Søtningsmiddel

10 alternativer som gir søtsmak

Sukker kommer i flere varianter. Velg det sunneste alternativet.

SUKKERERSTATNING: Her er 10 alternativer du kan velge når du ønsker litt mer søtsmak. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

SUKKERERSTATNING: Her er 10 alternativer du kan velge når du ønsker litt mer søtsmak. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Naturlige alternativer

  • Stevia
  • Fruktose
  • Agavesirup
  • Bjørkesøt
  • Yaconpulver
  • Gul Java
  • Palmesuk
  • Splenda
  • Sukrin

Kilde: Bramat.no

Hvitt sukker, honning eller kunstig søtstoff. Hva er egentlig det beste valget?

- Vi mennesker er født med en naturlig preferanse for søtt. Kanskje skyldes det at morsmelken er søt, og at vi er avhengig av den når vi kommer til verden, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Likevel er det som kjent uheldig å spise for mye søtt.

Mye sukker i kosten er forbundet med overvekt, diabetes type 2, hjerte- karsykdom og hull i tennene.

- Derfor jakter vi stadig på sukkererstatninger som smaker søtt, men som ikke har de samme negative konsekvensene som sukker kan ha, sier hun.

Ikke tilsatt sukker

Sukker finnes naturlig i mange mat- og drikkevarer.

Frukt, bær og honning inneholder fruktsukker og druesukker, melk inneholder melkesukker, malt inneholder maltsukker og sukkerbeter og sukkerroer inneholder sukrose, som brukes i vanlig farin.

- Når disse sukkerartene tilsettes mat eller drikke, sier man at de inneholder tilsatt sukker, sier hun.

Siden det finnes naturlig i en del mat, kan imidlertid en matvare inneholde like mye sukker selv om den ikke er tilsatt sukker.

- Og det er ikke slik at naturlig sukker er sunnere enn tilsatt sukker. Det som betyr noe er hvor mye sukker mat- eller drikkevaren inneholder totalt, sier hun.

Ikke sunnere

- Det er heller ikke alle alternativene til sukker som nødvendigvis er sunnere. Etter min mening er verken rørsukker, fruktose eller honning bedre valg hvis man ønsker å tilføre maten søtsmak, sier ernæringsfysiolog i BAMA Gunn Helene Arsky.

Selv bruker hun helst vanlig sukker, brunt sukker eller melis der det trengs for smakens skyld og bakestrukturen.

- Jeg passer heller på å bruke sukker med fornuft. Det er bedre enn å ha frislipp på kunstige søtstoffer og erstatninger, som gjør det greit å spise søtt hele tiden, sier hun.

Mindre kalorier

Lønnesirup er imidlertid også å finne i skapet til Arsky, men ikke fordi det inngår i det daglige kostholdet hennes.

- Jeg bruker lønnesirup et par ganger i året på grove pannekaker, og det smaker veldig godt, sier hun.

Skal du først bruke sirup er nemlig lønnesirup et bedre valg enn vanlig sirup, som fremstilles av sukkerroer ved raffinering.

- Karbohydratene i lønnesirup inneholder vanlig mengde kalorier, men på grunn av vannet i lønnesirupene er det ørlite mindre kalorier per desiliter enn det er i for eksempel vanlig sirup, sier hun.

Ikke for mye fruktose

Så hva bør man egentlig velge?

- Mange nordmenn får i seg altfor mye sukker, og mye av dette sukkeret kommer fra brus og andre søte drikker. I en periode var det mange som byttet ut raffinert sukker med fruktose, og i små mengder er det ikke noe galt i å bruke fruktose, sier Borchsenius.

Det mange ikke vet, er imidlertid at fruktose øker nivået av ugunstige fettstoffer i blodet.

- Derfor er det heller ikke bra å få i seg for mye fruktose, sier hun.

Trigger søtsuget

Så har vi det kunstige sukkeret. Det vi gjerne finner i for eksempel lettbrus.

- Frem til nå viser forskning at du skal drikke svært  store mengder brus for at det kunstige sukkeret skal være skadelig. Noen føler imidlertid at det trigger søtsuget og sultfølelsen, og hvis det gjelder deg bør du naturligvis holde deg unna det, sier Borchsenius.

Naturlige alternativ, som er utvunnet av blomster og frukter, er greit innimellom, men helst ikke for store mengder.

