Helsefremmende hvitløk

Den er liten, hvit og unnselig – men kraftfull og spekket med smaksopplevelser.

HELSEFREMMENDE HVITLØK
HELSEFREMMENDE HVITLØK Foto: Elena Elisseeva
Sist oppdatert

Men hvitløkens mange mysterier og muligheter slutter ikke idet den havner i gryten - det er faktisk da det hele begynner. For i den lille løken gjemmer det seg en rekke helsebringende stoffer som gjør godt for hele kroppen.

Virkestoffene

For at du virkelig skal kunne nyttiggjøre deg hvitløkens mange nyttige stoffer, er det lurt å bli litt kjent med de ulike virkestoffene:

  • Stabile, luktfrie stoffer i hele hvitløkskløfter, slik som alliin. Disse stoffene stammer fra den svovelholdige aminosyren cystein.
  • Mellomfasestoffer som dannes når vi skjærer i hvitløken. Disse forsvinner før vi rekker å studere dem.
  • Friskt hvitløksduftende stoffer vi finner i nykuttet hvitløk. Disse dannes av mellomfasestoffene. Allicin er et slikt stoff.
  • Mer stabile stoffer som dannes når kuttet hvitløk får stå noen timer eller dager, slik som i hvitløkspuré i olje. Ajoen hører til disse stoffene.
  • Destillert hvitløksolje inneholder stoffer som lukter litt kunstig. Disse brukes som aroma.

Tradisjonen tro

Hvitløk har inngått i husapotek Europa og store deler av verden forøvrig over i hundrevis av år. Selv uten at man kjente til kjemien bak, erfarte man likevel hvitløkens bakteriedrepende egenskaper. Hvitløk ble brukt til å behandle magesår, uregelmessig menstruasjon, lammelser, hukommelsestap, hoste, feber, skabb og eksem. Hvitløk har også blitt anbefalt mot grått hår - og friske kløfter har til og med blitt stappet opp i nesen på hysteriske kvinner for å roe dem! Men over alt i verden har hvitløken også stått sterkt som elskovsmat, et afrodisiakum.

I vår moderne tid, der det meste kan studeres og granskes ned til minste detalj, holder forskere over hele verden på å studere hvitløkens medisinske egenskaper. Og selv om ikke alle de tradisjonelle bruksområdene har vist seg å holde vann rent medisinsk, så er det en hel rekke plager og sykdommer som både kan behandles og forebygges med hvitløk.

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også