Kost og mosjon ved type 2 diabetes

Type 2 diabetes er for de fleste en livsstilssykdom som kan reguleres ved hjelp av livsstilsgrep på kost- og mosjonssiden.

TRENING: Viktig ved diabetes
TRENING: Viktig ved diabetes Foto: Foto: P. Losevsky, Istock
Sist oppdatert

Kost, mosjon, og livsstil spiller i høy grad inn både når det gjelder hverdagsreguleringen av blodsukkeret, samt forebyggingen av senkomplikasjoner. I behandlingen av diabetes er målet at pasienten skal ha en hverdag tilnærmet lik den hverdagen personen hadde før sykdommen oppsto.

Det er likevel viktig å være bevisst ettersom en sunn livsstil vil kunne føre til bedre mestring av sykdommen, og dermed en bedre livskvalitet. Særlig i begynnelsen er det en fordel at pasienten lærer seg selv å kjenne ved å måle blodsukkeret til forskjellige tider på dagen og under forskjellige forhold slik som etter trening, etter inntak av alkohol, etter et stort måltid i forhold til etter et lite, før frokost osv.

Regulering med kost

Flere av de som har nedsatt glukosetoleranse eller nyoppstått diabetes type 2 vil kunne regulere blodsukkeret sitt kun ved hjelp av kost og mosjon. En sunn diabeteskost er det samme som anbefales for alle (men som for få spiser), nemlig en kost med lite mettet fett, lite sukker, lite salt og mye fiber. altså: Mer fisk, mer grønnsaker, mer vann og mer magre melkeprodukter og magre kjøttvarer, samt litt mer frukt og myke plantemargariner/-oljer. Dette bør gå på bekostning av fete kjøttprodukter, fete og søte kaker og fete og/eller søte meieriprodukter samt alkohol, saltsnacks og ekte smør.

I tillegg vil en diabetiker ha fordel av å spise regelmessig og ikke la det gå for lang tid mellom hvert måltid. Tre hovedmåltider og 2-3 mellommåltider der det ikke går noe særlig mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid kan være en grei løsning.

Et tilrettelagt kosthold bidrar til en bedre blodsukkerregulering, vektnedgang ved behov, korrigering av hyperlipidemi, og forebygging av diabetiske senkomplikasjoner slik som nefropati og hjerte- og karsykdommer.

Ikke glem fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet bedrer glukosetoleransen og gir bedre insulinsensitivitet. Regelmessig mosjon vil dessuten kunne gi lavere blodtrykk, lavere vekt, bedre blodomløp og redusere de ugunstige blodfettstoffene VLDL, LDL og triglyserider samtidig som nivået av det gode blodfettstoffet HDL øker.

Mosjon kan føre til at man kan redusere dosen insulin eller perorale antidiabetika, men de som tar insulin eller medisiner bør måle blodsukkeret etter trening ettersom fysisk aktivitet i visse tilfeller kan føre til hypoglykemi eller hyperglykemi. Diabetikere som kun behandles ved hjelp av kost vil ikke få for lavt blodsukker av fysisk aktivitet.

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også