Hvilken eggeplomme ser mest normal ut for deg?
Noen eggeplommer er gulere enn andre. Sjekk hvorfor.

Når du knekker egget i stekepanna, har du sannsynligvis sett en gyllen, gul eggeplomme omgitt av gjennomsiktig eggehvite. Men skal egentlig eggeplommen være såpass gul?
Hvor gul eggeplommen er, kan nemlig si mye om helsen til høna som la egget.
39 prosent av hønene lever i bur
Mange egg kommer fra høner som tilbringer 24 timer i døgnet sperret inne i et bur. De ser sjelden solen, og får nesten aldri streife omkring.
Ferske tall fra Norsk Fjørfelag viser følgende om andelen ulike eggproduksjonsformer i Norge:
Fortsatt er 39 prosent av norske verpehøner i bur, mens 56 prosent er frittgående innendørs. De resterende fem prosent er økologiske. (Kilde: Tidsskriftet Fjørfe, nr. 3-2015)
Men hva har livet til høna å si for fargen på plommen sin del? Og betyr en gulere plomme et sunnere egg?
Blek eggeplomme
- Fargen på plommen avspeiler fôrets mengde av et naturlig fargestoff som heter karotenoider, sier Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
- Selv om noen av disse karotenoidene kan omdannes til vitamin A, finnes det også fargestoffer som ikke gjør det, og dermed betyr ikke nødvendigvis sterkt gul plomme ekstra mye vitamin A, sier Svihus.
- En svært blek plomme derimot, kan tyde på at noe mangler i fôret, eller at noe er galt med høna som har lagt egget. Plommene blir gule om høna spiser mye gress eller fôr med mye mais, men siden disse ingrediensene ikke brukes så mye i Norge, tilsettes fôret faktisk tagetesblomst- og paprikapulver for å få fin, gul farge. I andre land er det mer vanlig å bruke kjemisk fremstilte fargestoffer (akkurat slik de gjør i lakseoppdrettet).
Gulere plomme, mer vitamin A
- En veldig gul plomme betyr ofte at egget inneholder mer vitamin A og lutein/zeaxantin, som er kraftige antioksidanter som også virker foryngende. I Norge får vi sjelden egg med veldig bleke plommer, men for eksempel på danskebåten har jeg sett at de hardkokte eggene er omtrent hvite i plommen, sier Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand. scient. i Bama.
Arsky sier også, som Svihus, at det er fullt mulig å påvirke fargen på plommen ved å fôre med mais, for eksempel.
- Det øker innholdet av lutein/zeaxantin. Om det dermed blir mer omega-3 er ikke sagt. En tid fantes det jo egg som var fra fiskefôrede høner, med mye omega-3. Og med et snev av fiskesmak, sier hun.
- Velg økologisk
- Ja, høns som får gå utendørs kan ha gulere plomme. Men et eksempel på at plommefargen er påvirket ved bare å tilsette spesifikke fôringredienser, er Prior Solegg. Der har hønene aldri fått sett solen, men i stedet fått tilsatt mais i fôret, sier fagleder og sivilagronom i Dyrevernalliansen, Marianne Kulø.
Dyrevernalliansen anbefaler å velge økologiske egg, fordi disse innebærer best dyrevelferd, ifølge dem selv.

- En svensk studie fra Livsmedelsverket har påvist at økologiske egg kan ha høyere innhold av E-vitamin, sink, folat og retinol, sier Kulø.
- For høns er det viktig å kunne tilbringe dagen med å lete og hakke etter mat på bakken. I økologisk regelverk er det krav om å gi hønene grovfôr og tilgang til luftegård.
Har økologiske egg gulere plomme?
- Nei, og de ikke-økologiske soleggene fra Prior er et typisk eksempel på det. Det finnes en rekke andre eggmerker i norske supermarkeder der det spesielt er satset på gulere plomme - uten at hønene er økologiske. For eksempel Sunnmøreegg, der det er tilsatt tagetes- og paprikapulver i hønsefôret, sier Kulø.
Dette sier Prior
Dette er fakta om norske egg og fargen på eggeplommen, ifølge Åse Kringlebotn, informasjonssjef og ernæringsfysiolog i Nortura SA, leverandør av Priors egg:
- Det er ikke slik at sterkere gulfarge på eggeplommen indikerer at hønene er sunnere eller at de har bedre dyrevelferd, selv om en gullgul eggeplomme rent estetisk kan være mer tiltalende, sier hun.
- I Nortura setter vi dyrevelferd høyt, vi har god dyrehelse og hønsefôret er optimalt tilpasset fuglenes behov for de ulike næringsstoffene. I butikken kan forbrukerne kjøpe Prior-egg fra frittgående høns, høns i nye bur eller fra økologiske høns.
I Norge lever frittgående høns inne i store, åpne hønsehus, ifølge Kringlebotn.
- De er dermed skjermet fra mulig salmonella-smitte fra ville fugler, pinnsvin og andre smittekilder utendørs. Økologiske høner fra norske gårdsbruk lever nokså likt de frittgående, men de har anledning til å gå inn og ut som de ønsker, i alle fall til tider av døgnet. De får også, så langt det er mulig å fremskaffe det, økologisk produsert hønsefôr.
- Dersom økologiske høner er mye ute, og spiser mye mørkegrønne vekster, kan eggeplommene få en sterkere gulfarge. Det er likevel ikke alltid slik at økologiske høner legger egg med sterkere plommefarge, noe som forskning ved Nofima har vist på forsøk med ulike typer norske egg.
- Fargen på eggeplommen kan justeres ved at man gir et hønsefôr med ekstra fargestoff fra mais.