Du kan kjøpe kjøtt etter "siste forbruksdag"

Nå kan du kjøpe gammelt kjøtt

Snart kan du kjøpe "godt modnet kjøtt".

NYE RUTINER: Nå er det åpnet for at du kan kjøpe biff etter siste forbruksdag.
NYE RUTINER: Nå er det åpnet for at du kan kjøpe biff etter siste forbruksdag. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Sist oppdatert

Den norske kjøttbransjen tar nå initiativ til å endre sin holdbarhetsmerking på kjøttvarer, slik at de kan selges etter "siste forbruksdag".

Det synes Mattilsynet er helt topp.

Nytenkning gir miljøfordel

De nye måtene å produsere og emballere kjøtt på, som for eksempel å tilsette vann og salt, eller vakuumpakking, åpner for en endring i praksis vedrørende merking av kjøtt.

Det er Nortura som produsent som har foreslått å få ny tolkning av hvilke kjøttprodukter som er lett bedervelig og ikke. Ifølge tall fra Nortura, kastes årlig mat for 100 millioner kroner i Norge .

Nå har Mattilsynet gitt sin tilslutning til tolkningen.

- I stedet for å merke alle kjøttvarer med "siste forbruksdag", kan enkelte kjøttvarer merkes med "best før", bekrefter Randi Edvardsen i Mattilsynet.

- Dette er et resultat av nytt syn på tradisjonell tenkning og nye produksjons- og emballeringsteknikker. Bedre og nye måter å emballere og produsere kjøtt på, påvirker også holdbarheten, sier hun.

Selvjustis

Det er kjøttvarebransjen selv som bestemmer hvilke varer som skal merkes med hva.

- Kjøttvarebransjen må selv vurdere hvilke produkter som skal merkes med "siste forbruksdag", etter hvordan varen er produsert og emballert, sier Eriksen.

Først ut med ny merking, er biffer og fileter av storfe, bacon, spekepølser, ferdigkokte steker og falukorv, opplyser kommunikasjonsdirektør i Nortura, Nina Sundquist, til DinKost.no.

Datomerkingen vil bli innført etter hvert som vi fornyer emballasjen i månedene framover.

- Med Gilde og Prior som de desidert sterkeste merkevarene innen kjøtt og egg i Norge, pålegger det oss et spesielt ansvar å gå foran. Men ny merking krever jo også at forbrukeren bruker sansene sine mer. Kjøtt som lukter eller smaker harskt eller surt gir ingen god spiseopplevelse, sier Sundquist.

"Godt modnet kjøtt"

For at kjøtt skal modne , må nedbrytingsprosessen i cellene nå et visst nivå, og når du stikker fingeren inn mot fibrene vil de ikke fjære tilbake på samme måte som i ferskt kjøtt.

Dersom man vakuumpakker kjøtt, stopper man tilførselen av oksygen, og nedbrytingsprosessen stopper opp. Dermed oppleves kjøttet som umodnet og ferskt, noe ikke alle setter pris på.

Det er ifølge Nortura og Mattilsynet kundene selv som vil ha modnet kjøtt.

- Flere forbrukere ønsker for eksempel mer modne biffer. Da må kjøttet ligge lenger, nesten til overflaten er blitt brun. Ser ikke delikat ut men smaker nydelig!, sier Sundquist.

Føler seg trygge

- Mattilsynet er sikre på at dette ikke vil gå ut over tryggheten til forbrukerne. Det er ikke grunn til å tro at det blir mer bakterier i for eksempel vakuumpakket kjøtt før eller etter en angitt dato - kontamineringen vil eventuelt skje før matvaren emballeres. En endring i merkingen vil derfor ikke føre til noen økt risiko for å bli syk av varene, sier Eriksen.

- Det er produsentens ansvar at kvaliteten er sikker. Når varen er i butikken er det butikkens ansvar at varen er egnet for salg. Når varen er hjemme hos forbruker, er det forbrukerens ansvar å oppbevare og behandle varen slik at den er holdbar i den tiden merkingen sier.

- Men som med alle matvarer, kan kvaliteten forringes noe etter datomerkingen har gått ut.

Les også:

Test av 29 grillpølser

Bakteriebombene på do

Hygiene i hjemmet - dette gjør deg syk

HVA ER DIN MENING OM MERKING AV MAT I NORGE? LOGG INN PÅ FACEBOOK OG SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER:



Denne saken ble første gang publisert 19/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også