Hvis du syns flymat kan være triste greier, er du ikke alene.

Verken kjøtt, fisk, pasta eller brødmat smaker helt som ellers når det inntas til himmels, men dette har nok ikke med ferdighetene til dem som produserer maten å gjøre.

Det å lage flymat er nemlig en helt egen kunst, og du har kanskje merket at maten du kjøper med deg fra flyplassen eller tar med hjemmefra heller ikke smaker helt som den gjør på landjorda?

Og er du en supersmaker, blir det enda verre.

Redusert smak

Og det at smakene endres i luften er slettes ikke innbilning.

- Det hevdes fra vitenskapelig hold at det både er luftfuktigheten og lufttrykket inne i en flykabin i 10 000 meters høyde som gjør at smaksløkene endres. Derfor smaker maten annerledes i luften enn den gjør på bakken, sier informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen.

Han forteller at smaken av søtt og salt reduseres med 15-30 prosent, og at også lukten av urter minsker.

Syrlighet opprettholdes imidlertid som normalt og kan oppleves veldig forsterket.

- Alt dette tar vi hensyn til når flymaten lages, og når vi velger hvilken drikke som skal serveres om bord i SAS-flyene, sier han.

Dette kan påvirke smaken på flymaten

  • Fuktighetsnivået i flykabinen
  • Lufttrykket
  • Bråk fra flymmotoren

Hva er umami?

Umami er den femte grunnsmaken ved siden av surt, salt, søtt og bittert.

Buljong er et eksempel på en matvare med umamismak.

Som natriumglutamat er umami en effektiv smaksforsterker som brukes som tilsetning i mat.

Kilde: Store norske leksikon

Tørr luft

Pressekontakt i Norwegian Astrid Mannion bekrefter at smakssansene påvirkes av forholdene i flykabinen.

- Når du sitter i en kabin med tørr luft, begynner slimhinnene å tørke ut. Dette påvirker smakssansene våre, forklarer hun. 

Hun forteller at luften blir enda tørrere i eldre flytyper enn nye.

- Cateringpartneren vår tar flere hensyn når det produseres mat til fly. De har blant annet fokus på å forsterke de fire grunnsmakene, søtt, salt, surt og bittert, slik at smakene kjennes mer normale i luften, sier han.

Lettere i moderne flykjøkken

Fordi dette i større grad gjelder eldre flytyper, må man ifølge Mannion ikke ta like mye hensyn til smaker når man lager mat til flyvninger der nyere fly er i luften.

- Med moderne flykjøkken, slik som på vår 787 Dreamliner for eksempel, kan de aller fleste råvarer anvendes i flymaten uten problemer. Men det er lurt å unngå råvarer som har tendens til å bli fort tørre, forteller hun.

Andre alternativer

Siden salt- og søtsmaken blir redusert, kunne det kanskje virke som en god løsning å rett og slett salte og sukre maten mer enn ellers. Men dette gjør de ikke når flymaten blir laget.

- Det er verken bra å salte eller sukre maten for mye, og derfor benyttes alternative smakstilsetninger som for eksempel ingefær og chili i tillegg til ulike variasjoner av krydder. Umami forsterker saltsmaken i maten, og ingredienser som er rike på umami kan derfor med stor fordel brukes i flymat, forteller Johansen.

Mat som smaker umami

  • Stekt kjøtt
  • Balsamicoeddik
  • Vellagrede oster
  • Buljong
  • Soyasaus
  • Sopp
  • Sjømat
  • Løk
  • Selleri
  • Modne tomater

Kilder: Mat.no, Forskning.no og Knut Morten Johansen

Egne flycocktailer

Eksempler på slike ingredienser er ulike typer sjømat, sopp, løk, selleri og modne tomater.

- Drinken Bloody Mary, som inneholder mye tomat og selleri, er derfor en usedvanlig populær drink om bord i fly. Fascinasjonen for drinken er derimot langt mindre på bakken, sier han.

Han forteller videre at SAS nå har fått utviklet flere cocktailer som smaker ekstra godt i luften.

- Konseptet er blitt kalt air mixology og ble presentert for litt siden med god respons fra de reisende. En cocktail med eplesmak er en av suksessene, og denne sies å gi en eksplosiv smak av eple i høyden, sier Johansen.

Påvirkes av bråk

Forskere har for øvrig også vært inne på at også bråk fra flymotoren har betydning for våre smaksopplevelser.

En studie gjennomført av Unilever viser at bakgrunnstøyen kan være med på å redusere vår oppfattelse av søt- og saltsmak.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Søtningsmiddel