Mat og følelser

Mat og følelser henger sammen, det er ingen tvil om det! Mat kan være en trøst, men det kan også være en besettelse.

SAMMENHENG: Følelser påvirker hva vi spiser.
SAMMENHENG: Følelser påvirker hva vi spiser. Foto: Foto: Knape Photo/iStockPhoto
Sist oppdatert

Vi spiser når vi skal kose oss, men vi kan også spise når vi er slitne, triste, sinte eller glade.

Ofte er det en slags indre uro som fører til småspising, trøstespising eller overspising. Noen tyr nemlig til mat når de føler denne uroen, eller når de har negative følelser som de ikke klarer å sette ord på. Dette er karakteristisk for spiseproblemer som anorexia nervosa, bulimia nervosa eller overspising.

I følge pedagog og psykiatrisk sykepleier Ellen Anker-Nilssen, kan overspising være en flukt fra vonde følelser som ensomhet, nederlag, og mangel på ro og oversikt. Ofte veksler man mellom to ytterligheter: Enten å spise lite og veldig sunt, eller å fråtse i mat og godteri. Man spiser rett og slett alt eller ingenting!

I situasjoner der man overspiser er man som besatt, ja noen beskriver det faktisk som om de får en "blackout". Tanke og handling skiller lag akkurat mens man spiser, og det eneste man kan tenke på er det neste man skal putte i munnen. Merkelig? Ja kanskje, men veldig mange har det på denne måten. Du er altså ikke alene hvis du føler at du har et unaturlig og anstrengt forhold til mat.

Heldigvis er det noe å gjøre med dette. Ellen Anker-Nilssen, har skrevet boken "Når mat blir en besettelse" som omhandler tema mat og følelser. Les gjerne denne, eller få hjelp av en psykolog eller pedagog som har erfaring på dette området.

Kilder

Norsk tidsskrift for ernæring; Ellen Anker-Nilssen

MÅ HA: Noen ganger trøster maten.
MÅ HA: Noen ganger trøster maten. Foto: Foto: Knape Photo/iStockPhoto

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også