Bilde

NYE RUTINER: Nå er det åpnet for at du kan kjøpe biff etter siste forbruksdag. © Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Du kan kjøpe kjøtt etter "siste forbruksdag"

Nå kan du kjøpe gammelt kjøtt

Snart kan du kjøpe "godt modnet kjøtt".

null
BRUNES: Kjøtt som er ordentlig modent, får en brunaktig overflate. © Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Den norske kjøttbransjen tar nå initiativ til å endre sin holdbarhetsmerking på kjøttvarer, slik at de kan selges etter "siste forbruksdag".

Det synes Mattilsynet er helt topp.

Nytenkning gir miljøfordel

De nye måtene å produsere og emballere kjøtt på, som for eksempel å tilsette vann og salt, eller vakuumpakking, åpner for en endring i praksis vedrørende merking av kjøtt.

Det er Nortura som produsent som har foreslått å få ny tolkning av hvilke kjøttprodukter som er lett bedervelig og ikke. Ifølge tall fra Nortura, kastes årlig mat for 100 millioner kroner i Norge .

Nå har Mattilsynet gitt sin tilslutning til tolkningen.

- I stedet for å merke alle kjøttvarer med ”siste forbruksdag”, kan enkelte kjøttvarer merkes med ”best før”, bekrefter Randi Edvardsen i Mattilsynet.

- Dette er et resultat av nytt syn på tradisjonell tenkning og nye produksjons- og emballeringsteknikker. Bedre og nye måter å emballere og produsere kjøtt på, påvirker også holdbarheten, sier hun.

Selvjustis

Det er kjøttvarebransjen selv som bestemmer hvilke varer som skal merkes med hva.

- Kjøttvarebransjen må selv vurdere hvilke produkter som skal merkes med ”siste forbruksdag”, etter hvordan varen er produsert og emballert, sier Eriksen.

Først ut med ny merking, er biffer og fileter av storfe, bacon, spekepølser, ferdigkokte steker og falukorv, opplyser kommunikasjonsdirektør i Nortura, Nina Sundquist, til DinKost.no.

Datomerkingen vil bli innført etter hvert som vi fornyer emballasjen i månedene framover.

- Med Gilde og Prior som de desidert sterkeste merkevarene innen kjøtt og egg i Norge, pålegger det oss et spesielt ansvar å gå foran. Men ny merking krever jo også at forbrukeren bruker sansene sine mer. Kjøtt som lukter eller smaker harskt eller surt gir ingen god spiseopplevelse, sier Sundquist.

"Godt modnet kjøtt"

For at kjøtt skal modne, må nedbrytingsprosessen i cellene nå et visst nivå, og når du stikker fingeren inn mot fibrene vil de ikke fjære tilbake på samme måte som i ferskt kjøtt.

Dersom man vakuumpakker kjøtt, stopper man tilførselen av oksygen, og nedbrytingsprosessen stopper opp. Dermed oppleves kjøttet som umodnet og ferskt, noe ikke alle setter pris på.

Det er ifølge Nortura og Mattilsynet kundene selv som vil ha modnet kjøtt.

- Flere forbrukere ønsker for eksempel mer modne biffer. Da må kjøttet ligge lenger, nesten til overflaten er blitt brun. Ser ikke delikat ut men smaker nydelig!, sier Sundquist.

Føler seg trygge

- Mattilsynet er sikre på at dette ikke vil gå ut over tryggheten til forbrukerne. Det er ikke grunn til å tro at det blir mer bakterier i for eksempel vakuumpakket kjøtt før eller etter en angitt dato – kontamineringen vil eventuelt skje før matvaren emballeres. En endring i merkingen vil derfor ikke føre til noen økt risiko for å bli syk av varene, sier Eriksen.

- Det er produsentens ansvar at kvaliteten er sikker. Når varen er i butikken er det butikkens ansvar at varen er egnet for salg. Når varen er hjemme hos forbruker, er det forbrukerens ansvar å oppbevare og behandle varen slik at den er holdbar i den tiden merkingen sier.

- Men som med alle matvarer, kan kvaliteten forringes noe etter datomerkingen har gått ut.

Les også:

Test av 29 grillpølser

Bakteriebombene på do

Hygiene i hjemmet - dette gjør deg syk

HVA ER DIN MENING OM MERKING AV MAT I NORGE? LOGG INN PÅ FACEBOOK OG SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER:

Treningsvideoer

Hemmeligheten bak en fin rumpe er både rask og gratis

Du er i gang på ett minutt hvis du ser...

Se video

Slik blir rumpa sterk og strøken

Still deg opp på alle fire.

Se video

Tråkk deg til stram rumpe

Bruk kjøkkenkrakken og sett i gang.

Se video

Utfall gir struttende lår og rumpe

Lår og rumpe får kjørt seg...

Se video

Rumpa du drømmer om

Slik får du den i sommer.

Se video

Enkel øvelse med ullsokker på hendene

Skliøvelsen som styrker mage og rygg.

Se video

Øvelsen som gir en snerten rumpe

Øvelsen er effektiv for både...

Se video

Flies med håndvekter

En brystøvelse der du trener bevegelighet...

Se video

Push-ups med vekter

Klassisk øvelse som gir deg bedre holdning.

Se video

På forsiden av Mat

Ni sunne frokoster under 350 kcal

Så enkelt sikrer du deg de viktige næringsstoffene tidlig på dagen.

Grill og vekt

- For å forbrenne alle disse kaloriene må du faktisk gå en hel mil

Sånn unngår dere at bilferien blir en uendelig pølsefest.

- Med fiber i juicen blir du mett

Vanlig juice har begenset helseeffekt, mener ekspertisen.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Ser du hva som ikke stemmer her?

Det er ikke uvanlig med Photoshop-tabber, men klarer du å se disse?

artikkel bilde

TEST: Klassikeren er på ingen måte best

Stort test av 19 turmiddager.

artikkel bilde

Ti ting alle A-mennesker vet

Slik får du nok søvn.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Redaktør Helse:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør:

    Elisabeth Lund-Andersen

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Mat

Ni sunne frokoster under 350 kcal

Så enkelt sikrer du deg de viktige næringsstoffene tidlig på dagen.

12 sunne og gode frokosttips

Supre alternativ til kneip, leverpostei og gulost.

5 sunne middager på under 30 minutter

Pizza og burger som er godt for kroppen.