- Det er nok med søtstoff som alt annet innen ernæring: Det beste er å velge litt av alt og ikke mye av en ting. Aller lurest er det også å begrense bruken av søtt uansett søtstoff. Gjør du det, vil søte mat- og drikkevarer som frukt og bær smake mye bedre, sier hun.

Flere grupper

Sukkererstatningene kan deles inn i flere grupper.

Kunstige søtstoffer:

  • Aspartam
  • Acesulfam K
  • Sakkarin
  • Cyklamat
  • Sukralose

Sukkeralkoholer:

  • Mannitol
  • Xylitol
  • Isomalt
  • Sukrin (erythritol)

Her er 10 alternativer du kan velge når du ønsker litt mer søtsmak:

(Kilder: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, www.bramat.no og www.funksjonellmat.no)

Stevia

Stevia er en søt urt.

Av planten kan du bruke bladene som naturlig søtsmak i teen, men vanligvis mener man det produserte søtstoffet steviaglykosid når man snakker om stevia.

Fordeler:

Inneholder ingen kalorier

Påvirker ikke blodsukkeret

Ulemper:

Smaker spesielt og kan ikke brukes uten at det setter smak på maten

Noen aktuelle bruksområder:

Til blant annet baking, kaffe, te, desserter, smoothies og  yoghurt

Les også:

- Er du avhengig av søtt vil du alltid være det

Søt helgekos uten sukker

Velg riktig sukker

Rørsukker

Et mer naturlig alternativ til det hvite sukkeret.

Fordeler:

Mindre raffinert enn hvitt sukker og inneholder dermed spor av vitaminer og mineraler

STEVIA: 0 kalorier. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

STEVIA: 0 kalorier. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Ulemper:

Inneholder like mye kalorier som hvitt sukker

Egner seg ikke til all baking

Noen aktuelle bruksområder:

Brukes som vanlig sukker

Les også:

Unngå maten som gjør at du promper mer

Er det OK å drikke lettbrus?

Kunstig søtt: Er det farlig?

Sukrin

Uten kalorier.

Sukrin produseres av sukkeralkoholen erythritol. Dette er et karbohydrat som er litt mindre søtt enn sukker og som ikke inneholder kalorier.

Fordeler:

Inneholder ikke kalorier

RØRSUKKER: Inneholder like mye kalorier som vanlig sukker. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

RØRSUKKER: Inneholder like mye kalorier som vanlig sukker. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Påvirker ikke blodsukker- og insulinnivået i kroppen

Samme konsistens som sukker

Finnes også som brunt sukker og melis

Ulemper:

Smaker litt spesielt

Kan ikke brukes i svært søte bakverk

Noen aktuelle bruksområder:

Over bær, på frokostblanding, i bakst som ikke har stor sukkerandel

Les også:

Se opp for disse sukkerfellene

Seks råd som får deg ut av sukkerfella

For mye sukker kan gi muskelplager

Fruktose

Fruktsukker utvunnet av frukt, bær og grønnsaker.

Fordeler:

Du trenger lite fordi stoffet er søtere enn sukker

Lavere glykemisk indeks enn vanlig sukker

Stimulerer i mindre grad enn hvitt sukker til utskillelse av insulin.

SUKRIN: 0 kalorier! FOTO: Produsenten

SUKRIN: 0 kalorier! FOTO: Produsenten

Ulemper:

Bruker andre opptaksmekanismer i kroppen

Ødelegges av varme så man må bruke mer enn sukker for eksempel i te

Inneholder like mye kalorier som sukker

Noen aktuelle bruksområder:

I te, kaffe, desserter, kaker, syltetøy.

Les også:

Disse yoghurtene er fulle av sukker

Slik får du best konsentrasjon

Sjekk om du er avhengig av sukker

Hvitt sukker

Ren sukrose.

Hvitt sukker utvinnes fra sukkerroer. Dette er ren sukrose – altså glukose og fruktose.

Fordeler:

Egner seg godt til baking

Søtsmaken vi er vant til og som vi måler alt annet opp mot

Ulemper:

FRUKTOSE: Søtere enn sukker. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

FRUKTOSE: Søtere enn sukker. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Kaloririkt

Fullstendig raffinert – altså uten mineraler, vitaminer og næringsstoffer

Kan øke risiko for karies

Kan øke risiko for overvekt

Noen aktuelle bruksområder:

Passer til det meste du ønsker å gi mer søtsmak.

Les også:

Farvel til sukker!

For mye sukker kan gi muskelplager

Unngå maten som gjør at du promper mer

Kokossukker

Fra kokosnøttpalmen.

