Når folk får varer og faktura i posten, er det mange som ikke tør annet enn å punge ut

Lønnsomheten har vært svak på grunn av dårligere kvalitet på rekrutteringen av nye kunder

INKASSOVARSEL FRA VITALAS

INKASSOVARSEL FRA VITALAS: Ideen til denne saken kom etter at en kollega av undertegnede, Christopher Sjuve, mottok tre pakker med slanketabletter fra Vitalas. - Jeg hadde ikke bestilt dem, så jeg kastet både pillene og regningen, sier Sjuve. Nå har han fått inkassovarsel. © FOTO: Knut Bjørheim

"Vi dekker alt! Erfaring fra fire generasjoner gir trygghet og ekspertise!"

Slik lyder slagordet til svensknorske Midelfart Sonesson, gigantkonsernet hvor Celina Midelfart er største norske eier gjennom selskapet Midelfart Holding.

Mange helseprodukter havner i postkassa til folk som ikke vil ha dem. Klikk på lenken "Betaler av frykt" til høyre og se hva du skal gjøre hvis du får tilsendt uønskede varer.

Tre pakker vitaminer til 12-åring

Dessverre er det mange som ikke kjenner seg like trygge etter å ha vært utsatt for Midelfart-selskapet Vitalas - en nettbutikk med helse- og skjønnhetsprodukter.

"Mellombror fikk en pakke i posten forleden dag. Den innholdt tre pakker vitaminer, en dispenser og et klistremerke. Faktura pålydende kr 199. Vi har ikke bestilt noen verdens ting. Gutten er 12 år, skriver "Amo" i forumet til Foreldreportalen.

Fakura på 239 kroner

Ole-Johann Nykrem Gardshol (23) fra Tjørvåg i Møre og Romsdal har også mottatt varer han ikke har bestilt fra Vitalas. Og ikke minst fakturaer. Det hele begynte i desember da det plutselig lå to pakker fra Vitalas i postkassa hans.

- De inneholdt kosttilskudd og en sykkel-computer. Fakturaen lød på 239 kroner. Det første jeg tenkte var at dette måtte skyldes en feil siden jeg aldri har vært interessert i å prøve slike produkter, sier Gardshol til klikk.no.

- Skyldes konkurranse på nett?

Gardshol mistenker at forsendelsen kan ha utspring i en spørreundersøkelse han besvarte på nett.

- Det blir ren spekulasjon, men jeg svarte på en konkurranse der man kunne vinne en reise til Thailand, om jeg ikke husker feil. Jeg kommer dessverre ikke på adressen til denne internettsiden, men jeg mener jeg fylte inn både e-post-adresse og navn. Noe jeg er hundre prosent sikker på, er at det sto klart og tydelig at det var gratis å delta i konkurransen.

Kontaktet Forbrukerrådet

Ifølge Forbrukerrådet er det mange som betaler slike fakturaer av frykt for å få betalingsanmerkning eller annet ubehag når pengeinnkreverne kobles inn.

Ole-Johann Nykrem Gardshol, derimot, nektet å betale regningen og skrev i stedet en e-post til VItalas der han informerte om feilen. Da han ikke fikk svar på flere dager, kontaktet han Forbukerrådet.

- De svarte at dette var ulovlig markedsføring, og at det strider mot norske regler, sier Gardshol.

Han var lettet etter å ha fått medhold fra Forbrukerrådet, men syntes likevel det var ubehagelig da saken gikk til inkasso.

Regningen tredoblet

- Vitalas fortsatte å sende meg purringer. Til slutt gikk saken over til innkrevingsbyrået deres, Alektum Inkasso AS. Beløpet jeg skulle være skyldig, var da kommet opp i 731,99 kroner.

Inneværende uke fikk Gardshol omsider svar på sine henvendelser til Alektum Inkasso, som gir etter og skriver at de anser "kundeforholdet" som avsluttet.

- Fortsetter så lenge de tjener på det

- Hva er din oppfatning av Vitalas etter dette?

- Vitalas opptrer veldig uprofesjonelt. Jeg synes slike firmaer burde vært straffet eller fratatt retten til å drive forretning. Når folk får varer og faktura i posten, er det mange som ikke tør annet enn å punge ut. De mest useriøse firmaene har funnet ut at det er penger å tjene på dette, derfor fortsetter de med det.

Har du også erfaring med Vitalas? Vi vil gjerne høre om det, skriv en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

Rasende svensker

Gardshol er ikke alene. Et søk på Vitalas og inkasso eller inkassokrav gir flere tusen treff på Google. På nettet vrimler det av blogger og foruminnlegg fra frustrerte personer som ufrivillig har havnet i et kundeforhold til Vitalas. Mange er fra Sverige.

"En kompis till mig har fått en massa skit, piller och grejer, och sedermera även fakturor och kravbrev från ett företag som kallar sig Vitalas. Detta fastän denne inte beställt något från detta företag. Min kompis har kontaktat Vitalas kundtjänst och bett dem dra åt helvete, men prånglarna på Vitalas fortsätter kräva denne på betalning," skriver "Caras" i forumet Flashback.

Lang prosess

"FlickaMedGuld" i samme forum har ufrivillig mottatt kosttilskudd for barn fra Vitalas, og er lite tilfreds med firmaets kundeservice:

"Fick veta att mitt "abonnemang" inte alls var avslutat som det lovades första gången jag ringde dem. Fick också veta att jag ska skicka in paketet och betala porto själv, vilket jag vägrar göra. Jag sa att jag redan både avslutat abonnemanget och fått godkännande på att skicka paketet med "mottagaren betalar", men enligt den nya stjärnan i kundtjänst "gällde inte detta om jag inte kunde komma ihåg vad personen jag pratat med förra gången hette"."

"Efter mycket om och men klämde han fram att jag kan skicka paketet med Frisvar. Så om det är fler (i Sverige) som råkar ut för deras förjävliga metoder, här kommer adressen ni kan skicka tillbaka skiten till: Vitalas AB, Frisvar 275 92, 208 60 Malmö."

Betaling førte til abonnement

Under tittelen "Vitalas - maffiaorganisation" tømmer "PG" seg for frustrasjon i forumet til svenske Fairshopping:

"Jag fick hem ett prov från företaget Vitalas, jag hade inte beställt något, men jag tog emot varan och betalade 39,-. Sen satte dom igång och vräkte hem massa produkter, och innan jag fick svar från dom, hade dom skickat varor för nästan 1000,-. Jag har fortfarande inte fått någon returadress för att skicka tillbaka varorna. Nu har ärendet gått till kronofogden (TACK VITALAS)."

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Fruktose

Er fruktose egentlig skadelig?

I stadig større grad tilsettes fruktose i brus og godterier. Ekspertene er imidlertid uenige om hvor farlig dette søtningsmidlet er.