Proteinbløffen

Steroider, bæsj og glass i proteinpulver

Hva er det egentlig mosjonister får i seg når de spiser proteinpulver?

MYE RART: Proteinpulver har vist seg å inneholde langt mer enn det som står i innholdsfortegnelsen.
MYE RART: Proteinpulver har vist seg å inneholde langt mer enn det som står i innholdsfortegnelsen. Foto: Foto: punkjr på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.
Sist oppdatert
ERFAREN: Markedsansvarlig i Proteinfabrikken, Egil Berli-Johnsen, er aktiv utøver av styrkeløft og strongman. Her med datteren Vilja Beate (3).
ERFAREN: Markedsansvarlig i Proteinfabrikken, Egil Berli-Johnsen, er aktiv utøver av styrkeløft og strongman. Her med datteren Vilja Beate (3). Foto: Foto: Jon Klasbu
Hvis et produkt lover magiske resultater er det i beste fall løgn. Hvis lovnaden viser seg å stemme, kan det være ulovlige ingredienser i produktet

En kanadisk undersøkelse har nylig vist at ni av ti mosjonister bruker proteintilskudd uten å vite hva det gjør med kroppen. Det viser seg at det er mye man bør tenke over før man putter i seg proteintilskudd for å bygge store muskler.

Share

Urent

Det er ikke alle produsente som har rent mel i posen. Stikkprøver av proteintilskudd har vist at de kan inneholde nær sagt hva som helst, også steroider.

Noen produsenter skylder på luftbåren smitteoverføring, andre at det er smittet over på grunn av at de har brukt samme utstyr til å produsere prohormoner og steroider, står det i en engelsk rapport fra 2005 (Loughborough University, Maghuan 2005). Rapporten tar også for seg bruk av proteintilskudd i Norge.

- Stikkprøver viser at proteinpulver inneholder nandrolon, testosteron og andre steroider, står det i rapporten, som viser til IOC sine årlige undersøkelser fra 1988 til 2001.

I denne perioden testet 3,3 prosent av norske kosttilskudd positivt for steroider.

Inneholdt avføring og glass

Det er ikke bare ulovlige steroider som er blitt funnet i stikkprøver av proteinpulver.

Glasskår, bly og avføring fra dyr er også havnet i pulverblandingen som følge av dårlig hygiene i produksjonen, viser en undersøkelse gjort av det amerikanske mattilsynet FDA i 2003.

Flere produkter ble i denne perioden også tilbakekalt fra markedet på grunn av farlig høye nivåer av rene vitaminer og mineraler.

Cowboybransje før 2008

HARD KONKURRANSE: Utøvere av muskelidretter opplever hard konkurranse seg i mellom. Det gjør kosttilskuddbransjen også - noe som har ført til kreative løsninger og useriøse produsenter.
HARD KONKURRANSE: Utøvere av muskelidretter opplever hard konkurranse seg i mellom. Det gjør kosttilskuddbransjen også - noe som har ført til kreative løsninger og useriøse produsenter. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

- Tidligere var det nok endel cowboyer i bransjen, sier markedsansvarlig i Proteinfabrikken, Egil Berli-Johnsen, til Klikk.no.

Proteinfabrikken selger i hovedsak egenproduserte kosttilskudd der produksjonen og metodene er godkjent av Mattilsynet.

Men de tilbyr også amerikanske preparater. Disse har tidligere hatt et verstingstempel. Blant annet ble norske Stian Grimseth tatt for doping i 2000 etter å ha testet positivt for det anabole steroidet nandrolon. Det fikk han i seg via kosttilskuddet Ribose.

Berli-Johnsen mener imidlertid det ikke lenger er et problem med urene produkter på det amerikanske markedet etter en lovendring i 2008.

- Etter at AFD innførte mye strengere kontrollrutiner, er det sikre produkter som kommer fra USA. I tillegg har den ulovlige produksjonen av sterioder opphørt i statene og hos kosttilskuddsprodusentene i Ungarn, der problemet var størst.

Narkonettverk

Steroider kommer nå først og fremst ut på markededet gjennom undergrunnslaboratorier og distribueres i de samme kanaler som smugler narkotika. Det er i stor grad trygt for vanlige mosjonister å handle tilskudd fra utlandet, så lenge man ikke søker å finne preparater som vaker i gråsonen av tilskudd, forteller Berli-Johnsen.

- Med en gang man beveger seg inn på tilskudd som lover god fettforbrenning, eller tilskudd som har mangelfull innholdsmerking er det ens egen dømmekraft det må settes spørsmålstegn ved.

Likevel er det bare et drøyt halvår siden de amerikanskproduserte proteintilskuddene TREN-Xtreme og MASS Xtreme (produsert av American Cellular Laboratories) tilbakekalt fra markedet.

Ulovlig doping

- Vi kan ikke peke ut et tilskudd og si at dette inneholder ulovlige dopingmidler, men når flere undersøkelser viser til forekomst av ulovlige og udeklarerte virkestoffer, må risikoen ved å innta proteintilskudd være opp til hver enkelt å vurdere selv, sier kostholds- og fitnessekspert Therese Forstervold Mathisen til Klikk.no.

