Allergi

Kan bli verre på julebord

Kombinasjonen heftig dansing, mye alkohol og matallergi kan være livstruende.

FARLIG KOMBINASJON: Har du matallergi og har fått i deg noe du ikke tåler, kan alkohol og fysisk anstrengelse gjøre symptomene verre.

FARLIG KOMBINASJON: Har du matallergi og har fått i deg noe du ikke tåler, kan alkohol og fysisk anstrengelse gjøre symptomene verre. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Intoleranse

Mange reagerer på vellagrede oster, sjokolade, vin, jordbær, tomat, sitrus, skalldyr og tunfisk som inneholder biogene aminer eller får kroppen til å frigjøre histamin. Dette er en intoleranse hos noen som kan føre til hudreaksjoner/rødme, hodepine, kvalme eller brekninger. Noen får symptomer som ligner astma. Reaksjonene kan komme etter noen minutter, men også timer etter at du har spist maten.

Kilde: www.naaf.no

Hvis du vet at du har matallergi og skal på julebord, bør du passe litt ekstra på.

Fysisk anstrengelse og alkohol kan nemlig forsterke de allergiske reaksjonene.

Allergisk sjokk

En kveld med mye mat, der du kanskje ikke kjenner til ingrediensene, masse alkohol og heftig dansing med kollegene kan øke sjansen for en allergisk reaksjon. I verste fall kan du få allergisk sjokk, som kan være livstruende.

- Julebord med god drikke og dansing kan derfor være en litt skummel sak om man har matallergi og har spist noe man ikke tåler, sier Martinus Løvik ved Matallergiregisteret ved Folkehelseinstituttet, til Dagens Medisin .

Les også: Allergisk sjokk

Det kan være lett å forveksle matallergien med magesmerter fordi du har drukket for mye akevitt, eller forsynt deg for grovt av tung og fet mat.

Ring restauranten

En god regel kan være å alltid ringe til restauranten der dere skal ha julebord, for å opplyse om hva du er allergisk mot.

- Restauranter har ingen problemer med å etterkomme slike ønsker. Det er heller ikke i deres interesse at de får en gjest som blir syk, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh til klikk.no.

RING RESTAURANTEN: Du får et mye bedre julebord hvis du sier ifra til restauranten om hva du er allergisk mot. Hvis du ikke har allergi, men intoleranse, kan det være lurt å styre unna visse ingredienser eller matvarer.

RING RESTAURANTEN: Du får et mye bedre julebord hvis du sier ifra til restauranten om hva du er allergisk mot. Hvis du ikke har allergi, men intoleranse, kan det være lurt å styre unna visse ingredienser eller matvarer. Foto: Foto: Crestock

Julemat kan skjule ingredienser som nøtter, skalldyr og fisk, som noen kan være allergiske mot.

- Det kan være lurt å ta med seg allergimedisin, så kan du ta den hvis det skulle begynne å krible i halsen eller du blir dårlig, sier von Krogh.

Les mer om matallergi og intoleranse i Pasienthåndboka.

Nummenhet, kløe og pustevansker

Vanlige symptomer på allergi er nummenhet og kløe i munnen og i halsen, opphovning i ansiktet, leppene, munnen og i verste fall i halsen. Det er også vanlig med hudsymptomer.

Pustevansker eller astmasymptomer forekommer også. Det samme gjør magesmerter, oppkast og løs mage. Hvis du får allergisjokk, er symptomene blodtrykksfall, uklarhet og bevisstløshet.

Rødflammete bryst

Andre har ikke matallergi, men har intoleranse for visse ingredienser eller matvarer. Hvis du har valgt en utringet kjole, er det ikke morsomt å få rødflammet hud.

- Det er en del som reagerer på garvesyre i rødvin, andre reagerer på sjokolade. Dette må ikke forvekles med allergi og er heller ikke livstruende. Hvis du lett blir rødflammet på brystet eller i ansiktet, kan det være smart heller å velge øl, og i matveien holde deg til ribbe og rent kjøtt, sier Lise von Krogh.

Les også:

Guide til årets juleøl

Julegavekupp på nett

Kutt fett i julen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning