Det er fullt mulig å lage sunnere varianter av julebaksten. Noen er sukkerfrie, proteinrike og noen uten hvetemel. For det er selvsagt mange alternativer til både sukker og hvetemel.

Unngår du mye alt søtt over en lengre periode, kan det skje at du sprekker, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

- En vakker dag «sprekker» du og mister kanskje all kontroll. Og da er det lett å gi opp planen om å spise sunt. Derfor syns jeg du skal lære seg selv å nyte det søte – men i passe små mengder, og til visse tider i uken, ikke hver eneste dag, sier hun.

- Kan du dette, kan du møte hva som helst av fristelser, og stå imot uten å sprekke. Og sunt, mindre søtt bakverk er en fin måte å gjøre dette på, mener Arsky.

Sunnere ingredienser i baksten

Personlig trener Kristine Økern er god i kakebaking-gamet. På bloggen sin dedication.blogg.no deler hun ofte «sunnifiserte» oppskrifter på søtsaker.

- Fra midten av desember til nyttår blir det fort veldig mange utskeielser. Jeg velger å bake sunnere julebakst fordi jeg er en skikkelig søtmons. Jeg kunne levd på kaker!, sier hun.

- Ved å bruke sukrin istedenfor sukker, mandelmel istedenfor hvetemel, og tilsette fiberfin og/eller proteinpulver, får du mer fiber og protein i baksten. Da blir plutselig baksten fylt med næring som gjør godt for kroppen og det metter.

En fin og sunn balanse

- For min del handler det om å finne en balansegang, forteller Økern, som spiser både vanlige pepperkaker, sjokoladeboller og riskrem.

- Men gjør jeg dette hver dag blir jeg fort slapp, daff og sover dårlig. Jeg velger å leve sunt mesteparten av tiden, og da med den sunnere versjonen av julebaksten. Til gjengjeld nyter jeg det med ekstra stor glede og den beste samvittigheten når jeg spiser originalvarianten.

Under deler hun tre knallgode oppskrifter på sunne julekaker - som du helt fint kan spise med god samvittighet.

PEPPERKAKER. FOTO: Kristine Økern

Litt sunnere pepperkaker

1/2 dl yaconsirup, eller vanlig sirup
100 g smør
1,5 dl sukrin
1,2 dl soyafløte, eller vanlig fløte
1 ts malt nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts kardemomme
2 ts kanel
1 ts natron
320 g speltmel

Varm opp sirup, smør og sukrin i en kjele.
Rør til blandingen er jevn og avkjøl.
Ha i fløte.
Bland sammen krydder, bakepulver og speltmel.
Rør de tørre ingrediensene inn i sirup/smør-blandingen og sett deigen kaldt i minimum tre timer. Gjerne natten over.
Kjevl deigen ut og lag figurer. Eller bruk et glass om du ikke har pepperkakefigurer.
Stek på 200 grader i 5-7 minutter.

PEPPERKAKEBRØD. FOTO: Kristine Økern

Pepperkakebrød

2 egg
20 g smeltet melange
1 dl mandelmel
1 ss kokosmel
1 ts fiberhusk
1/2 ts vaniljepulver
1 ts bakepulver
0,5 dl sukrin gold
1 ts malt nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts kardemomme
2 ts kanel
1 dl melk


Skill eggeplommen fra eggehviten.
Bland alt det tørre.
Bland eggeplommene med smeltet smør og melk.
Bland det våte inn i det tørre.
Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i deigen.
Ha røren over i en form.
Stek på 175 grader i 35-45 minutter.
Topp gjerne kaken med melis av sukrinmelis.

BERLINERKRANSER. FOTO: Kristine Økern

Berlinerkranser

50 g smør
50 g sukrin gold
1 kokt eggplomme
1 rå eggplomme
50 g bokhvetemel
20 g fiberfin

Eggehvite
Perlesukker eller sukrin gold/hakkede mandler for en sukkerfri versjon.
Rør sukrin gold, kokt eggeplomme og rå eggeplomme godt sammen.
Tilsett romtemperert smør og mel.
Sett deigen kaldt i minimum 1 time.
Ta deigen ut og del i biter. Rull til pølser som du deler i biter og former til kranser.
Dypp i lettpisket eggehvite og deretter i perlesukker eller sukringold.
Stek på 180 grader i 8 minutter.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!