Kokossukker fremstilles av nektaren til blomstene på kokosnøttpalmen.

Fordeler:

Kokossukker er naturlig og uraffinert

Sukkeret har lav glykemisk indeks som gir stabilt blodsukker

Naturlig søt og litt karamellaktig smak

Ulemper:

HVITT SUKKER: Ikke så sunt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

HVITT SUKKER: Ikke så sunt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Inneholder mye karbohydrater

Noen aktuelle bruksområder:

I kaffe, te, varme og kalde retter, hjemmelaget konfekt, desserter, marinader

Les også:

Frukt kan gjøre deg feit

Bli mett på 200 kalorier

Tror du denne chipsen er sunnere?

Honning

100 % naturlig.

Honning fremstilles av honningbier som samler nektar fra blomster.

Nektaren omdannes til honning ved at biene tilsetter sitt eget kjertelsekret.

Fordeler:

100 prosent naturlig

Innholder ørsmå mengder vitaminer og mineraler

Gir mer stabilt blodsukker enn sukker

Antibakteriell effekt

KOKOSSUKKER: Karamellaktig smak. FOTO: Produsenten

KOKOSSUKKER: Karamellaktig smak. FOTO: Produsenten

Ulemper:

Smaker spesielt og passer ikke i alle retter

Inneholder mye kalorier

Kan ikke gis til barn under 12 måneder

Inneholder ikke så mye vitaminer og mineraler som folk tror. Det er kun spor av disse stoffene så selv om du daglig bytter ut 10 prosent av energiinntaket ditt med honning, utgjør mengden vitaminer og mineraler kun 0-1 prosent av dagsbehovet

Noen aktuelle bruksområder:

I te, kaker, kjeks, sammen med nøtter, desserter og i smoothies.

Les også:

Sukker fungerer som heroin

Derfor trøstespiser kvinner

Finn ditt kaloribehov

Lønnesirup

Fra lønnetreet.

Lønnesirup fremstilles ved at saft fra lønnetreet tappes.

Man trenger 40 liter saft for å få 1 liter lønnesirup.

Fordeler:

100 prosent naturlig

Inneholder mye antioksidanter

Kan virke betennelsesdempende

Ulemper:

Inneholder mye kalorier

HONNING: Gir mer stabilt blodsukker enn sukker. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

HONNING: Gir mer stabilt blodsukker enn sukker. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Smaker spesielt og passer ikke i alle retter

Noen aktuelle bruksområder:

På pannekaker, i desserter, på ost, i marinader, i yoghurt naturell, i te og kaffe og til baking

Les også:

Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost

Slik får du kosten i balanse

Lavkarbodietten som virker

Splenda

Kjemisk bearbeidet.

Søtstoff fremstilt gjennom kjemisk bearbeiding av vanlig sukker der man tilfører kloratomer.

Fordeler:

Laget av sukker

Fungerer som sukker i matlaging

Gir ingen kalorier fordi det ikke kan brytes ned i tarmen

Gir ingen blodsukkerstigning eller økt insulinutskillelse

Ulemper:

Mange er skeptiske fordi man har satt inn kloratomer i sukkermolekylet

Kan forårsake diaré og gass

LØNNESIRUP: Mye antioksidanter! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

LØNNESIRUP: Mye antioksidanter! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Noen aktuelle bruksområder:

Til baking, desserter, te, kaffe

Les også:

- Er du avhengig av søtt vil du alltid være det

Søt helgekos uten sukker

Velg riktig sukker

Tagatesse

Laget av Tagatose.

Dette er et strøsukker laget av Tagatose, som finnes i blant annet epler, appelsiner og ananas.

Fordeler:

Søtere enn vanlig sukker så du trenger bare halve mengden

Gode bakeegenskaper

Karamelliseres lett

Påvirker blodsukkeret i liten grad

Inneholder lite kalorier

Ulemper:

Gir risiko for fordøyelsesubehag

Fyller bare halve volumet i oppskrifter med sukker

SPLENDA: Laget av sukker. FOTO: Produsenten

SPLENDA: Laget av sukker. FOTO: Produsenten

Noen aktuelle bruksområder:

Til baking, på yoghurt, til varme og kalde drikker.

Les også:

Farvel til sukker!

For mye sukker kan gi muskelplager

Unngå maten som gjør at du promper mer

TAGATESSE: Gode bakeegenskaper. FOTO: Produsenten

TAGATESSE: Gode bakeegenskaper. FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag