Symptomer på koffein-forgiftning er hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls og ujevn hjerterytme.

Det finnes en rekke energidrikker på markedet. Mange av disse drikkes av unge mennesker i forbindelse med fest, fordi de har oppkvikkende effekt.

Nå går amerikanske eksperter ut og ber folk være forsiktig med inntaket av energidrikker.

Forgiftning

- Før fikk vi bare koffein fra kaffe og cola, men nå finnes det en rekke koffeinholdige drikker, og vi må være forsiktige fordi over periode på 24 timer er det koffein-inntaket kumulativt, sier Dee Rollins, ernæringsfysiolog ved Baylor Medical Center i USA, som ber folk ha oversikt over hvor mye koffein de får i seg i løpet av dagen.

Energidrikker inneholder relativt høye mengder koffein, sukker og oftest også taurin og glukuronolakton, ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Her i landet er koffein-grensa satt til 160 milliliter per liter. Energidrikken Red Bull inneholder dobbelt så mye, og er regulert i samme kategori som legemidler i Norge. Kjøper man energidrikker i utlandet er verdiene ofte dobbelt så høye.

- Får i deg for mye koffein kan du få overdose, noe som gir samme symptomer som influensa, sier Rollins.

Tidlige symptomer på koffein-forgiftning er hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls og ujevn hjerterytme.

Ikke bland med alkohol

Lovlige energidrikker som Battery inneholder 150 milligram, det samme som Cola. Tre bokser Battery tilsvarer halvannen kopp kaffe.

Mange vil reagere på doser på over 400-500 milligram per dag. Holder man seg under det, er energidrikkene ufarlige, men det er noen viktige ting å huske på:

* Ikke drikk energidrikker når du trener. Det kan føre til dehydrering.

* Ikke bland energidrikkene med alkohol. Dette er populært, men ved å gjøre det maskerer du hvor beruset du egentlig er, og det kan igjen være ekstremt dehydrerende.

* I tillegg til koffein, har disse drikkene et høyt innhold av sukker, taurin og glukuronolakton, som kan være farlig for diabetikere og de med høyt blodtrykk.

Kilde: The Daily Light / Folkehelseinstituttet

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!