Gule stafylokokker – Kokkens følgesvenn

Halvparten av oss er bærere av de uhyggelige bakteriene. Det gjelder bare å holde dem unna maten

KEBAB:  En av matvarene det har blitt funnet gule stafylokokker i
KEBAB: En av matvarene det har blitt funnet gule stafylokokker i Foto: Foto: Eduard Titov, Istock
Sist oppdatert

Matforgiftning av gule stafylokokker er ikke uvanlig i Norge. Det viser seg at så mange som halvparten av oss kan være friske bærere av bakterien og risikerer å overføre den til maten vi serverer. Stafylokokker er en gruppe bakterier som ofte finnes i nese, svelg og på huden hos mennesker og dyr. Det finnes omtrent 20 forskjellige typer stafylokokker, og arten Staphylococcus aureus, eller gule stafylokokker, er en årsak til matforgiftning hos mennesker.

Kraftige brekninger

Symptomer etter matforgiftning av gule stafylokokker kan oppstå raskt og ofte akutt. De vanligste sykdomstegnene er kvalme og oppkast, gjerne med kraftige brekninger og diaré. Alvorlige komplikasjoner kan forekomme hos eldre, spedbarn og personer med svekket immunforsvar.

Gule stafylokokker kan produsere ulike enzymer og giftstoffer. Enterotoksin er giftstoffet som forårsaker matforgiftning og produseres av cirka halvparten av de forskjellige stafylokokktypene.

Du kan være bærer

Sannsynligheten for at du er bærer av bakterien er stor. Undersøkelser har vist at opptil halvparten av oss er friske bærere, og smitten kan overføres til matvarer ved tilberedning. I Norge har gule stafylokokker blant annet blitt funnet i eggerøre, kebab, røykelaks og kinamat. Bakterien er også påvist i bær og sjampinjong de siste årene. Rå melk fra ku og geit kan også inneholde bakterien, og kan utgjøre en risiko ved produksjon av upasteuriserte melkeprodukter.

Oppvarming ikke nok

God oppvarming av maten er ingen sikker garanti mot forgiftning av gule stafylokokker, siden bakteriene tåler varme godt. Lunken mat gir god grobunn for disse bakteriene og antallet kan fordoble seg på få timer. Det kan derfor lønne seg å sette maten raskt inn i kjøleskapet etter at den har vært oppvarmet. Det kan også være lurt å dele maten opp i mindre porsjoner så den avkjøles hurtigere.

Oppdatert av GH Arsky nov 2008

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også