Tips til sunne brødoppskrifter

4 brød du ikke finner i butikken

Enkelt å bake supersunne grovbrød.

FORNØYD: Hjemmelagde brød smaker best og du vet hva du får i deg, mener treningsekspert Yngvar Andersen.
FORNØYD: Hjemmelagde brød smaker best og du vet hva du får i deg, mener treningsekspert Yngvar Andersen. Foto: Foto: Jeanette L. Bækkevold
Sist oppdatert
GROVT: Yngvar Andersen deler sine oppskrifter på sunne brød og rundstykker.
GROVT: Yngvar Andersen deler sine oppskrifter på sunne brød og rundstykker. Foto: Foto: Jeanette L. Bækkevold
SEIG DEIG: Klissete og porøs deig behøver du ikke elte, bare velt den over på et bakepapir.
SEIG DEIG: Klissete og porøs deig behøver du ikke elte, bare velt den over på et bakepapir. Foto: Foto: Jeanette L. Bækkevold
Du kan bake mens du holder på med noe helt annet

Yngvar Andersen har vært personlig trener i ni år. Han eier treningsstudioet Mykjemeir AS og er treningsekspert i Det Nye ShapeUp og i Puls på NRK.

Her deler han oppskriftene på sine favorittbrød - og noen baketips.

- Det er en myte at det tar lang tid å bake sitt eget brød. Disse deigene kan enkelt røres sammen med en slikkepott eller tresleiv. En time senere tar du deigen over på et bakepapirkledd stekebrett, skjærer ruter på toppen og steker den i ovnen. Venter du med å skru på temperaturen til du setter inn brettet får bakverket en ekstra heving før det stekes.

Del på Facebook Del

Del på Twitter



Bak i forbifarten

Å bake brød gir deg en super mulighet til å få andre gjøremål unna mens du venter.

- I stedet for å «sette av tid» til å bake brød, kan du bake mens du holder på med noe helt annet. Mens brødet hever kan du for eksempel ta deg en treningsøkt eller støvsuge og rydde - så setter du inn brødet i ovnen og leser avisen i tjue minutter hvis du vil la det etterheve. Eller du bare skrur på ovnen, hopper i dusjen - for så å komme inn på kjøkkenet igjen til nybakt brød. Nam!

Les også: Disse brødene får du ikke i butikken

Skreddersydd deig

Når du baker selv vet du at du ikke får i deg e-stoffer og usunt fett. Og du kan velge ingredienser ut ifra dine behov. Knuste linfrø og kli setter for eksempel ekstra fart på fordøyelsen.

- Gulrøtter eller squash, müsli- eller grøtrester fra i går, alt går i deigen!

Ha alltid ulike typer mel, gjær og en god raps- eller olivenolje i skapet. Du behøver ikke å følge oppskriftene til punkt og prikke.

- Prøv deg fram! Har du ikke melk, bruker du vann - de fleste meltyper kan erstattes av en annen sort. Det eneste som er viktig er at når du baker med veldig grove melsorter som havre, rug og bygg, bør du ha i en del hvetemel for at hevingen skal bli bra og brødet ikke skal bli for tungt.

Les også: Her er de beste barnebrødene

Tenk smart

La deigen heve over natta - eller mens du er på trening. Ha en ferdig deig liggende klar i kjøleskapet som du kan bruke til både pizza, rundstykker og brød når du får lyst på det.

- Skjær halve brødet i skiver og frys. Så kan du ha skivene rett i brødristeren og spise ferskt brød neste uke - eller bruke dem til ostesmørbrød en kveld du kommer sent hjem.

Du velger selv hvor store eller små brød du vil lage av hver oppskrift. Det kan være smart å fylle opp fryseren med små brød som du kan tine opp etter behov.

Les også: Test av grove butikkbrød

En skikkelig grovis

1 liter hvetemel

1,5 liter grovt mel, for eksempel 5 dl rug, grov sammalt hvete, 5 dl havregryn, 2,5 dl linfrø og 2,5 dl solsikkefrø

OPPSKRIFT: En skikkelig grovis.
OPPSKRIFT: En skikkelig grovis. Foto: Foto: Jeanette L. Bækkevold

4 ss olje

1,5 liter kaldt vann

1 pakke tørrgjær

2 ts salt

En dæsj appelsinjuice

2,5 dl sammalt hvete eller hvetemel ved behov

Deig: Ganske klissete og porøs. Den kan røres sammen med en sleiv og veltes i former eller rett på bakepapir. Denne trenger ikke å etterheves.

