Afrodisiaka:

Mat for hete følelser

Maten vi spiser kan være med på å øke sexlysten og nytelsen.

HJELPER FOR SEXLYSTEN: Enkelte hevder at også mørk sjokolade hjelper på lysten. Det smaker godt, i alle fall...

HJELPER FOR SEXLYSTEN: Enkelte hevder at også mørk sjokolade hjelper på lysten. Det smaker godt, i alle fall... Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Det er vitenskapelig belegg for at jamsrot kan øke sexlysten hos kvinner etter overgangsalderen.

Helt fra tidenes morgen har mennesket vært opptatt av seksualitet - og hvordan maten vi spiser, kan øke lysten, nytelsen - eller begge deler. Er det noe i de gamle forestillingene?

Den greske, skjønne gudinnen Afrodite har lånt navnet sitt til afrodisiakaene, matvarer og kosttilskudd som skal stimulere seksualiteten ved å påvirke lystsentrene i hjernen. Mens de gamle romerne foretrakk eksotiske ingredienser som flodhestneser og hyeneøyne som afrodisiakum, er vi i dag ikke mindre sofistikerte, men vi tyr i stadig større grad til kosttilskudd som påberoper seg en dokumentert effekt på libido, eller sexlysten.

Hjelp av narremedisin

De fleste kosttilskudd som har vært testet vitenskapelig for sin libidoeffekt, har ikke vært noe mer effektive enn narremedisin (placebo). Men tro kan flytte fjell, og hele 50 prosent av kvinner som får narremedisin, mener at sexlysten øker.

Og dersom de føler at den øker, er vel mye av problemet løst?

Det er likevel grunn til å ikke hoppe på alle produkter som lover gull og grønne skoger. Det kan fort bety penger ut av vinduet.

OPPKVIKKENDE: Planten rosenrot skal virke oppkvikkende på sentralnervesystemet på samme måte som koreansk ginseng.

OPPKVIKKENDE: Planten rosenrot skal virke oppkvikkende på sentralnervesystemet på samme måte som koreansk ginseng. Foto: Foto: Wikimedia Commons

Kosttilskudd som kan øke lysten

Ginkgo biloba hører til blant naturlegemidlene på grunn av sin dokumenterte effekt på blodgjennomstrømmingen i vev. Dette er muligens forklaringen på ginkgo bilobaens effekt på hukommelse og hjerneaktivitet hos senile. Men også hender og føtter får bedre blodgjennomstrømming. Mange tar derfor ginkgo biloba dersom de er plaget av kalde hender og føtter. Den økte blodgjennomstrømmingen i penis kan være forklaringen på at ginkgo biloba sies å være et afrodisiakum. Men pass opp! Ginkgo biloba kan øke blødningsrisikoen, og dersom du tar blodfortynnende legemidler, bør du ikke i tillegg bruke ginkgo biloba.

Les også: Mat for potens og fruktbarhet

Ginsengroten inneholder en rekke stoffer som har fått betegnelsen ginsenoider. Også vestlige forskere har nå fått øynene opp for den unnselige roten, og mange ulike forskningsprosjekter er i gang. Ginsenoidene virker ikke på spesifikke steder i kroppen, men har hva forskerne kaller en "adaptogen" effekt: Urten styrker kroppens funksjoner og immunsystemet slik at vi bedre kan tilpasse (adaptere) oss til fysisk stress.

Her kan du lese mer om kosthold

Mange bruker ginseng som en helsefremmende mikstur og for å øke utholdenheten og energien under fysisk aktivitet - som sex. Ginseng kan også ha noen av de samme effektene som koffein, og mange brukere har opplevd at de blir svært energiske og holder ut til langt på natt.

STRESSDEMPENDE: Ginseng på et marked i Korea.

STRESSDEMPENDE: Ginseng på et marked i Korea. Foto: Foto: Wikimedia Commons

Rosenrot tilhører en gruppe planter som er såkalt adaptogene, det vil si at de virker der kroppen har behov for det, uten at det forstyrrer andre biokjemiske prosesser. Rosenrotekstrakt virker oppkvikkende på sentralnervesystemet på samme måte som koreansk ginseng. Fordelen er at det ikke har den samme "overstimulerende" effekten som noen opplever ved bruk av ginseng. Rosenrot skal også virke potensfremmende for menn og kvinner, kanskje fordi det påvirker sentralnervesystemet.

Les også: Derfor har du ikke sex

Jamsrot er en vanlig basismatvare i mange tropiske områder i verden, og den har lenge vært kjent for å øke mengden kjønnshormoner hos kvinner etter overgangsalderen. Nylig gjorde en gruppe forskere en grundig analyse av virkestoffene i roten, og de fant frem til to nye og tre velkjente stoffer som alle sammen påvirker hormonene våre. Dermed er det vitenskapelig belegg for at jamsrot kan øke sexlysten hos kvinner etter overgangsalderen.

Damiana er en liten busk med aromatiske, gule blomster som vokser i Mellom- og Sør-Amerika. Den drikkes som te eller røykes, og har tradisjonelt vært brukt for å få lysten tilbake. Urten inneholder over 35 ulike aktive stoffer som inkluderer både nye og en rekke kjente antioksidanter. Disse kan være årsaken til at mange mener at damiana har en vitaliserende og oppløftende virkning hos både menn og kvinner.

Her kan du lese mer om lyst og sex

ANTIOKSIDANTER: Den lille gule busken damiana drikkes som te eller røykes, og har tradisjonelt vært brukt for å øke sexlysten.

ANTIOKSIDANTER: Den lille gule busken damiana drikkes som te eller røykes, og har tradisjonelt vært brukt for å øke sexlysten. Foto: Foto: Wikimedia Commons

Her kan du lese mer om helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning