sammalt hvete, grov

¾ ts hornsalt

3 ts bakepulver

¼ ts salt

2 dl skummet kultur eller cultura

2 ss olivenolje

Bland alt sammen, ha mel på hendene og kna til du har en god deig. Del deigen i små, runde baller som du trykker flate, slik at de blir ca. 1 cm høye. Skjær et kryss i hver av dem med en kniv. Sett midt i ovnen på 225 grader og stek i ca. 15 minutter. Server sconsene med smør og pålegg - for eksempel aprikossyltetøy!

=

GROVT: Vafler til frokost? Jada, ha i havregryn og grovt mel. © ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com

Grove, supergode vafler

3 dl havregryn

3 dl «sur melk» (kulturmelk, kefir, yoghurt, kesam eller cultura eller en blanding av det du måtte ha)

3 dl lett- eller skummet melk

3 egg

3 ss rapsolje

4-5 dl grovbakstmel

1 toppet ts natron

1 toppet ts bakepulver

1/2 ts salt

Bland alt, la svelle i 30 minutter eller over natten. Alt du trenger å gjøre neste morgen, er å varme opp vaffeljernet og steke så mange du klarer å spise. Det går superfort! Er vaffeljernet gammelt, er det lurt å smøre det med litt smør eller olje før du steker, men det slipper du med de fleste nye teflonjern. Nyt vaflene med syltetøy, meierismør og brunost. Resten av røren kan stå i kjøleskapet til neste morgen - eller kanskje til kvelds? Vaflene er uten sukker, derfor kan du også servere dem med for eksempel kremost, skinke og paprika.

Tips: For søtere vafler, ha i 3 ss sukker, 1 ts vaniljesukker og 1 ts malt kardemomme. Da kan de også stekes som lapper i en stekepanne med smør. Tilsett da et ekstra egg.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!