Diabetes er en kronisk stoffskiftesykdom der det er et for høyt innhold av sukker i blodet. Hver gang vi spiser mat som inneholder karbohydrater, spaltes dette til sukker (glukose) i tarmen. Derfra transporterer blodet sukker fram til hver enkelt celle i kroppen. Men sukkeret slipper ikke inn før hormonet insulin "åpner" cellens kanaler.

Ved type 1 diabetes er det ikke noe insulin til stede. Ved type 2 diabetes er insulinmengden redusert eller insulinet virker for dårlig.

Resultatet er i begge tilfeller at blodet fylles med sukker og blodsukkernivået stiger.

Kjempetørst?

De første symptomene på diabetes skyldes det høye blodsukkeret. Nyrene renser blodet vårt, og holder normalt igjen alt sukker. Men når blodsukkeret er høyt, klarer ikke nyrene å holde det tilbake lenger, og vi får sukker i urinen. Sukkeret trekker til seg væske, og resultatet er at vi tisser mye. Og som følge av væsketapet, blir vi tørste. I tillegg til tørste og hyppig vannlating kjennetegnes diabetes ved at man blir trett, uopplagt og kanskje også går ned i vekt. Dette skyldes at kroppen må forbrenne lagret fett til energi, så lenge sukkeret fra blodet ikke kommer inn i cellene. Vekttap er vanligst ved type 1 diabetes.

Kronisk

Diabetes er en kronisk sykdom, enten det er type 1 eller type 2 vi snakker om. Mens type 1'ere alltid vil være avhengig av å få tilført insulin, kan type 2'erne kanskje klare å spise og mosjonere på en slik måte at alle symptomene forsvinner. Men sykdommen er der likevel, og må tas hensyn til.

Voksende antall

I Norge i dag regner vi at ca. 20 000 personer har type 1 diabetes, og at kanskje 150 000 har type 2 diabetes. Det er litt usikkerhet ute og går, fordi ikke alle med type 2 blir diagnostisert med en gang symptomene melder seg. Dermed kan det gå titusenvis av mennesker rundt med en diabetessykdom og ikke være klar over det.

Norges Diabetesforbund

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!