Les også: 10 sunne brød du kan bake selv

Saftig kneipp

5 dl vann

2 dl skummet melk

3 ss rapsolje

OPPSKRIFT: Saftig kneippbrød.
OPPSKRIFT: Saftig kneippbrød. Foto: Foto: Jeanette L. Bækkevold

1 pakke gjær

2 ts salt

1 ss sitronsaft

500 gram sammalt hvete (fin)

500 gram sammalt hvete (grov)

Deig: Denne skal lett slippe bollen og er lett å forme.

Les også: Brød med bær - en vitaminbombe

Yngvars rundstykker

6 dl skummet melk

1,5 dl appelsinjuice

1 pakke tørrgjær

4 ss olje

OPPSKRIFT: Yngvars rundstykker.
OPPSKRIFT: Yngvars rundstykker. Foto: Foto: Jeanette L. Bækkevold

Yngvars 5 grunner til å bake selv

Det smaker best.

Du vet hva du får i deg.

Det blir akkurat så grovt som du vil.

Det er gøy.

Det lukter fantastisk.

1 ts salt

2 dl solsikkekjerner

2 dl hvetekli

2 dl lettkokte havregryn

2,5 dl siktet rugmel

4,5 dl sammalt hvete (fin)

4,5 dl hvetemel

5 ss hakkede nøtter (valnøtter, hasselnøtter eller paranøtter)

4 ss linfrø

3 ss sesamfrø

Deig: Denne skal være ganske fast, men likevel litt klissete. Form rundstykkene uten mel - bruk i stedet vann på hendene, så slipper du at de kleber seg fast.

Les også: Oppskrift på saftig speltbrød

Himmelsk havrebrød

5 dl vann

5 dl skummet melk

200 gram havregryn

100 gram havrekli

8 dl hvetemel

OPPSKRIFT: Himmelsk havrebrød.
OPPSKRIFT: Himmelsk havrebrød. Foto: Foto: Jeanette L. Bækkevold

tips

Lager du deig med kaldt vann, kan du legge den i kjøleskapet under et håndkle. Stek deg et brød eller en pizzabunn når det passer.

2 dl havremel (eller sammalt hvete)

1 pakke gjær

1 ts salt

1 ts sukker

4 ss rapsolje

Deig: Ganske klissete. Det er ingen vits i å prøve å elte denne - bare rør rundt med en slikkepott.

Les også: Slik lager du bananbrød

Deilig og sunt pålegg

  • Tin en pakke frosne bær, ha over noen dråper sitronjuice og litt sukker eller stevia, så har du deilige rørte bær til skivene dine. Ha gjerne litt kesam på toppen. Nam-nam!
  • Ulike typer ost, for eksempel snøfrisk med honning og en urtekvast eller ristede nøtter er herlig.
  • Peanøttsmør med et par skiver banan er veldig godt, og en sunn versjon av Elvis Presleys favorittsandwich! Kjøp peanøttsmør som ikke er tilsatt olje - de beste får du i helsekostbutikker.
  • Avokado, litt sitronjuice, salt og pepper er et raskt og supergodt pålegg.
  • Sardiner med tomatskiver og litt urter er kjempegodt til lunsj.

Les også:

Slik lager du «mårrabrød»

Her er de beste brødristerne

- Matpakka er ikke en del av folkesjela!

Slik blander du deigen

Varm væsken til ca. 37 grader. Ha i alt det tørre og rør sammen med en sleiv eller en kjøkkenmaskin.

Heve- og steketips til alle oppskriftene

Hev: 45 min

Stek: 30-60 min

Hev så lenge du har tid, minst 45 minutter før deigen formes eller legges i form. Deretter i 20-30 minutter.

Et triks er å sette bakverket i ovnen og sette temperaturen på 50 grader i noen minutter slik at det er lunt og godt der inne. Stek så ved ca. 200 grader i 30-60 minutter.

Når du kjenner at luften av nybakt brød er det på tide å sjekke om det er ferdig. Knips brødet på undersiden. Det skal ut av ovnen når du hører en hul lyd.

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også