Brynhild Gruppen AS trekker tilbake pistasjnøtter fra Den lille nøttefabrikken. Det melder Mattilsynet i en pressemelding.

Bakgrunnen er funn av høyt innhold av muggsoppgiften aflatoksin. Aflatoksiner gir vanligvis ingen akutt forgiftning, men har uheldige langtidsvirkninger.

Produktene som trekkes fra markedet er:

* GO Grønn (60g) merket «best før 20.07.2011»

* Pistasjkjerner (100g) merket «best før 13.07.2011»

Det antas at pistasjnøttene kan være distribuert over hele landet.

Aflatoksin B1 er ifølge Store Norske Leksikon et av de sterkeste kreftfremkallende og mutagene stoffer man har funnet i naturen. Aflatoksiner er sannsynligvis årsaken til den store hyppighet av leverkreft som sees enkelte steder i Afrika.

Ikke akutt giftig

Gifter fra muggsopp (mykotoksiner) har generelt ingen akutt giftighet, dvs. gir ikke symptomer rett etter inntak. Eventuell skadelig effekt vil kunne opptre etter lengre tid.

Aflatoksiner, som omfatter en rekke forbindelser med varierende giftighet, er generelt kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA) etter inntak over en lengre periode.

Analysert i Finland

Partiet med nøtter ble importert fra USA til Norge høsten 2010. Deler av partiet ble sendt til Finland i begynnelsen av desember og prøvetatt her av finske myndigheter.

Via det internasjonale meldesystemet for helsefarlig mat og fôr; RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), ble det sendt melding om funn over grenseverdien av muggsoppgiften aflatoksin i pistasjnøttene.

Kontakt Mattilsynet på telefonnummer 06040.

Les også:

Lavkarbodiett som virker

De beste slanketipsene

Magen din lurer deg

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!