Mathisen er utdannet ernæringsfysiolog, og mener hard konkurranse blant produsentene gir økt risiko for ulovlige stoffer i kosttilskuddene.

Ingen dopingeeffekt

- Produsenten selger bra hvis brukere forteller videre om markant fremgang med deres produkt. Derfor er det enkelte som tilsetter steroider, forteller Mathisen. Dette kan forekomme i alle typer kosttilskudd, og er ikke bare noe som forekommer for proteintilskudd.

- Det er ikke noe poeng i å blande inn steroider med overlegg. Hvis du får ett gram nandrolon i et spann proteinpulver, skjer det ingen ting med kroppen din. Hvis du drikker en flaske anabole steroider, skjer det heller ingen ting. Det er fordi de er laget for å bli satt intramuskulært, mener Egil Berli-Johansen.

Han tror ingen seriøse produsenter vil ta sjansen på å gjøre dette for en effekt som vil utebli, noe som i tillegg er ulovlig og kan føre til nedleggelse av bedriften.

Fordyrende forurensing

- Men efedrin er blitt blandet inn i preparater for å gi økt energi og større utholdenhet under trening. Jeg vet at slankepiller tilgjengelig under disk i Sverige tidligere har blitt tilsatt dette, sier Berli-Johnsen.

De såkalte slankepillene Stack 1 og 2 ble trukket på grunn av dette. I 2005 testet en styrkeutøver positivt for efedrin - selv om han ikke hadde tatt det. Efedrinet viste seg å være i slankepillen El Tigre, et preparat han hadde brukt i forbindelse med "deffingen" (fjerning av underhudsfett som fører til definering av muskelmassen).

- Men det sto det ikke noe om på innholdsdeklarasjoen, forteller Berli-Johnsen, som presiserer at de skandinaviskproduserte preparatene er helt trygge i dag ettersom bransjen er oppsatt på å snu det dårlige ryktet de hadde tidligere. Selv han heller ingen planer om å eksperimentere for å booste salget.

- Det blir bare en fordyrende, ulovlig og bortkastet forurensing av kosttilskuddet.

Ingen garantier

Olympiatoppen har laget et infoskriv der de presiserer at ingen kosttilskudd er garantert fri for forbudte stoffer.

SJEKKLISTE: Du minimerer sjansen for å få dårlige proteintilskudd om du er bevisst på hva du kjøper, hvilket land du kjøper det i og sjekker at produsenten er seriøs.
SJEKKLISTE: Du minimerer sjansen for å få dårlige proteintilskudd om du er bevisst på hva du kjøper, hvilket land du kjøper det i og sjekker at produsenten er seriøs. Foto: Foto: carbonnyc på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

- Er det derfor dere advarer idrettsutøvere mot å spise slikt?

ADVARER: Christine Helle er fagansvarlig for ernæring i Olympiatoppen, som advarer idrettsutøvere mot å spise proteinpulver på grunn av faren for at de ubevisst kan innta ulovlige stoffer.
ADVARER: Christine Helle er fagansvarlig for ernæring i Olympiatoppen, som advarer idrettsutøvere mot å spise proteinpulver på grunn av faren for at de ubevisst kan innta ulovlige stoffer. Foto: Foto: Scanpix

- Det er en risiko for at kosttilskudd kan inneholde forbudte stoffer som kan medføre en positiv dopingprøve, uten at de er deklarert i innholdsfortegnelsen. I risikovurderingen har vi klassifisert kosttilskudd i risikoklasser fra lav til høy risiko for at det kan inneholde forbudte stoffer. Denne oversikten brukes i veiledning av idrettsutøvere for å fortelle de om risikoen ved å bruke kosttilskudd sier Christine Helle, fagansvarlig for ernæring i Olympiatoppen.

Slik kjøper du trygt

Egil Berli-Johnsens råd til norske forbrukere som vil handle tilskudd trygt, er enkle:

  • Kjøp i Norge
  • Kjøp i Sverige
  • Kjøp skandinaviske produkter

I tillegg sier han at du skal være på vakt dersom du kort tid etter å ha begynt med proteintilskudd får disse symptomene, som kan være indikasjoner på at tilskuddet er tilsatt efedrin:

  • Økt kroppstemperatur
  • Rask vektnedgang/høyere fettforbrenning
  • Økt energi/du føler deg mer pigg (efedrin er lillebroren til amfetamin)

Lovlige alternativer

- Det fins mange lovlige urter og preparater som guarana, grønn te og koffein som vil føre til litt økning i kroppstemperatur og en viss slankende effekt, sier Berli-Johnsen.

- Men hvis et produkt lover magiske resultater, er det i beste fall løgn. Hvis lovnaden viser seg å stemme, kan det være ulovlige ingredienser i produktet. Til syvende og sist er slankemidler og kosttilskudd nettopp tilskudd til mer mosjon og forbedret kosthold.

Kilder: Helsenett.no - dopinglisten, Olympiatoppen, Mattilsynet, Lommelegen, American Journal of Clinical Nutrition, PubMed

Les også:

Sporty jenter lekker mest

Det du ikke vet om kvinnekroppen

Forbrenner mer i kulda

Se om du er overvektig

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også